21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΓενναία ενίσχυση σε όλο το φάσμα της πορτογαλικής επιχειρηματικότητας

Γενναία ενίσχυση σε όλο το φάσμα της πορτογαλικής επιχειρηματικότητας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Όμιλος ΕΤΕπ (αποτελούμενος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΕΤΕπ, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΕΤΕ) και η Novobanco ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τις πορτογαλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (έως 3.000 εργαζόμενους) και τις μεγάλες εταιρείες (περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι) που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αποσκοπούν στην απελευθέρωση χρηματοδότησης άνω του 1,545 δις ευρώ στο πλαίσιο τριών εγγυήσεων του Ομίλου ΕΤΕπ συνολικού ύψους 887,5 εκ. ευρώ.

Αυτή η χρηματοδότηση υποστηρίχθηκε από τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΤΠ), μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 540 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών και της επιβράδυνσης της παραγωγής που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Χάρις στο ΕΤΠ, η Novobanco θα παρέχει χρηματοδότηση χρέους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεγάλες επιχειρήσεις με ευνοϊκότερους όρους, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες στην Πορτογαλία διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση για να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν αναπτυξιακά σχέδια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πηγή εικόνας: Worldakkam.com

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EIF, Alain Godard, δήλωσε: «Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Novobanco θα ενισχύσουν την πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη, παρέχοντας τα κεφάλαια που χρειάζονται οι εταιρείες για να στηρίξουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδυτικές τους στρατηγικές. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας, αποδεικνύεται βασικό εργαλείο για την παροχή των κεφαλαίων που χρειάζονται οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τους τρέχοντες οικονομικούς περιορισμούς».

«Χάρις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, που ιδρύθηκε στον απόηχο της πανδημίας, προσεγγίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες για να παράσχουμε τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία. Χάρη σε αυτές τις συμφωνίες με τη Novobanco, οι πορτογαλικές εταιρείες θα επωφεληθούν από επιπλέον 1,545 δις ευρώ με ευνοϊκούς όρους για να επενδύσουν στο μέλλον τους», δήλωσε ο Birthe Bruhn-Léon, Διευθυντής Χρηματοδοτικών Δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Αυτές οι τρεις νέες διευκολύνσεις επιμερισμού κινδύνου, που υπογράφηκαν με την ΕΤΕπ και το ΕΤΕ και υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, έχουν καίρια σημασία για τη Novobanco, καθώς επιτρέπει στην Τράπεζα να παρέχει στις πορτογαλικές εταιρείες πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, προωθώντας έτσι τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η αναταραχή που προκαλεί η πανδημία. Αυτό θα προσθέσει ένα ακόμα βήμα στη μακροχρόνια συνεχή στρατηγική που ακολουθεί η Novobanco για μόνιμη υποστήριξη στον πορτογαλικό επιχειρηματικό τομέα», συμπλήρωσε ο Andrés Baltar, Chief Commercial Officer της Νovobanco.

Πηγή εικόνας: European Investment Bank

Συμφωνία ΕΤΕπ-Novobanco

Η ΕΤΕπ θα παράσχει εγγύηση 100 εκ. ευρώ στην πορτογαλική τράπεζα, η οποία θα επιτρέψει στη Novobanco να χορηγήσει συνολικά 200 εκ. ευρώ κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικά δάνεια για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έως και 420 εκ. ευρώ για τη στήριξη επιλέξιμων επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση από τις συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων θα προσφέρει προστασία πιστωτικού κινδύνου για έως και 50% κάθε μεμονωμένου υποκείμενου εταιρικού ανοίγματος.

Συμφωνίες ΕΤΕ-Νovobanco

Δύο συμφωνίες υπέγραψαν το ΕΤΕ και η Novobanco για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης των πορτογαλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ΕΤΕ θα παράσχει στη Novobanco δύο εγγυήσεις έως 787,5 εκ. ευρώ, με στόχο τη διοχέτευση 1,125 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία. Αναλαμβάνοντας έως και το 70% του κινδύνου των δανείων που χορηγεί η Novobanco σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ΕΤΠ, το ΕΤΕ θα προωθήσει τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Portugal: EIB Group and Novobanco team up to back Portuguese companies with €1.545 billion, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.