20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣοφία Μουτίδου, σ' αγαπώ!

Σοφία Μουτίδου, σ’ αγαπώ!


Της Ρένας Δανατζή,

Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Ο ρόλος της στη σειρά «Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη» ως φρικιό-σατανίστρια ήταν η αρχή της «σχέσης μας». Κάποια στιγμή χαθήκαμε,= κι έπειτα «ξαναβρεθήκαμε», όταν εντελώς τυχαία βρήκα ένα video της στο YouTube. Από τη μέρα εκείνη, κάθε Δευτέρα στις 08:00, ενώ ετοιμάζομαι για τη δουλειά, στο κινητό μου παίζει το νέο video της εβδομάδας. Η Σοφία Μουτίδου, εκτός από μία απίστευτη κωμική ηθοποιός, είναι και κάτι άλλο. Είναι μία πολύ έξυπνη γυναίκα. Μία μορφωμένη γυναίκα, η οποία χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά της για να μιλήσει για όλα όσα θέλουν να μιλήσουν χιλιάδες άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι μία καταπληκτική παρουσία και αυτό μου το επιβεβαίωσε όταν παρακολούθησα την stand up παράστασή της στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή Εικόνας: magnesianews.gr

Από την παράσταση αυτήν κράτησα 2 πράγματα. Το πρώτο ήταν πως όταν χόρευε σχεδόν γυμνή, υπήρχαν από κάτω γυναίκες στην ηλικία της μαμάς μου που χειροκροτούσαν με δάκρυα στα μάτια. Γιατί αυτό; Γιατί η Σοφία είναι υπέρβαρη. Το ξέρει, το παραδέχεται, μιλάει πολύ ανοιχτά γι’ αυτό. Άλλες φορές με πολύ χιούμορ και άλλες πολύ σοβαρά, εξηγεί τη δυσκολία να απαλλαγεί κάποιος από την ηδονή του φαγητού. Γύρω μας υπάρχουν γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών που επειδή είναι υπέρβαροι ντρέπονται για τον εαυτό τους. Δε νιώθουν ποθητοί, φοβούνται τα βλέμματα του κόσμου και καταλήγουν να ζουν καταπιεσμένοι. Η Σοφία αυτό προσπαθεί να το «σπάσει». Να το αλλάξει. Βγάζει τη μπλούζα της και χορεύει πανηγυρικά φορώντας ένα κολάν και ένα σουτιέν. Ασυναίσθητα γύρισα το κεφάλι μου στο κοινό και σοκαρίστηκα με τα βλέμματα που ήταν στραμμένα πάνω της.

Οι γυναίκες που την χειροκροτούσαν δυνατά έβλεπαν στη Σοφία ένα κομμάτι του εαυτού τους. Πανηγύριζα τόσο πολύ που επιτέλους έβλεπα μπροστά μου έναν άνθρωπο να «ποδοπατάει» στερεότυπα. Το δεύτερο πράγμα που κράτησα από την παράσταση ήταν μία πληροφορία · η Σοφία μας είπε πως στον παγκόσμιο κινηματογράφο υπάρχει μία μόνο ταινία στην οποία υπάρχει ερωτική σκηνή με υπέρβαρη γυναίκα. Σοκαριστικό έτσι; Κι όμως αληθινό! Επίσης, η Σοφία μας μίλησε για όλα όσα αποδεχόμαστε «βουβά» στην καθημερινότητά μας. Για την τοξικότητα, τις σχέσεις, το μέσα μας. Για όσα ζούμε και ενώ δε μας αρέσουν τα κρατάμε στη ζωή μας. Για τις αδυναμίες μας αλλά και για τις δυνάμεις μας. Για όσα μας κάνουν να νιώθουμε δυνατοί, άξιοι και ευτυχισμένοι.

Η Σοφία Μουτίδου σε stand-up παράστασή της. Πηγή Εικόνας: fthis.gr

Η γυναίκα αυτή για 2 ώρες περίπου μας έκανε να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να βρούμε μικρά κομμάτια του εαυτού μας και πάνω απ’ όλα να δούμε έναν άνθρωπο να εκτίθεται σε τόσο κόσμο μέσα από την καρδιά του. Σοφία Μουτίδου, σ’ αγαπώ! Σ’ αγαπώ γιατί με κάνεις να νιώθω εντάξει με τις ανασφάλειές μου. Γιατί εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που σε βλέπουν και σε ακούνε για να νιώσουν καλύτερα. Γιατί μιλάς και για τις δύο όψεις του νομίσματος. Γιατί μέσα από τα κωμικά σου video αποκαθηλώνεις με μεγάλη μαεστρία ανόητους κοινωνικούς κανόνες που έχουν καταντήσει αηδία. Γιατί βγαίνεις στο φακό άλλοτε άβαφη και άλλοτε βαμμένη. Γιατί μας δείχνεις αυτό που είσαι. Τα καλά και τα κακά, τα όμορφα και τα άσχημα. Γιατί σε μία εποχή που έχουμε κάνει το ψεύτικο αληθινό και το παράλογο λογικό, εσύ είσαι το αυθεντικό αληθινό και λογικό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.