19.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο σχέδιο για την επάνοδο της διεθνούς οικονομίας από την πανδημία

Το σχέδιο για την επάνοδο της διεθνούς οικονομίας από την πανδημία


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο Gelsomina Vigliotti, παρευρέθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για να υποστηρίξει τη διατύπωση της απάντησης της G20 σε δύο μεγάλες οικονομικές προκλήσεις — τον COVID-19 και την κλιματική αλλαγή.

Η διήμερη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα “Recover Together, Recover Stronger”, συγκέντρωσε οικονομικούς ηγέτες από τις 20 μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες για να ανταλλάξουν απόψεις για παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας και διασφάλισης του επιτυχούς χειρισμού οποιουδήποτε μελλοντικές παγκόσμιες κρίσεις υγείας παρόμοιες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι υπουργοί Οικονομικών, οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και οι εκπρόσωποι βασικών πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕπ, εργάστηκαν για μια κοινή προσέγγιση για την παγκόσμια οικονομία, την υγεία, τη χρηματοοικονομική ένταξη, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις υποδομές.

Πηγή εικόνας: g20.org

Η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Gelsomina Vigliotti, δήλωσε: «Μαζί με άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, η ΕΤΕπ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων για τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα — τη δράση για το κλίμα, την ανάκαμψη του COVID-19 και τον πράσινο οικονομικό μετασχηματισμό. Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη, και το πιο σημαντικό, έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ιδιωτών επενδυτών. Ως πρόεδρος της ομάδας των επικεφαλής των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, η ΕΤΕπ θα εργαστεί για να κατευθύνει αυτές τις τράπεζες για να βοηθήσει την ινδονησιακή Προεδρία της G20 να επιτύχει τον στόχο της “Recover Together, Recover Stronger” και να εξασφαλίσει ένα πράσινο και βιώσιμο αύριο για τις μελλοντικές γενιές».

Η ΕΤΕπ είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης στον κόσμο έργων δράσης για το κλίμα, είναι πρωτοπόρος σε καινοτόμα, πράσινα χρηματοδοτικά μέσα και έχει δεκαετίες εμπειρίας στη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. Κατάφερε να φέρει την εκτεταμένη εμπειρία και την τεχνογνωσία της στο τραπέζι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Η Επικεφαλής της Περιφερειακής Αντιπροσωπείας για τη Νοτιοανατολική Ασία, Sunita Lukkhoo, και η Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ στην Ουάσιγκτον, που ενεργεί ως «σέρπα» (εκπρόσωπος) της ΕΤΕπ στη G20, Pedro De Lima, ήταν επίσης μέρος της ΕΤΕπ. αντιπροσωπεία σε αυτή τη συνάντηση.

Οι επενδύσεις σε υποδομές πρέπει να υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα

Ο Αντιπρόεδρος Vigliotti συνέβαλε επίσης στη συζήτηση για τη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις σε υποδομές.

Μιλώντας στο πάνελ για τις υποδομές, ο Αντιπρόεδρος Vigliotti είπε: «Για την ΕΤΕπ, οι επενδύσεις σε υποδομές είναι το κλειδί για την ταυτότητά μας. Ως τράπεζα της Ε.Ε., έχουμε θέσει ως πρώτη μας προτεραιότητα την επένδυση σε καθαρότερες μεταφορές, ψηφιακά δίκτυα, ενεργειακή απόδοση και βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ο δανεισμός μας σε αστικές περιοχές περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών, οικονομικά προσιτή στέγαση και βασικά δημόσια κτίρια. Σε αυτήν τη βάση, και με βάση τις δραστηριότητές μας, η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη δέσμευσή της με την G20 στον τομέα των υποδομών».

Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ινδονησία στη δράση για το κλίμα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών της Ινδονησίας, Sri Mulyani Indrawati, για να συζητήσει τις μελλοντικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στη χώρα και την υποστήριξη της G20. Ο Όμιλος ΕΤΕπ υποστηρίζει την έκκληση του Προέδρου της Ινδονησίας, Joko Widodo, για τη μετάβαση της χώρας προς μια βιώσιμη πράσινη οικονομία. Η ΕΤΕπ επιδιώκει να στηρίξει επενδύσεις για τη δράση για το κλίμα στην Ινδονησία ως μέρος της Ομάδας Ευρώπης και μέσω της EIB Global, του πρόσφατα ιδρυθέντος κλάδου ανάπτυξής της.

Μετά τη δήλωση του Προέδρου Widodo κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής “One Ocean” στη Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Όμιλος ΕΤΕπ ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ινδονησιακής Γαλάζιας Οικονομίας για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μέσω της πρωτοβουλίας για τον «Καθαρό Ωκεανό».

Ως κορυφαίος χρηματοδότης στον κόσμο δασοκομικών έργων, η ΕΤΕπ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τα σχέδια της ινδονησιακής κυβέρνησης για αποκατάσταση περίπου 600.000 εκταρίων υποβαθμισμένων μαγγρόβιων φυτών —ζωτικών οικοσυστημάτων που θα βοηθήσουν στην επιτυχή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής— έως το 2024.

Η ΕΤΕπ προεδρεύει της ομάδας των επικεφαλής των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών στη G20

Φέτος, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, θα είναι ο πρόεδρος της ομάδας των επικεφαλής των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης στην G20, δίνοντας στην ΕΤΕπ την ευκαιρία να συνεχίσει να εργάζεται με αυτές τις τράπεζες για την παροχή έγκαιρων και αποτελεσματικών λύσεων για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα και του πράσινου COVID-19 έργα αποκατάστασης.

Ο Πρόεδρος Hoyer είναι επίσης ο πρόεδρος της Λέσχης Μακροπρόθεσμων Επενδυτών D20 (D20-LTIC), μέλη της οποίας είναι τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με δημόσια εντολή από τις χώρες της G20.

Πηγή εικόνας: worldakkam.com

Η ΕΤΕπ στη G20 το 2022

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει σε διάφορες υπουργικές συνεδριάσεις και συνεδριάσεις σε επίπεδο εργασίας που διοργανώνει η ινδονησιακή Προεδρία της G20 —ιδίως στο πλαίσιο του Finance Track— για να παράσχει μια πολυμερή άποψη της τράπεζας ανάπτυξης σε βασικά ζητήματα.

Με βάση τον περσινό διάλογο με τους επενδυτές υποδομής της G20, το D20-LTIC υπό την προεδρία του Προέδρου Hoyer θα συμβάλλει στη δεύτερη διάσκεψη επενδυτών υποδομής που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τζακάρτα στις 14-15 Ιουλίου 2022, σε στενή συνεργασία με την ινδονησιακή Προεδρία της G20.

Συνάντηση Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών το 2022

Ξεκινώντας το 1999 ως συνάντηση για τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, η G20 έχει εξελιχθεί σε ετήσια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Η προεδρία της G20 εναλλάσσεται κάθε χρόνο μεταξύ των μελών της, με τη χώρα που ασκεί την προεδρία να συνεργάζεται με τον προκάτοχο και τον διάδοχό της, γνωστό ως τρόικα, για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ατζέντας. Επί του παρόντος, η Ιταλία, η Ινδονησία και η Ινδία είναι οι χώρες της τρόικας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Recover Together, Recover Stronger: EIB contributes to the G20 finance ministers and central bank governors meeting on a faster recovery of the global economy from the effects of COVID-19, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.