21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜετανάστευση: Η έσχατη λύση για ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων

Μετανάστευση: Η έσχατη λύση για ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων


Της Ελένης Παπανικολάου,

Αύξηση παρατηρείται στο φαινόμενο της μετανάστευσης, με πολλούς Έλληνες να αφήνουν την οικογένεια και την πατρίδα τους και να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε μια άλλη χώρα. Για τους περισσότερους, δεν συνιστά ελκυστική επιλογή η «εγκατάλειψη» της χώρας τους, ωστόσο οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η δυσκολία είτε εύρεσης εργασίας είτε ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις, συνθέτουν έναν έμμεσο εξαναγκασμό για αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών. Γεγονός που προκαλεί σοκ τόσο στους «ερευνητικούς» διαδρόμους όσο και σε όλη τη χώρα, καθώς βλέπουν τους συμπολίτες τους να φεύγουν μακριά από το σπίτι τους, να αφήνουν την καθημερινότητα, την οικογένεια, τις συνήθειές τους για ένα καλύτερο αύριο με περισσότερες προοπτικές και πιθανότητες για μια πιθανή επαγγελματική ανέλιξη.

Πηγή εικόνας: offsite.com.cy

Με τα στατιστικά και τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με πλούσια εμπειρία αποδημίας. Όπως αναφέρει η κ. Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος της ΤτΕ: «Η μετανάστευση και η φτώχεια είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο πιο επώδυνες συνέπειες που βιώνει μια κοινωνία σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης». Πιο συγκεκριμένα και με στατιστικά που έχει στη κατοχή της η ΤτΕ, ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, από το 2008 μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 427.000. «Το 2013, παρατηρούμε τριπλασιασμό του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015». Όπως επισημαίνει, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα.

Συνεπώς, με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, η μετανάστευση αποτελεί γεγονός που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτισμού για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Ένας εκ των οποίων είναι η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τον Ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια και τον ωθεί σε πράξεις καθόλου ευχάριστες για αυτόν. Έτσι, την ώρα που η οικονομία πέφτει και οι θέσεις εργασίας μειώνονται, χιλιάδες Έλληνες όλων των ηλικιών φεύγουν από τη χώρα με την ελπίδα να βρουν ένα καλύτερο μέλλον τόσο για την επαγγελματική και οικονομική τους ανέλιξη όσο και για την καθημερινή τους επιβίωση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το τρίτο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.