15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαCreators που έχουν κάτι να μας πουν

Creators που έχουν κάτι να μας πουν


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε πλέον συστηματικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η διάδραση με τους άλλους έχουν την τιμητική τους, με τους ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες να ψάχνουν πάντα εκείνο το στοιχείο ή εκείνον τον άνθρωπο που θα μιλήσει στο μυαλό και στην ψυχή τους. Οι δημιουργοί περιεχομένου (content creators) αυξάνονται καθώς είμαστε στην εποχή του διαμοιρασμού εμπειριών, απόψεων κ.ά. Η κοινωνία είχε και θα έχει την τιμητική της με τους δημιουργούς να ασχολούνται εκτός άλλων και με κοινωνικά ζητήματα, τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας, υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα ή αναφέροντας όσους πράττουν και λένε το καλό. Ας δούμε, λοιπόν, 5 content creators που, εκτός των όσων έχουν να μας πουν, έχουν και μια ιδιαίτερη κοινωνική τοποθέτηση από τη δική τους θέση.

1. Μαίρη Συνατσάκη

Η δημοφιλής δημιουργός περιεχομένου διαθέτει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ενεργή δραστηριότητα. Η @mairiboo (Instagram), ή Mary Sinatsaki (YouTube), έχει πολλές φορές τοποθετηθεί για φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας. Από τη στήλη «Αγαπητή Μαίρη», όπου μίλησε για διάφορα ευαίσθητα ζητήματα με αφορμή γράμματα των συνδρομητών της, μέχρι βίντεο σχολιασμού επικαιρότητας (Μe Τoo, ρατσιστικές συμπεριφορές), βίντεο ευαισθητοποίησης του κοινού, βίντεο που αναφέρονται σε ζητήματα ταμπού σε μια εποχή που δεν θα έπρεπε αυτά να είναι ταμπού (λ.χ. εκτενής ανάλυση της ψυχοθεραπείας), ακόμα και βίντεο προσωπικής άποψης. Έχοντας πτυχίο Ψυχολογίας και αρκετά χρόνια ενεργής παρουσίας και σχολιασμού των συμβάντων γύρω μας, η Μαίρη Συνατσάκη είναι ένα άτομο με συγκροτημένο λόγο κάνοντάς μας να θέλουμε να την ακούσουμε.

Πηγή εικόνας: medium.com

2. Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, έχοντας μια συγκλονιστική ιστορία ζωής, είναι ένα άτομο που μας έκανε να θαυμάσουμε τον δυναμισμό και τη μαχητικότητά της. Η @paliospirou.joanna (instagram) έχει τοποθετηθεί κατά καιρούς σε διάφορα ζητήματα της κοινής γνώμης στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram. Το podcast της με τίτλο «ΙΩΑΝΝΑ» φιλοξενεί άτομα τα οποία κατάφεραν να «ξαναγεννηθούν» και να «ξαναυπάρξουν» στη ζωή, μετά από κάποια τραυματική εμπειρία τους. Ανθρώπους που μιλάνε για θέματα ταμπού, για πράγματα που ο κόσμος αναφέρει κρυφά όπως ο καρκίνος, η προσθήκη τεχνητών μελών, η λευχαιμία. Έχοντας, λοιπόν, βιώσει τέτοιου είδους συμβάντα στη ζωή της και έχοντας βρει ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται διαδικτυακά πράγματα τα οποία μας δείχνουν ότι η ζωή συνεχίζεται, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι ένα άτομο που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε γεγονότα που θα μας κάνουν καλύτερους.

3. Μάριος Μάζαρης

Ο Μάριος Μάζαρης (@schoolmarius στο Ιnstagram) είναι ο δάσκαλος δημοτικού που οι περισσότεροι θα θέλαμε να έχουμε. Αυτό συμβαίνει διότι, εκτός από τις τυπικές γνώσεις, οι μικροί μαθητές μαθαίνουν πώς να μπορούν να «ψηλώνουν» νοητικά, πώς να εκφράζουν ό,τι δεν τους αρέσει, πώς να είναι φιλικοί απέναντι σε κάτι που τους ξενίζει, πώς να μην φοβούνται την αλλαγή και να βλέπουν ένα όμορφο, φωτεινό αύριο. Ένας εκπαιδευτικός που παρουσιάζει την όμορφη πλευρά της μάθησης και ένα σχολείο που θα βοηθά στη συνολική ανάπτυξη. «Το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας». Μια φράση που μας έλεγαν από παλιά. Το σχολείο, με τις συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες, είναι ένα σχολείο, μια μελλοντική κοινωνία, που θα μάθει να αγαπάει, να αποδέχεται, να πιστεύει, να διεκδικεί, να προσέχει, να συναισθάνεται. Τι καλύτερο από μια κοινωνία που συνεχώς θα μπορεί να βελτιώνεται διδάσκοντας τον τρόπο στα μέλη της από μικρή ηλικία; Ο Μάριος Μάζαρης ένα άτομο που βοηθά, μέσω του υλικού που προσφέρει, και κοινωνικά τους μαθητές, τους μελλοντικούς πολίτες μιας κοινωνίας.

4. Χρυσηίδα Γκαγκούτη

Η «γκουρού» της ζωής, όπως την αποκαλούν οι συνδρομητές της, η @chryshida_gag (Ιnstagram) και Χρυσηίδα Γκαγκούτη στο YouTube ασχολείται με την παραγωγή κωμικού περιεχομένου, με ιστορίες της καθημερινότητας, με θέματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Το motto της ότι μπορούμε να «ξορκίσουμε» το κακό με κάτι ευχάριστο την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό της. Πέραν, όμως, από τα κωμικά βίντεο ιστοριών, και όχι μόνο, η Χρυσηίδα Γκαγκούτη έχει τοποθετηθεί για διάφορα κοινωνικά ζητήματα με μια ευχάριστη νότα, αλλά πάντα με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Η περιθωριοποίηση, ο καρκίνος, ο χλευασμός από άλλους, οι καταχρηστικές συμπεριφορές σε ανθρώπινες σχέσεις είναι θέματα τα οποία έχει προσεγγίσει σε βίντεό της, με έναν τρόπο που σίγουρα μπορούν να ευαισθητοποιήσουν όποιον την παρακολουθήσει. Η Χρυσηίδα Γκαγκούτη είναι ο λαμπερός άνθρωπος, που μέσω του χιούμορ θα έχει κάτι ουσιαστικό να μας πει.

Πηγή εικόνας: https://ourworld.unu.edu

5. Άρης Δημοκίδης

Ο Άρης Δημοκίδης (@arisdimokidis στο Ιnstagram) εκτός όλων των άλλων, με το podcast του «Μικροπράγματα» (@mikropragmata_lifo στο Ιnstagram) μας έχει παρουσιάσει τη «Σκληρή Αλήθεια» περί προσώπων, τα οποία ήταν ή έγιναν με τον καιρό αμφιλεγόμενα, καταστάσεις και ιστορίες που συγκλόνισαν τη χώρα μας, αλλά και γεγονότα που συνέβαλαν σε αυτό που είμαστε σήμερα. Με αναλυτικές αφηγήσεις, ρεπορτάζ αλλά και πολυφωνία, ο Άρης Δημοκίδης μας παρουσιάζει με έναν αναλυτικό τρόπο όλα όσα θέλουμε να ακούσουμε για ένα πρόσωπο που απασχολεί ή μια κατάσταση που έχει προβληματίσει κοινωνικά, χωρίς να βάλει ή να στοχοποιήσει. Ο Άρης Δημοκίδης μέσω του podcast του, είναι ένα άτομο του οποίου τη «Σκληρή Αλήθεια» θα αναζητήσουμε όταν υπάρξει κάτι που θα είναι αμφιλεγόμενο.

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι δημιουργοί περιεχομένου που μπορεί να έχουμε πετύχει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κανένας άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος και κανένας άνθρωπος δε γίνεται να έχει δίκιο σε ό,τι λέει. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια κάποιου που μοιράζεται μια γνώμη και να είμαστε σε θέση να την ακούσουμε και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, με έναν τρόπο τον οποίο θα μπορέσει ο δημιουργός να αντιληφθεί. Όπως όλοι μας, έτσι και οι δημιουργοί είναι άνθρωποι άρα εξελίσσονται και μπορεί με τον καιρό να αλλάξουν απόψεις. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις προσλαμβάνουσές μας, άρα και για τις απόψεις που θα επιλέξουμε να ακούσουμε. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε εκείνους που βρίσκουμε περισσότερο κοντά σε αυτά που σκεφτόμαστε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Content creators: Who they are, what they do and how they partner with brands, sproutsocial.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.