18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομική ενίσχυση για την ίση πρόσβαση στην υγεία

Οικονομική ενίσχυση για την ίση πρόσβαση στην υγεία


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο, θα παράσχουν 250 εκατομμύρια ευρώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές για να υποστηρίξουν την προμήθεια ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και τον εμβολιασμό σε όλη τη χώρα κατά του COVID- 19. Οι προσπάθειες εμβολιασμού θα περιλαμβάνουν, επίση,ς πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, που φιλοξενούνται επί του παρόντος στο Μπαγκλαντές.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει το Μπαγκλαντές να μετριάσει τις επιπτώσεις στην υγεία της πανδημίας του κορωνοϊού και θα επιτρέψει στη χώρα να ενισχύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της και να προστατεύσει τους ανθρώπους της από τον COVID-19 με αποτελεσματικά εμβόλια. Όλα αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συνεχή βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Αυτή είναι η πρώτη πράξη που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος 425 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημόσια υγεία της Νότιας Ασίας COVID-19 που εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ το 2021. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, την ετοιμότητα για πανδημίες και την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας στο Μπαγκλαντές, στις Μαλδίβες και ενδεχομένως σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.

Πηγή εικόνας: aamc.org

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στη Νότια Ασία, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ είναι πολύ περήφανη που επεκτείνει την υποστήριξη της Team Europe στο Μπαγκλαντές, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποί της προστατεύονται από τον κορωνοϊό με αποτελεσματικά εμβόλια. Μαζί με τη στήριξη 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ που έχει ήδη επεκταθεί στην πρωτοβουλία προμήθειας εμβολίων COVAX, τέτοιες ενέργειες αποτελούν βασικό βήμα για την επιτάχυνση του παγκόσμιου εμβολιασμού και μια γρήγορη και αποτελεσματική νίκη κατά του ιού. Ταυτόχρονα, αυτή η επιχείρηση υπογραμμίζει την ισχυρή, μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με άλλα μέλη της Team Europe και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές, πράσινο και βιώσιμο μέλλον για το Μπαγκλαντές και τον λαό του».

Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, H.E. Ο Mahbub Hassan Saleh, δήλωσε: «Το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ προς την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές για την προμήθεια εμβολίων κατά του COVID-19 είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική εξέλιξη στο 22χρονο ταξίδι της συνεργασίας Μπαγκλαντές-ΕΤΕπ. Το αποτύπωμα της ΕΤΕπ στο Μπαγκλαντές γίνεται μεγαλύτερο και επεκτείνεται σε νέους τομείς, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Η κλιματική αλλαγή, οι υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικοί βασικοί τομείς για το Μπαγκλαντές και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η συμμετοχή της ΕΤΕπ μπορεί να είναι ισχυρή τις επόμενες ημέρες».

Ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές, H.E. Ο Charles Whiteley, δήλωσε: «Η ουσιαστική υποστήριξη από την ΕΤΕπ, που επιβεβαιώνεται σήμερα, σηματοδοτεί μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη στη συνεργασία της Team Europe με το Μπαγκλαντές για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι σχέσεις της ΕΕ με το Μπαγκλαντές επεκτείνονται σε πάρα πολλούς τομείς: από την κλιματική αλλαγή έως τις επιχειρήσεις, από τη συνδεσιμότητα στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Αυτή η δέσμευση στον τομέα της υγείας είναι ένα περαιτέρω μήνυμα για την ενίσχυση των δεσμών μας».

Η πράξη καλύπτεται από τη Συνολική Εγγύηση EFSD+ και το Μέσο Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI).

Η Team Europe και η ΕΤΕπ επιταχύνουν την ανάπτυξη του εμβολίου για τον COVID-19 σε όλο τον κόσμο

Από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού το 2020, η ΕΤΕπ παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων για την επιτάχυνση της τοπικής ανάπτυξης εμβολίων σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η τράπεζα της ΕΕ υποστηρίζει την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και τη διάγνωση και τις θεραπείες για τον COVID-19.

Με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία επιμερισμού κόστους της ΕΤΕπ και συνεισφορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ, η Team Europe έχει δεσμεύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο COVAX, τη μεγαλύτερη επιχείρηση προμήθειας και προμήθειας εμβολίων στην ιστορία του κόσμου. Σήμερα, η Ευρώπη εξάγει περισσότερα εμβόλια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, με την ΕΤΕπ να υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία ικανοτήτων παραγωγής εμβολίων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τον Ιανουάριο του 2022, η COVAX παρέδωσε την 1 δισεκατομμυριοστή δόση εμβολίου για τον COVID-19, μετά τη διανομή των εμβολίων που σώζουν ζωές σε περίπου 144 χώρες.

Ως μέρος της παγκόσμιας ανταπόκρισής του στον COVID-19 το 2021, ο Όμιλος ΕΤΕπ αύξησε τη χρηματοδότησή του για τον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών σε σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με 1 δισεκατομμύριο ευρώ να επενδύσει σε ταμεία υγείας και βιοεπιστημών. Συνολικά, περισσότεροι από 780 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα επωφεληθούν από βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά του COVID-19, που κατέστη δυνατό με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Πηγή εικόνας: Twitter

EIB Global: Ένας νέος εταίρος για την Team Europe

Πέρυσι, ο Όμιλος ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα σε περισσότερες από 160 χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των επενδύσεων εκτός ΕΕ σε περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2022 η ΕΤΕπ ανακοίνωσε την ίδρυση της EIB Global, του υποκαταστήματός της που είναι αφιερωμένο στις διεθνείς συνεργασίες και τη χρηματοδότηση ανάπτυξης. Η EIB Global θα συγκεντρώσει όλους τους πόρους και την τεχνογνωσία της ΕΤΕπ που έχει αποκτηθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από μια σαφή δομή διαχείρισης που μπορεί να συνεισφέρει ισχυρότερα και πιο εστιασμένα σε έργα και πρωτοβουλίες Team Europe.

Ο πρώτος περιφερειακός κόμβος της EIB Global άνοιξε στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι, με περισσότερα γραφεία να προγραμματίζονται, καθώς η ΕΤΕπ ενισχύει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων γραφείων στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και στη Σούβα των Φίτζι.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH

  • Bangladesh: EIB provides €250 million to support COVID-19 immunisation, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.