18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΘέατρο«Σπιρτόκουτο: The Musical»: Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη...

«Σπιρτόκουτο: The Musical»: Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Το 2002 έκανε πρεμιέρα η ταινία Το Σπιρτόκουτο, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιάννη Οικονομίδη. Σε σενάριο του Οικονομίδη και της Λένιας Σπυροπούλου, η πλοκή του ελληνικού δράματος εκτυλίσσεται γύρω από τον πρωταγωνιστή μας, τον Δημήτρη (τον οποίο υποδύεται ο Ερρίκος Λίτσης), ιδιοκτήτη μιας καφετέριας στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα σε μια αρκετά καυτή ημέρα του καλοκαιριού.

20 χρόνια αργότερα και για την ακρίβεια από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου, η ίδια ταινία ξαναζωντανεύει –κυριολεκτικά– μπροστά στα μάτια μας, σε μορφή μιούζικαλ αυτή τη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τη μουσική αυτή παράσταση αναλαμβάνει ο Γιάννης Νιάρρος και ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος.

Το Σπιρτόκουτο, το οποίο απέσπασε το βραβείο της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 2003, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Το σενάριο διαμορφώθηκε στις πρόβες, οι οποίες είχαν διάρκεια πάνω από επτά μήνες, εκτός από τον ίδιο τον Οικονομίδη και τη Σπυροπούλου, και από τους ηθοποιούς: Ερρίκο Λίτση, Ελένη Κοκκίδου, Κώστα Ξυκομηνό, Γιάννη Βουλγαράκη, Ιωάννα Ιβανούδη, Σταύρο Γιαγκούλη, Αγγελική Παπούλια και Σεραφίτα Γρηγοριάδου.

Πηγή εικόνας: onassis.org

Ο Οικονομίδης –μέσα από την ταινία του– μίλησε για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικογένειας με το δικό του μοναδικό και ρηξικέλευθο –για την εποχή του– τρόπο, πράγμα που δεν είχε επιχειρήσει κάποιος άλλος Έλληνας κινηματογραφιστής στο παρελθόν. Ακόμη και στη διασκευή της ταινίας του σε μιούζικαλ, βλέπουμε να παραμένει το στοιχείο αυτό με τη μοναδική διαφορά, ότι –πλέον– υπάρχει και μουσική υπόκρουση. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλές ατάκες έγιναν συνθήματα στους τοίχους, ποπ αναφορές και τσιτάτα. Ο Οικονομίδης προοικονόμησε τότε μια συνθήκη για την ελληνική οικογένεια, ενώ δεν είναι σπάνια πια η χρήση της φράσης «Σπιρτόκουτο γίναμε».

Στο μιούζικαλ πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αναστασάκης (Δημήτρης), Αγορίτσα Οικονόμου (Μαρία), Μάριος Σαραντίδης (Γιώργος), Γιώργος Κατσής (Λουκάς), Αποστόλης Ψυχράμης (Βαγγέλης), Νάνσυ Σιδέρη (Κική), Δάφνη Δαυίδ (Μαργαρίτα) και Eλένη Μπούκλη (Άντζελα). Στους ρόλους των γειτόνων: Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη και Θεοδοσία Σαββάκη.

Πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, αλλά και τις ώρες προβολής του μιούζικαλ θα βρείτε εδώ.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να παραθέσω τα εξής λόγια του δημιουργού του Σπιρτόκουτου, Γιάννη Οικονομίδη, τα οποία είπε τον Οκτώβριο:

«Όταν η πιο τρελή φαντασία γίνεται πραγματικότητα…
Όταν η πιο παλαβή σκέψη γίνεται πράξη…
Όταν η πιο δύσκολη στιγμή ξεπερνιέται…
Όταν το πιο μεγάλο ρίσκο εκμηδενίζεται…
Όταν ο άνεμος της δημιουργίας σαρώνει τα πάντα…
Όταν το αδιανόητο παίρνει σάρκα και μορφή…
Όταν το αλλόκοτο σε παίρνει από το χέρι…
Όταν η έκπληξη σού γουρλώνει τα μάτια…
Όταν τα διαβολάκια σου ψιθυρίζουν στ’ αυτί…
Όταν ο πόλεμος τραγουδάει τον εαυτό του…
Όταν η φωτιά παίρνει φωτιά…
Όταν η σκηνή διακτινίζεται…
Όταν η έμπνευση βγάζει δόντια…
Όταν εν τέλει το θαύμα συμβαίνει…
Τότε, με το χέρι στην καρδιά, ένα πράγμα μόνο λέω: ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ – THE MUSICAL!»


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σπιρτόκουτο: The Musical, onassis.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.