17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσική“Harry’s House” (2022): Ο Harry Styles μας ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού...

“Harry’s House” (2022): Ο Harry Styles μας ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού του


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου,

Η άνοιξη του 2022 χαρακτηρίστηκε από μουσική γενναιοδωρία, ειδικά αν συγκριθεί με την αμηχανία των δύο προηγούμενων χρόνων που λόγω πανδημίας πολλές νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες είτε τέθηκαν σε παύση είτε δεν πρόλαβαν ποτέ να ανθήσουν. Η μέρα ξημέρωσε 13 Μαΐου του 2022, ο Kendrick Lamar κυκλοφορεί την πέμπτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο Mr. Morale & the Big Steppers, ανακοινώνοντας, παράλληλα, και την έλευση του δεύτερου παιδιού του στη μακρινή για μας Αμερική και ο δικός μας ΛΕΞ αναδύεται ξανά, δίνοντας στο κοινό του το άλμπουμ Μετρό. Λίγες μέρες αργότερα, ένας από τους πιο υποσχόμενους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Harry Styles, κυκλοφορεί το τρίτο του στούντιο άλμπουμ με τίτλο Harrys House. Σίγουρα, κανείς δεν περιμένει να ταυτιστούμε με όλα, όμως, ακόμα κι αν δεν είμαστε φαν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το αποτύπωμα που αφήνουν στη μουσική συνείδηση της εποχής μας.

Ο Harry Styles αποτελεί πρώην μέλος ενός εκ των πιο πετυχημένων boy band της εποχής μας, τους One Direction, οι οποίοι, μετά τη διάλυσή τους, ακολούθησαν ο καθένας τη δική του πορεία, με τον Harry να είναι κατά πολλούς ο πιο επιτυχημένος solo καλλιτέχνης από τα υπόλοιπα μέλη. Αποκορύφωμα ήταν νίκη του στα Grammys του 2021 στην κατηγορία Καλύτερου Solo Performance για το τραγούδι “Watermelon Sugar”, ενώ την ίδια χρόνια ήταν υποψήφιος και στις κατηγορίες Καλύτερο pop vocal album για το Fine Line, αλλά και καλύτερου Music Video για το τραγούδι “Adore you”. Έχοντας ανεβάσει τον πήχη στα ύψη, το Harrys House που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου του 2022, εκπλήρωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες όλων.

Πηγή Εικόνας: gr.pinterest.com

Μία από τις πιο τρυφερές δουλειές των τελευταίων χρόνων· το συγκεκριμένο album έχει ακριβώς την αίσθηση του σπιτιού. Με ένα playlist που περιέχει 13 τραγούδια, τα οποία όλα αναπτύσσονται γύρω από pop ήχους, όπως pop-funk, pop-rock, synth-pop, αλλά και R&B, μαζί με μία εξαιρετική στιχουργική παραγωγή, το Harrys House κερδίζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Το πρώτο single του album, που φέρει την ονομασία “As It Was”, έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του Απριλίου, σημειώνοντας αξιοθαύμαστη επιτυχία, σπάζοντας πολλά ρεκόρ. Στην πλατφόρμα του Spotify ξεπέρασε το ρεκόρ για τα περισσότερα streams μέσα σε 24 ώρες από άνδρα καλλιτέχνη στη διάρκεια ζωής της δημοφιλούς εφαρμογής. Στο Billboard της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε άλλες χώρες κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ και στην Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή για τρεις εβδομάδες. Το ιδιαίτερο video clip, έχοντας δύο μήνες κυκλοφορίας, μετρά περίπου 158 εκ. προβολές στο YouTube.

Με την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησαν τραγούδια που είτε σε κάνουν να θες να χορεύεις ατελείωτα πατώντας συνεχώς το replay, είτε να στοχαστείς, αλλά και να ανακουφιστείς. Το “Boyfriends”, με τον στίχο του, θίγει την τοξική αρρενωπότητα, αλλά και φέρνει στο φως –από έναν άνδρα– καταστάσεις που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο.

“Harry’s House”. Πηγή Εικόνας: genius.com

      Boyfriends
        They think youre so easy
        They take you for granted
[…]

                    He starts secretly drinking                           
It
gets hard to know what hes thinking
You love a fool who knows just how to get under your skin
You, you, you still open the door. 

Τα αγόρια
Νομίζουν πως είσαι εύκολη.
Σε έχουν για δεδομένη.

Αρχίζει να πίνει κρυφά.

Είναι δύσκολο να ξέρεις τι σκέφτεται.
Αγαπάς έναν ηλίθιο που
απλώς ξέρει πώς να μπαίνει κάτω απ’ το δέρμα σου.
Εσύ, εσύ, εσύ ακόμα ανοίγεις την πόρτα.

Με το εμβληματικό “Matilda”, ο Harry Styles απενοχοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την απόρριψη προς το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα τραγούδι για όλα τα παιδιά που δεν αγαπήθηκαν αρκετά, που κακοποιήθηκαν, που βίωσαν το πλήγμα της γονεϊκής ανεπάρκειας και ακαταλληλότητας. Με έναν λιτό στίχο μεταφέρει το μήνυμα πως είναι εντάξει. Είναι εντάξει να μεγαλώνεις και να θες να φύγεις, είναι εντάξει να μην θες να έχεις επαφές με τους γονείς σου, είναι εντάξει να νιώθεις αδικημένος και πληγωμένος και να θες να γνωρίσεις και να βιώσεις την αγάπη. Γιατί σου αξίζει.

Nothing ’bout the way that you were treated ever seemed especially alarming ’til now
So you tie up your hair and you smile like it’s no big deal

You can let it go
You can throw a party full of everyone you know
And not invite your family ’cause they never showed you love
You don’t have to be sorry for leaving and growing up, mmh

Τίποτα από τον τρόπο που σου φέρθηκαν ποτέ δεν φάνηκε να σε ανησυχεί, μέχρι τώρα.
Έτσι μαζεύεις τα μαλλιά σου και χαμογελάς σαν να μην είναι κάτι σοβαρό.

Μπορείς να το αφήσεις να φύγει.
Μπορείς να οργανώσεις ένα πάρτι γεμάτο με ανθρώπους που ξέρεις
Και να μην καλέσεις την οικογένεια σου που ποτέ δεν σου έδειξε αγάπη.
Δεν χρειάζεται να λυπάσαι που φεύγεις και μεγαλώνεις.

Ο Harry Styles δέχεται το βραβείο για το pop solo performance για το “Watermelon Sugar”. Πηγή Εικόνας: latimes.com/Robert Gauthier

Τι ωραία που είμαστε μάρτυρες αυτής της στιγμής σε αυτή την εποχή. Που ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες θίγει αυτά τα ζητήματα, τα βγάζει στην επιφάνεια και μας φέρνει αντιμέτωπους και αντιμέτωπες. Το Harrys House, όπως έγραψα και στην αρχή, έχει την αίσθηση ενός σπιτιού. Η αλήθεια είναι πως όλοι κάποια στιγμή ανοίξαμε την πόρτα –και όχι μόνο μία φορά– σε έναν άνθρωπο που δεν το άξιζε, ανεχτήκαμε συμπεριφορές και καταστάσεις. Ίσως να απευθύνεται σε αυτούς που ακόμα ψάχνουν το σπίτι τους. Σε αυτούς που θέλουν τις καλύτερες καταστάσεις και τους καλύτερους ανθρώπους. Σε αυτούς που έψαχναν το κουράγιο να φύγουν από εκεί που μεγάλωσαν.

Harrys House, λοιπόν, απλόχερα, όμορφα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.