16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆραγε, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους γύρω...

Άραγε, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας;


Της Παρασκευής Μπάκη,

Με αφορμή το νέο έτος, θεωρώ πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε το πως συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας, και αν αυτή η συμπεριφορά υποδεικνύει αγάπη προς αυτόν. Μήπως τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας και τα στενά μας πρόσωπα (οικογενειακά ή φιλικά) με περισσότερη κατανόηση από ότι εμάς τους ίδιους; Πόσα πράγματα όμως θα άλλαζαν, αν δείχναμε αυτή την κατανόηση και σε εμάς; 

Αν ένας φίλος σου μοιραζόταν μία βαθύτερη ανησυχία του με εσένα σχετικά με την δουλεία ή την σχολή του, εσύ θα φρόντιζες να τον ενθαρρύνεις και να του δώσεις κουράγιο, ώστε να συνεχίσει να προσπαθεί. Ακόμα και αν ήταν αποθαρρημένος, εσύ θα προσπαθούσες να του εξηγήσεις ότι όλα θα πάνε καλά, και πως ότι και να γίνει θα τα καταφέρει. Όμως με ποιόν τρόπο θα αντιμετώπιζες εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό, αν βρισκόταν στην θέση αυτού του στενού σε εσένα προσώπου; Θα έλεγες και σε εσένα ότι μπορείς να τα καταφέρεις και ότι πιστεύεις σε εσένα; 

Πηγή εικόνας: dreamstime.com

Όταν φτάνει η στιγμή να αναλογιστούμε το πως αντιμετωπίζουμε πραγματικά εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πολύ επικριτικοί και ενδεχομένως σκληροί απέναντι του. Απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι τέλειος σε κάθε τι που καταπιάνεται, μη αναλογιζόμενοι, ωστόσο, τι αντίκτυπο έχει αυτό που κάνουμε στην ψυχική μας υγεία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές τα πράγματα να μην γίνονται όπως τα έχουμε σχεδιάσει και αυτό είναι ένα κομμάτι της ζωής που καλούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τα όνειρα  και τους στόχους μας.

Θα έλεγες τις ενδόμυχες σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου, όταν δεν καταφέρνεις κάτι το οποίο έχεις προγραμματίσει, για παράδειγμα στην μητέρα σου αν βρισκόταν σε μία παρόμοια κατάσταση με εσένα; Θα ήσουν τόσο σκληρή με την μητέρα σου όσο είσαι με τον ίδιο σου τον εαυτό; Θεωρείς ότι αξίζεις μία τέτοιας μορφής αντιμετώπιση; Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο θα είσαι «αναγκασμένος να συμβιώνεις» για το υπόλοιπο τις ζωής σου είσαι εσύ ο ίδιος, για αυτό πρέπει να φέρεσαι στον εαυτό σου με αγάπη και σεβασμό. Μόνο έτσι θα είσαι πραγματικά χαρούμενος, με το να σου συμπεριφέρεσαι και να σου μιλάς όμορφα.

Πηγή εικόνας: amazon.com

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή την ζωή και πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε φοβερές δυσκολίες μέχρι να τα καταφέρουμε. Όμως, όταν δούμε ότι τελικά τα καταφέραμε σε αυτό που στοχεύαμε θα συνειδητοποιήσουμε ότι άξιζε ο κόπος και η προσπάθεια. Πρέπει να φερόμαστε και να μιλάμε στον εαυτό μας σαν να είναι ένα σημαντικό και αγαπημένο μας πρόσωπο. Έναν εαυτό τον έχουμε και πρέπει να φροντίζουμε να τον επιβραβεύουμε για κάθε μικρή νίκη που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο και εν τέλει σε εμάς. 

Ας μην γινόμαστε εμείς οι ίδιοι ένα ακόμη εμπόδιο στον εαυτό μας. Mόνο αν πιστεύουμε πραγματικά σε εμάς και φερόμαστε στον εαυτό μας όμορφα και με κατανόηση, θα περάσουμε το ταξίδι της δημιουργίας και παραγωγικότητας ευχάριστα. Και έτσι θα φτάσουμε στον στόχο μας, έχοντας μάθει, βελτιωθεί και αλλάξει ως τον τελικό προορισμό. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Αγάπα τον εαυτό σου, psychologynow.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.