13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑγαπητέ Σεπτέμβρη… Προσαρμόσου!

Αγαπητέ Σεπτέμβρη… Προσαρμόσου!


Της Εύης Καραβά,

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και αυτό σημαίνει πως μικροί και μεγάλοι καλούνται να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα, μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι φοιτητές, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει ήδη το διάβασμά τους, καθώς διανύουν την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Ξέρω ότι σου φαίνεται βάναυσο και πως σου άρεσε, όταν κάθε μεσημέρι έβλεπες την αγαπημένη σου σειρά αντί να είσαι στη σχολή ή στον χώρο εργασίας σου αντίστοιχα, αλλά να είσαι σίγουρος/η πως σε λίγο καιρό θα συνηθίσεις το χειμερινό ωράριο. Ας πάμε να δούμε μερικούς τρόπος για το πώς θα τα καταφέρεις!

1. Βάλε ένα πρόγραμμα

Τόσο συνηθισμένη φράση και πόσες φορές δεν την έχουμε ακούσει; Και όμως, αυτή η συμβουλή έχει αποδειχθεί «χρυσή». Αρχικά, φτιάξε το πρόγραμμα του ύπνου σου· φρόντισε μέχρι τις 2:00 το βράδυ, το αργότερο, να έχεις κοιμηθεί, αλλιώς δεν θα λειτουργείς παραγωγικά το πρωί. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις σημειωματάκια post it και να γράφεις σε αυτά τις προτεραιότητες σου για την κάθε μέρα, ώστε έτσι να ακολουθήσεις με περισσότερη συνέπεια το πρόγραμμά σου.

Πηγή Εικόνας: writingfromnowhere.com

2. Βρες πράγματα που να σε ευχαριστούν

Προκειμένου να «αγαπήσεις» την καθημερινότητα και την ρουτίνα σου πλέον, ξέκλεψε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου και ασχολήσου με τις αγαπημένες σου συνήθειες, λόγου χάρη, με τη μαγειρική, την ανάγνωση βιβλίων, την μουσική, ή την παρακολούθηση ταινιών, κλπ. Οτιδήποτε σε γεμίζει, σε χαλαρώνει και θα σε απομακρύνει νοητά από την μονοτονία και την κούραση μιας μέρας γεμάτης υποχρεώσεις.

3. Ο,τι έγινε, έγινε

Προσπάθησε να αποφεύγεις, στην αρχή, να σκέφτεσαι τις στιγμές του καλοκαιριού. Μόνο κακό θα σου κάνει, καθώς έτσι θα τις αναπολείς συνέχεια, με αποτέλεσμα το μυαλό σου να «χάνεται» στην ανεμελιά και την χαλάρωση των θερινών ημερών, και έτσι θα σου είναι πιο δύσκολο να αφοσιωθείς στο φθινοπωρινό και χειμερινό σου πρόγραμμα, και κατ’ επέκταση να ανταποκριθείς στις εκκρεμότητές σου.

Πηγή Εικόνας: fairygodboss.com

4. Παραδειγματίσου

Σίγουρα στην παρέα σου θα υπάρχει εκείνος ο τύπος ανθρώπου που είναι «χαμαιλέοντας» και έχει μάθει να προσαρμόζεται εκεί που πρέπει και όποτε πρέπει με απίστευτη ευκολία! Ακολούθησε και εσύ την τακτική του και υιοθέτησε το σκεπτικό του, βήμα βήμα. Δες το σαν κίνητρο και ίσως γίνεις και εσύ ένας δεύτερος «χαμαιλέοντας» στην παρέα!

5. Σκέψου θετικά

Το χειμερινό πρόγραμμα δεν είναι τόσο άσχημο, όσο νομίζουμε. Σχεδόν κάθε μέρα βρισκόμαστε με τους φίλους μας και συχνάζουμε στα αγαπημένα μας μέρη συζητώντας για κάθε λογής θέματα. Με άλλα λόγια, η εισαγωγή στο φθινοπωρινό πρόγραμμα να μην συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, αλλά να θυμάσαι πως στο χέρι σου είναι να  βελτιώσεις την ρουτίνα σου και να διάγεις έναν όμορφο χειμώνα. Μην ξεχνάς, επίσης, πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»!

6. Υγιεινός τρόπος ζωής

Η συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη θα συμβάλλει στο να διατηρήσεις μια αναγκαία ισορροπία και να διαθέτεις όλη την απαιτούμενη και αναγκαία ενέργεια, που χρειάζεται ο οργανισμός σου, για να μπορείς να φέρεις εις πέρας τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και για να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ευφορία και ευεξία και όχι κούραση και εξάντληση.

Πηγή Εικόνας: vita.gr

7. Don’t

Απόφυγε, όσο μπορείς, άσκοπες και ανούσιες δραστηριότητες, όπως είναι το πολύωρο «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο, τακτική στην οποία καταφεύγουμε, δυστυχώς, όλοι με την πρώτη ευκαιρία. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να «χαλάσεις» τον χρόνο σου και, στο τέλος, να αποσπάται η προσοχή και συγκέντρωση σου από τις υποχρεώσεις που καλείσαι να διεκπεραιώσεις.

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, έτσι και εμείς βήμα-βήμα μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεφύγουμε από το θερινό μας πρόγραμμα, που τόσο πολύ θα μας λείψει! Άλλωστε, όπως μας έμαθαν στο σχολείο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και αποδίδει στο τέλος καρπούς είναι η ποιότητα και όχι ποσότητα! Οπότε, φρόντισε να διαμορφώσεις ένα πρόγραμμα, που να ανταποκρίνεται στις δικές σου προσωπικές ανάγκες και να μην αποτελείται από μη ρεαλιστικές υπερβολές, τις οποίες δεν θα καταφέρνεις να ολοκληρώνεις μέσα στη μέρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Επιστροφή στη «ρουτίνα»: 8 εφαρμογές για να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητα!, epixeiro.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εύη Καραβά
Εύη Καραβά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2003 και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια του Tμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων και με την ποίηση.