21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ έμμεση στήριξη στην πληττόμενη Ουκρανία ξεπερνά τα 4 δις

Η έμμεση στήριξη στην πληττόμενη Ουκρανία ξεπερνά τα 4 δις


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πρόγραμμα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022 και το 2023 για να βοηθήσει τις πόλεις και τις περιφέρειες των κρατών μελών της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν επείγουσες επενδυτικές ανάγκες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της υποδοχής και της ενσωμάτωσης προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ, που εκκρεμεί έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ, στοχεύει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βασικών κοινωνικών υποδομών για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων στέγασης, σχολείων, νοσοκομείων και παιδικών σταθμών. Η οικονομική υποστήριξη θα συμπληρωθεί με συμβουλευτική υποστήριξη, βοηθώντας τις τοπικές αρχές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., με δωρεάν τεχνική βοήθεια, να αξιολογήσουν γρήγορα τις τοπικές ανάγκες και να σχεδιάσουν, να ιεραρχήσουν και να προετοιμάσουν τις σχετικές επενδύσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε ήδη το Πακέτο Αλληλεγγύης της ΕΤΕπ για την Ουκρανία στις 4 Μαρτίου 2022. Ως μέρος αυτού του πακέτου, μεταξύ 8 και 25 Μαρτίου, η Τράπεζα της Ε.Ε. εκταμίευσε 668 εκατ. ευρώ επείγουσας στήριξης ρευστότητας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Επιπλέον, η ΕΤΕπ εργάζεται για την παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης, για να μπορέσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας να συνεχίσει να παρέχει σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, που παρέμειναν στην Ουκρανία. Όπως συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, τα κεφάλαια αυτά προβλέπονται για τη στήριξη έργων μεταφορών, ενέργειας, αστικής ανάπτυξης και ψηφιακών έργων. Αποτελούν μέρος του πακέτου αλληλεγγύης για την Ουκρανία, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή εικόνας: The Times of Israel

Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να διερευνά τις δυνατότητες υποστήριξης των προσφύγων της Ουκρανίας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως μέσω του παραθύρου κοινωνικών επενδύσεων και δεξιοτήτων του προγράμματος InvestEU, που ξεκίνησε πρόσφατα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από την τρομερή καταστροφή, που επήλθε στην Ουκρανία και τον λαό της, εκατομμύρια από τους οποίους εγκαταλείπουν τη χώρα τους, αναζητώντας ειρήνη και ασφάλεια. Η φρίκη που βλέπουμε ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να δράσουμε. Με το αρχικό μας Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και αυτό το νέο πρόγραμμα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία και θα βοηθήσουμε τις κοινότητες, που υποδέχονται τους πρόσφυγες, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να τους προσφέρουν ζωτικές κοινωνικές εγκαταστάσεις – στέγαση, σχολεία, νοσοκομεία. Είμαι βαθιά ευγνώμων στην Πρόεδρο, Ursula von der Leyen, και στον Πρωθυπουργό, Justin Trudeau, για την ηγεσία τους και για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την Ουκρανία. Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί στο υποδειγματικό θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού και να τον βοηθήσει και όσους τον στηρίζουν».

Πηγή εικόνας: France Diplomatie

Η ΕΤΕπ υποσχέθηκε τη στήριξή της στην παγκόσμια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων “Stand Up For Ukraine” για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση του Καναδά και τη διεθνή οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών Global Citizen το Σάββατο στη Βαρσοβία. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε μέχρι σήμερα σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και 3,8 εκατομμύρια πρόσφυγες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Stand up for Ukraine”: EIB pledges additional €4 billion to support Ukrainian war refugees, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.