19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΤετραήμερο ανοδικό σερί για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Διαφοροποιείται από την ευρωπαϊκή αγορά

Τετραήμερο ανοδικό σερί για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Διαφοροποιείται από την ευρωπαϊκή αγορά


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Με χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, αλλά σημαντικά κέρδη, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την ευρωπαϊκή αγορά. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα βοήθησε σημαντικά τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών της ελληνικής αγοράς, ακόμα και με λίγα κεφάλαια.

Οι εγχώριοι επενδυτές βρίσκονται σε «στάση αναμονής» μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, το οποίο θα ορίσει την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Η διαμόρφωση του προσήμου ορίστηκε κυρίως από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι επιρροές, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τις διακυμάνσεις των πανευρωπαϊκών δεικτών.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά, λόγω αργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Βρήκε στηρίξεις στη ζώνη των 1.080 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, ανατρέποντας το αρνητικό πρόσημο, έπειτα από κάποιες τοποθετήσεις επενδυτών σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές –εγχώριοι και ξένοι– φαίνεται πως είτε θα παραμένουν συντηρητικοί στις ενέργειές τους είτε θα απέχουν από τις ημερήσιες συναλλαγές, έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Δηλαδή, μέχρι να υπάρξει ένα «καθαρότερο» τοπίο για τον βαθμό του πολιτικού ρίσκου, το οποίο θα κρίνει αν θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί μετοχικοί τίτλοι του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount, γεγονός, όμως, που δύσκολα θα αλλάξει μέχρι τον σχηματισμό σταθερής Κυβέρνησης. Επίσης, σε έκθεσή της η Goldman Sachs την Τρίτη παρουσίασε σημαντικές προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμώντας πως η ελληνική αγορά θα είναι από τις ελάχιστες αναδυόμενες, που σε βάθος 12μηνου θα σημειώσουν απόδοση άνω του +10%.

Με απώλειες έκλεισε συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει πτώση 1,2%, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων και το «σήμα» για τις επόμενες συνεδριάσεις των Fed και Ε.Κ.Τ. την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα. Παρόμοια ήταν η μεταβολή και των επιμέρους βασικών δεικτών των κύριων ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Βαρίδι στη συνεδρίαση της Τρίτης αποτέλεσε ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον σχετικό δείκτη να χάνει 4,5%, έπειτα από την ισχυρή υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου. Επίσης, πτωτικές πιέσεις προκλήθηκαν και από τον τραπεζικό τομέα, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί κατά 1,5%, λόγω των τριγμών στις περιφερειακές τράπεζες των Η.Π.Α.

Τέλος, όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, στην Ευρωζώνη ο ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο ανήλθε στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο και στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,5%. Αισιοδοξία προκάλεσε η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ο οποίος υπολογίστηκε στο 7,3% από 7,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 1.087,49 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.088,46 μονάδων και 1.075,66 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 2.628,82 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,30%, διολισθαίνοντας στις 792,50 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα € 66,12 εκατ. και ο όγκος στα 20,44 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Ελλάκτωρ και Lamda. Με κέρδη άνω του 2% έκλεισε, επίσης, η Aegean και με άνω του 1% οι Δ.Ε.Η., Σαράντης, Ο.Π.Α.Π., Τράπεζα Πειραιώς και Quest. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 3% για τη Βιοχάλκο και σχεδόν 3% για την ΕΛΧΑ. Επιπλέον, για τις Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο η πτώση ξεπέρασε το 1%.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Με σημαντική άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, με τις όποιες πτωτικές πιέσεις –από αρκετούς τίτλους– να υπεραντισταθμίζονται από τις τράπεζες, με τον δείκτη τους να κλείνει στο υψηλό ημέρας, και την Coca Cola.

Όσον αφορά την Coca Cola HBC, την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο του 2023, τα οποία έδειξαν αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων σε οργανική βάση κατά 16,2%, στην οποία συνέβαλλαν όλες οι αγορές που δραστηριοποιείται.

Μικρή άνοδο παρουσίασε συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά την Τετάρτη, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,31%. Σε παρόμοια επίπεδα μεταβλήθηκαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 που είχε οριακή πτώση.

Στήριξη στην αγορά δόθηκε από τη σημαντική άνοδο κατά 1% του κλάδου των ορυχείων, ενώ, στον αντίποδα, μεγάλο μέρος των πτωτικών πιέσεων προκλήθηκε από τη συνέχεια της καθοδικής πορείας του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος έκλεισε στο -0,8%. Στις διακυμάνσεις συνέβαλλε σημαντικά και το πώς αξιολόγησαν οι επενδυτές τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2023 για αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των επενδυτών ήταν και η συνεδρίαση της Fed για την επικαιροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, στις 21:00 το βράδυ της ίδια ημέρας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των Η.Π.Α., εν τέλει, αποφάσισαν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που ήταν αναμενόμενο από το επενδυτικό κοινό. Επίσης, ο Διοικητής Jerome Powell άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων προσεχώς, παρά τις ανησυχίες που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 1.095,96 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.096,68 μονάδων και 1.087,39 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.656,07 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,66%, ανεβαίνοντας στις 813,58 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 72,92 εκατ. και ο όγκος στα 16,66 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλματώδης ήταν η άνοδος 4,71% και 3,97% για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, αντίστοιχα. Επίσης, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Alpha Bank και Coca cola και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση άνω του 3% για την Ε.ΥΔ.Α.Π., όπως, επίσης, και οι απώλειες άνω του 2% των Σαράντη, Lamda και Aegean. Με χαμηλότερα του -1% έκλεισαν και οι Ελλάκτωρ, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει αμείωτη, με τις τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις θέσεων να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους τίτλους, ενώ, παράλληλα, φαίνεται η ελληνική αγορά να διαφοροποιείται περαιτέρω από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή.

Την Πέμπτη, επίσης, ανακοινώθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα της Μυτιληναίος για το α’ τρίμηνο του 2023, με τους επενδυτές να δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έως τώρα πορεία της και αισιόδοξοι για το υπόλοιπο έτος. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης περσινής περιόδου κατέγραψε άνοδο 30%, παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας, τα E.B.I.T.D.A. ενισχύθηκαν κατά 72% (ανήλθαν στα € 225 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν κατά 113% υψηλότερα (σε σχέση με πέρυσι). Μάλιστα, προβλέπεται πως για το 2023 τα E.B.I.T.D.A. μπορεί να φτάσουν έως και € 1 δις.

Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα της Lavipharm για το α΄ τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας τις ενοποιημένες πωλήσεις –πριν από τις εκπτώσεις Rebate & Clawback– επαυξημένες κατά 26,9%, καθώς ανήλθαν στα € 15,51 εκατ. Τα E.B.I.T.D.A. παρουσιάστηκαν ανεβασμένα κατά 34%, αφού διαμορφώθηκαν στα € 2,46 εκατ. και τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων) ανήλθαν στα € 0,59 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί και η άνοδος στις εξαγωγές κατά 53,8% κατά το α’ τρίμηνο, οι οποίες συνεισέφεραν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, ειδικά από το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης (συμμετοχή € 1,68 εκατ.).

Η ευρωπαϊκή αγορά κινήθηκε πτωτικά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να πέφτει κατά 0,45%. Σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος είχε απώλειες 1,10%.

Όλοι σχεδόν οι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, εκτός από αυτόν της κοινής ωφέλειας (1,1%) και των τροφίμων-ποτών (0,6%), οι οποίοι περιόρισαν τις απώλειες. Βαρίδια της συνεδρίασης ήταν ο κλάδος των Μ.Μ.Ε., ο οποίος υποχώρησε κατά 2,7%, και ο τομέας των πρώτων υλών, ο οποίος απώλεσε 1,8%.

Η αγορά ενσωμάτωσε πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο της Fed όσο και της Ε.Κ.Τ. Η συνεδρίαση της τελευταίας διεξήχθη την Πέμπτη, προχωρώντας σε εκ νέου αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με τη Διοικήτρια Christine Lagarde να αναφέρει πως θα επέλθει σύντομα παύση των αυξήσεων, αλλά το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη. Επίσης, ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 1098,57 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.092,18 μονάδων και 1.102,44 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 2.662,69 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,01%, ανεβαίνοντας στις 821,80 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 66,4 εκατ. και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Μυτιληναίος. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Motor Oil, Quest, Titan και Σαράντης.

Η διακύμανση του δείκτη Stoxx Europe 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή κατάφερε να κλείσει πάνω από τις αντιστάσεις του, δηλαδή τις 1.100 μονάδες, χωρίς, όμως, να ενισχύεται ιδιαίτερα ο ημερήσιος τζίρος. Η θετική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές και οι ανακοινώσεις των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων εισηγμένων βοήθησαν σημαντικά στην θετική ημερήσια απόδοση.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2023 για τις Ο.Τ.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς. Ο όμιλος του Ο.Τ.Ε. παρουσίασε μείωση κατά 2% στον τζίρο (ανήλθε στα € 803 εκατ.), τα προσαρμοσμένα E.B.I.T.D.A. ήταν μειωμένα κατά 1% (ανήλθαν στα € 322 εκατ.), ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 2,3% (ανήλθαν στα € 175,7 εκατ.), σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, για το α’ τρίμηνο του 2023, εμφάνισε εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή € 0,15, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 13% (υψηλότερα των εκτιμήσεων), ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 12,2%, ο δείκτης NPE υποχώρησε κατά 6,6% και ο δείκτης κάλυψης NPE ανήλθε στο 55%. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε στο 220% και ο δείκτης LDR στο 62%. Επίσης, η διοίκηση εκτιμά για 10% διανομή μερίσματος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως την Παρασκευή η Deutsche Bank αύξησε τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, αναβαθμίζοντας σε σύσταση “buy” τις Πειραιώς και Eurobank.

Ανοδικά κινήθηκε και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 1,08%. Σε παρόμοια επίπεδα μεταβλήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με σημαντικότερη στήριξη στα κέρδη να δίνουν οι κλάδοι των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο γερμανικό DAX έκλεισε στο +1,44%, ενώ δέχθηκε και πιέσεις από τα στοιχεία για τον αριθμό των παραγγελιών. Συγκεκριμένα, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,7% (!), ενώ αναμενόταν να διολισθήσουν κατά 2,2%.

Η αντίδραση των επενδυτών στις αποφάσεις των Κ.Τ., που πάρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ήταν μηδαμινή, καθώς δεν ήταν εκτός των εκτιμήσεων της αγοράς. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στη μέρα σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Εταιρείες που ξεχώρισαν αποτελούν η αμερικανική Apple και η γερμανική Adidas, αφού οι οικονομικές τους επιδόσεις ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις της αγοράς.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,15% στις 1.111,24 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.113,88 μονάδων και 1.101,14 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 2.693,34 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,46%, κλείνοντας στις 833,77 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 71,33 εκατ. και ο όγκος στα 24,62 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό με αλματώδη άνοδος έκλεισε 4,02% ο Σαράντης και με ισχυρά κέρδη άνω του 3% οι Εθνική Τράπεζα και Jumbo. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Quest, Autohellas και Coca Cola και άνω του 1% για τις Lamda, Τράπεζα Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Ο.Λ.Π. και Ο.Π.Α.Π.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,41%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,64%, ο FTSE Mid Cap έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 1.624,19 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,90%. Επιπρόσθετα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 465,31 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι M.I.G. (46.58%), Τράπεζα Πειραιώς (9,35%), Jumbo (5,55%), Κρι-Κρι (4,85%) και Εθνική Τράπεζα (4,73%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Ιατρικό Αθηνών (8,92%), Εκτερ (7,23%), Κέκροψ (5,93%), Briq Properties (5,10%) και Entersoft (4,87%).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.