16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠαξοί: Το διαμάντι του Ιονίου

Παξοί: Το διαμάντι του Ιονίου


Της Ιόλης Βολτή,

Οι Παξοί είναι αναμφισβήτητα το διαμάντι του Ιονίου. Τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά του, σε συνδυασμό με την ησυχία και τους φιλόξενους κατοίκους, διαμορφώνουν ένα εξωτικό μέρος ιδανικό για διακοπές και ξεκούραση. Ειδικότερα, ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου σε 2.374 κατοίκους. Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν, όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα. Τότε, αποκόπηκε ένα κομμάτι του νησιού και δημιουργήθηκαν οι Παξοί, έτσι ώστε να εδραιώσει εκεί τον έρωτά του ο Ποσειδώνας με την Αμφιτρίτη. Για τον λόγο αυτόν, έμβλημα του νησιού αποτελεί η τρίαινα του Ποσειδώνα.

Όσον αφορά το πού να περιηγηθεί κανείς και το τι να δει, σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη στα γύρω χωριά με βασικότερο όλων τον Λογγό ή τον παραδοσιακό οικισμό της Λάκκας, όπου και πραγματοποιούνται εκδρομές στις κοντινές παραλίες. Εκεί, αξίζει κανείς να δει τις περίφημες πελεκητές στέρνες, οι οποίες, ενώ δημιουργήθηκαν από ανάγκη, στη συνέχεια, αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στους Παξούς. Πιο συγκεκριμένα, στέρνες θα βρει κανείς στο μονοπάτι πέρα από τα Φαναριώτικα ή και στην Αγία Ελεούσα. Για να δει κανείς πετρόκτιστα, γραφικά, παραδοσιακά σπίτια, μπορεί να κάνει μία βόλτα στα χωριά Μαγαζιά και Οζιάς.

Αξίζει, φυσικά, να αναφερθούμε αναλυτικότερα στον Λογγό, ο οποίος διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες με ποιοτικό φαγητό, καφετέριες, μπαρ και αποτελεί μέρος που συνδυάζει όλα τα γούστα. Κανείς μπορεί να απολαύσει μία βόλτα στη θάλασσα και να απολαύσει εκεί το φαγητό του, σε συνδυασμό με την απίστευτη θέα, ή να προχωρήσει ενδότερα του χωριού, όπου θα δει όμορφα πετρόκτιστα σπιτάκια με βουκαμβίλιες και παραδοσιακά ταβερνάκια που προσφέρουν σπιτικό φαγητό. Αν και οι Παξοί χαρακτηρίζονται από κάπως πιο «τσιμπημένες» τιμές, μπορεί κανείς να απολαύσει φαγητό και ποτό ή ακόμα και μία βόλτα με σκάφος σε προσιτές τιμές, αρκεί, φυσικά, να έχει προηγηθεί μία μικρή «έρευνα». Προτείνουμε να δοκιμάσει κανείς τις ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές γεύσεις του νησιού, όπως το μπουρδέτο, η παστιτσάδα, το σοφρίτο και το σαβούρο στα παραδοσιακά ταβερνάκια.

Πηγή εικόνας: media.oneman.gr

Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να παραβλέψουμε μία αναφορά στη γραφική πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, τον Γάιο ή Γάη. Στον Γάιο υπάρχει ένα καταπράσινο, γεμάτο βλάστηση φυσικό θαλάσσιο κανάλι, στο οποίο «βλέπουν» πολλά ταβερνάκια, καθώς και μπαρ. Το να απολαύσει κανείς το ποτό του με θέα το γραφικό αυτό τοπίο είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία! Επιπλέον, στο δεξί χέρι, όπως μπαίνει κανείς στο λιμάνι του Γάιου, θα δει κανείς το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Νικολάου, με τα υπολείμματα ενετικών οχυρώσεων (φρούριο δηλαδή) και την ομώνυμη εκκλησία.

Επιπρόσθετα, στο Λαογραφικό Μουσείο των Παξών, το οποίο βρίσκεται στον Γάιο και το οποίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, βλέπει κανείς ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια έως και την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και το ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος το 1864. Τέλος, τα χρώματα των σπιτιών στον Γάιο είναι ξεχωριστά, αλλά και απολύτως ταιριαστά, αναδεικνύοντας την ομορφιά του νησιού αυτού και προβάλλοντας εντονότερα το στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Παξούς — την παράδοση.

Μην ξεχάσετε να νοικιάσετε σκάφος –δε χρειάζεται δίπλωμα– για να εξερευνήσετε τις σπηλιές του νησιού και να βουτήξετε στις ομορφότερες παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος.

Πηγή εικόνας: esquire.com

Συλλήβδην, οι Παξοί συνιστούν ένα πανέμορφο νησί που ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές με καλό φαΐ και πολλές βουτιές σε κρυστάλλινα νερά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ένα Μεσημέρι στον Γάιο {Παξοί}, MLP BLO-G-SPOT, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιόλη Βολτή
Ιόλη Βολτή
Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σπουδές πάνω στη Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα. Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της σε μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της ήταν να προσεγγίζει κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ακόμα, έχει συμμετάσχει και σε εθελοντικό πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου κύρια αρμοδιότητα της ήταν η εξυπηρέτηση πελατών (καθοδήγηση και ενημέρωση για τα προγράμματα τα οποία διεξάγει το ίδρυμα).