18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμυντικές δαπάνες Αυστραλίας: Θα αυξηθεί η ένταση στον Ινδο-Ειρηνικό;

Αμυντικές δαπάνες Αυστραλίας: Θα αυξηθεί η ένταση στον Ινδο-Ειρηνικό;


Της Χαράς Καλύβα,

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αυστραλίας για τη μεγαλύτερη αμυντική αναμόρφωση των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Αυστραλία σχεδιάζει να δαπανήσει 270 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για νέα όπλα, αναβαθμισμένες αμυντικές δυνατότητες και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αμυντική βιομηχανία.

Η νέα στρατηγική έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας, ιδίως σε θέματα εμπορίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της εμπλοκής της Αυστραλίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους. Η Αμυντική Στρατηγική Ανασκόπηση υποστηρίζει τη λεγόμενη εταιρική σχέση AUKUS μεταξύ της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, η οποία τον Μάρτιο ανακοίνωσε συμφωνία για τη δημιουργία ενός αυστραλιανού στόλου οκτώ υποβρυχίων που θα κινείται με αμερικανική πυρηνική τεχνολογία.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, τόνισε ότι το σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισχυρότερης, ικανότερης και ανεξάρτητης αμυντικής δύναμης και όχι σε κάποια συγκεκριμένη απειλή. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας σημείωσαν ότι οποιαδήποτε ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αυστραλίας θα παρακολουθείται στενά από την Κίνα και θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις, ιδίως εάν υπάρχουν αντιληπτές στρατηγικές επιπτώσεις. «Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε σε παλιές παραδοχές. Πρέπει να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας επιδιώκοντας να διαμορφώσουμε το μέλλον αντί να περιμένουμε το μέλλον να διαμορφώσει εμάς», δήλωσε ο Albanese.

Πηγή εικόνας: theguardian.com Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Wesley Richardson/AP

Η ανασκόπηση εξέτασε δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και επανεκτίμησε την αξία τους έναντι των αντιληπτών απειλών, μεταξύ άλλων από μια ολοένα και πιο μυώδη Κίνα υπό τον ηγέτη Xi Jinping. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αμυντικός σύμμαχος της Αυστραλίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, «δεν είναι, πλέον, ο μονοπολικός ηγέτης του Ινδο-Ειρηνικού».

Η προοπτική μιας μείζονος σύγκρουσης αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό κίνδυνο για την Αυστραλία. Γι’ αυτό προτείνεται μια μεγαλύτερης αυτάρκειας στρατηγικής, αλλά και πιο ισχυρές σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις. Ως προς τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, δίνεται βαρύτητα στη δημιουργία ενός προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων, την κατασκευή πυρομαχικών στην Αυστραλία και την απόκτηση πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς. Εντούτοις, θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης, ώστε να διατεθούν για τα HIMARS.

Είτε η Hanwha Defense Australia είτε η Rheinmetall Defence Australia, θα είναι οι εταιρείες οι οποίες θα προμηθεύουν τα οχήματα μάχης πεζικού. «Τα οχήματα μάχης πεζικού αποτελούν σημαντικό μέρος ενός σύγχρονου αυστραλιανού στρατού. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης την ικανότητα να τα αναπτύσσουμε και γι’ αυτό επενδύουμε σε αποβατικά σκάφη μεσαίου και βαρέως τύπου και επενδύουμε επίσης σε μια αλλαγή γενιάς στην κρούση μεγάλου βεληνεκούς για τον αυστραλιανό στρατό», δήλωσε ο Conroy.

Στο παρελθόν, αντίστοιχες αλλαγές προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια κρατών, όπως της Γαλλίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ευελιξία στη στις αποφάσεις σχετικά με τα αμυντικά προγράμματα, προχωρώντας σε εξορθολογισμό εκείνων που θεωρούνται πιο σημαντικά από στρατηγικής άποψης. Η αναθεώρηση επεσήμανε την ανάγκη η αυστραλιανή κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την επιδίωξη της τέλειας λύσης», είπε ο Richard Marles.

Συνολικά, η ανακοίνωση της αμυντικής αναθεώρησης δείχνει τη δέσμευση της Αυστραλίας να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών και μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει, επιπλέον, τις ανησυχίες για την αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας στην περιοχή και αναδεικνύει την πολύπλοκη σχέση μεταξύ δύο χωρών. Μήπως, οδεύουμε προς κρίσεις και σε αυτή την περιοχή του πλανήτη; Δυστυχώς αποτελεί ένα σενάριο πιθανό πλέον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Hilary Whiteman, Australia unveils biggest defense overhaul in decades with wary eye on China, CNN. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Καλύβα
Χαρά Καλύβα
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 2003. Δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανάγνωση βιβλίων.