23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΤΕπ παρούσα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΕΤΕπ παρούσα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παράσχει 50 εκατ. ευρώ στη Slovenska izvozna in razvojna banka (SID Banka) για να δημιουργήσει μια νέα πηγή πιο προσιτής χρηματοδότησης για επενδύσεις σε μικρά έργα υποδομής που προωθούνται από δήμους της Σλοβενίας. Η SID Banka θα συνδυάσει την επένδυση της ΕΤΕπ με ίδια κεφάλαια, ξεκλειδώνοντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη δημοτική ανάπτυξη στη Σλοβενία.

Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι δημόσιες εταιρείες τους θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα υποδομής μικρής κλίμακας, μέτρα ενεργειακής απόδοσης και πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος στις τοπικές τους κοινότητες.

Η επιχείρηση επιταχύνει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της Σλοβενίας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα και ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δήμοι της Σλοβενίας θα μπορούν να επενδύσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της σπατάλης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα, συμβάλλοντας στην επιτυχία της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα και στα σχέδια της Ε.Ε. να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, η οποία είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες στη χώρα, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ και η SID Banka έχουν δημιουργήσει μια νέα πηγή πιο προσιτής χρηματοδότησης για την ταχύτερη ανάπτυξη των δήμων και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Σλοβενίας. Η χρηματοδότησή μας θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινότητες, συμβάλλοντας στις προτεραιότητες της Σλοβενίας και της Ε.Ε. στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η ενίσχυση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο DNA της ΕΤΕπ και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε πριν από περισσότερες από έξι δεκαετίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη SID Banka που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη Σλοβενία ​​και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή εικόνας: balkans.news

Ο Sibil Svilan, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της SID Banka, δήλωσε: «Η μακροχρόνια καλή συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της SID Banka επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με το νέο δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε δήμους και δημοτικές δημόσιες επιχειρήσεις. Θα διατίθεται χρηματοδότηση για έργα στους τομείς των υποδομών, της ενεργειακής απόδοσης και του περιβάλλοντος. Όλα τα οφέλη των κεφαλαίων της ΕΤΕπ για την οικονομία —μεγάλες προθεσμίες λήξης, ευρύ φάσμα ευκαιριών και μεθόδων χρήσης των κεφαλαίων, πλεονεκτήματα τιμών, μόνιμη διαθεσιμότητα και γεωγραφική κάλυψη— θα μεταφερθούν μέσω εμπορικών τραπεζών με μεσάζοντα την SID Banka και απευθείας μέσω της SID Banka. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σλοβενίας, καθώς η επιτυχής υλοποίηση των έργων δημόσιας υποδομής βασίζεται σε τέτοιες μακροπρόθεσμες και ευνοϊκές πηγές χρηματοδότησης».

Μια πιο ανταγωνιστική, πιο έξυπνη, πιο πράσινη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα Σλοβενία

Αυτό το δάνειο της ΕΤΕπ υποστηρίζει τις προτεραιότητες που περιγράφονται στην πολιτική συνοχής της Ε.Ε. — μια πιο ανταγωνιστική και πιο έξυπνη Ευρώπη και Σλοβενία· μια πιο πράσινη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προς μια καθαρή οικονομία μηδενικού άνθρακα· μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη με την ενίσχυση της κινητικότητας· μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη· και μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με την προώθηση της βιώσιμης και ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο μεταξύ 2014 και 2020, η ΕΤΕπ χορήγησε 123,8 δις ευρώ σε έργα σε περιφέρειες συνοχής της Ε.Ε. που υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους.

Μόνο το 2020, ο δανεισμός της ΕΤΕπ για έργα συνοχής ανήλθε σε 19,5 δις ευρώ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Slovenia: EIB provides €50 million to SID Banka for the green and sustainable development of municipalities, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.