22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο μείζον ζήτημα του άγχους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Το μείζον ζήτημα του άγχους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον


Του Γρηγόρη Τραφαλή, 

Η εργασία στις επιχειρήσεις την εποχή μας ενέχει αρκετούς στρεσογόνους παράγοντες, που συντελούν στην εμφάνιση του εργασιακού άγχους. Ο άνθρωπος αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στην εργασία. Έτσι, χάνει πολύτιμο ελεύθερο χρόνο ή στιγμές που θα περνούσε με την οικογένειά του, δουλεύοντας. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια διατάραξη ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και ασκείται μεγάλη πίεση στον εργαζόμενο από τον επαγγελματικό φόρτο. Επιπροσθέτως, το κλίμα ανταγωνισμού, λόγω της ανεπάρκειας των θέσεων εργασίας, κάνει τους εργαζομένους πιο στρεσαρισμένους, καθώς οφείλουν να είναι πάντα σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανταγωνιστικές συνθήκες και στις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Πηγή εικόνας: yanalya / Freepik

Τι προκαλεί το εργασιακό άγχος;

  • Υπερβολικός φόρτος εργασίας: Ο όγκος της εργασίας και η δυσκολία της πολλές φορές ξεπερνούν τις ικανότητες του εργαζομένου, με αποτέλεσμα να τον αγχώνουν και να τον αδρανοποιούν (burn out).
  • Αντικρουόμενες απαιτήσεις του ρόλου του εργαζομένου: Η ανάληψη υποχρεώσεων και η ανάθεση καθηκόντων δημιουργούν ανησυχία και αίσθηση ανεπάρκειας, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ξεπερνούν τις ικανότητες του εργαζομένου.
  • Έλλειψη συμμετοχής του εργαζομένου στις διαδικασίες λειτουργίας του οργανισμού: Όταν το άτομο δε συμμετέχει στον βαθμό που χρειάζεται ανάλογα με τη θέση που κατέχει, ειδικά σε θέματα που αφορούν τον ίδιο, τότε δημιουργείται άγχος και κακές σχέσεις μεταξύ συνεργατών.
  • Έλλειψη επικοινωνίας ή υποστήριξης από συναδέλφους: Οι κακές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ συνεργατών ή να δημιουργήσουν εντάσεις, που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά, δημιουργώντας άγχος, αμφιβολίες, έλλειψη ικανοποίησης και συναισθήματα φόβου.
  • Ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και βία που ασκείται από τρίτους.
  • Προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία.

Τρόποι αντιμετώπισης εργασιακού άγχους

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί αντιμετώπισης του άγχους. Ο ένας εστιάζει στην προβληματική κατάσταση και ο άλλος στο συναίσθημα και στην ψυχική κατάσταση του ατόμου, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον στρεσογόνο παράγοντα. Στην πρώτη κατηγορία, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πρακτικά και το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο του, ενώ στη δεύτερη, το άτομο προσπαθεί με τη χρήση συναισθήματος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται ή αισθάνεται προς το ίδιο, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση, για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους πρέπει να αντιληφθούμε από πού προέρχεται, ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Το ίδιο το άτομο, για να βοηθήσει τον εαυτό του να μην αγχώνεται τόσο, μπορεί να φροντίσει να τελειώνει τη δουλειά του στον χώρο της εργασίας του, ώστε όταν γυρίσει σπίτι και να έχει ελεύθερο χρόνο για τον αξιοποιήσει δημιουργικά. Εν συνεχεία, να προτιμά στον ελεύθερό του χρόνο να μη συζητά για τη δουλειά του, ενώ, παράλληλα, είναι σημαντικό να διεκδικεί τα δικαιώματά του στον χώρο εργασίας, σε περιπτώσεις που αδικείται.

Κλείνοντας, στην αντιμετώπιση του άγχους βοηθάει και η σωστή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, η γυμναστική, η οποία διατηρεί όχι μόνο το σώμα υγιή, αλλά και τον νου, ο σωστός ύπνος, όπου 8 ώρες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και, τέλος, η υγιής κοινωνική ζωή (συναναστροφή με άλλα άτομα, διασκέδαση, κ.λπ.).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνία στον εργασιακό χώρο, Εκδότης Πεδίο, Γιαννουλέας, Μιχάλης Π., Αθήνα, 2011

  • Εργασιακό στρες και η αντιμετώπισή του, capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Τραφαλής
Γρηγόρης Τραφαλής
Γεννημένος στη Μάνη Λακωνίας το 1998. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Παρακολουθεί τον Μεταπτυχιακό Επαγγελματικό Τίτλο στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών. Όντας ενεργό άτομο συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον αθλητισμό.