20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ δρόμος των μνημονίων

Ο δρόμος των μνημονίων


Του Σπύρου Νότη,

Η Ελλάδα είναι ευρέως γνωστή για τα νησιά, τον πολιτισμό, τα ιστορικά θαύματα, την καθαρή ομορφιά… και τη βαθιά και εκτεταμένη οικονομική κρίση. Η διάρκεια αυτής της κρίσης επισκιάζει όλα τα παραπάνω, αναμφίβολα, μοναδικά χαρακτηριστικά και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, που για πάνω από μια δεκαετία υποφέρει από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για να βγει από αυτήν. Αλλά βγαίνουμε πραγματικά από αυτό ή πλησιάζουμε στον γκρεμό του θανάτου;

Κάθε Έλληνας πολίτης έχει τη δική του καταθλιπτική ιστορία που προκαλείται από τα ανόητα μέτρα που έχει επιβάλει το Eurogroup στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά όλοι οι Έλληνες έχουν υποφέρει το ίδιο; Η απάντηση είναι αρνητική. Πράγματι, η ελίτ, οι προνομιούχοι, οι εργάτες υψηλής τάξης δεν έχουν μειώσεις στους μισθούς τους. Στην πραγματικότητα, είδαν αρνητικό πληθωρισμό στα προϊόντα που αγοράζουν, υψηλότερες αποταμιεύσεις και μεγάλη ευκαιρία για κερδοσκοπία απέναντι στους φτωχότερους. Είναι τόσο μεγάλο το χρηματικό ποσό στην αγκαλιά τους, που η ευαισθησία και ο πατριωτισμός τους έχει ήδη χαθεί. Εδώ, δημιουργείται ένα πραγματικά σημαντικό ερώτημα: πώς θα μπορούσε μια ολόκληρη κοινωνία να σταθεί μπροστά στην παραπάνω δήλωση; Είναι τόσο απλό. Προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα, οι πλούσιοι πλημμυρίζουν στον πλούτο τους χωρίς να νοιάζονται καθόλου για τη λοιπή πλειοψηφία που χειραγωγείται από τους ξένους κυβερνώντες.

banks.com.gr

Η ιστορία ξεκινά μετά τη δικτατορία του Παπαδόπουλου (περίοδος 1967-1973), όταν η δημοκρατική Ελλάδα ανεξαρτητοποιείται από την κυβερνώσα στρατιωτική χούντα και ο Καραμανλής έρχεται από το Παρίσι να δώσει τέλος σε αυτό και να οδηγήσει τη μετάβαση πίσω στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Το 1981, έρχεται στην εξουσία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με τον Παπανδρέου να κυβερνά μέχρι το 1989. Για κάποιους, έχει κάνει τις πιο αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, ενώ άλλοι τον κατηγορούν για διαφθορά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Ωστόσο, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, κάθε πολιτικός έχει τους εχθρούς και τους υποστηρικτές του. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές μέχρι και σήμερα. Φανταστείτε ένα άτομο που στέκεται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1986 και ασκεί βέτο στην ενσωμάτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ε.Ο.Κ., εκτός και αν έμπαιναν σ’ ένα πρόγραμμα για τις φτωχές μεσογειακές χώρες· κάτι που ωφέλησε, φυσικά, εν τέλει και την Ελλάδα. Φανταστείτε τη φήμη του σε χωριά της Ελλάδας, σε φτωχά μέρη, όταν καταλήγει να τους δίνει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για αγροτικούς πρωταρχικούς σκοπούς. Αυτό οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που ήταν ριζική και υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο βαλκανικό κράτος.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι άρχισαν να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα προσπαθώντας να προσεγγίσουν τους μεσαίους ευρωπαίους πολίτες όσον αφορά τις δαπάνες και τις υπηρεσίες. Μέχρι εκείνη την εποχή, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποκτήσει εμμονή με τα δάνεια λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ το δημόσιο χρέος αυξανόταν με φρενήρεις ρυθμούς, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ξεκίνησαν μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος (νέο μάρκο) και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: «Γιατί εμείς; Τι περιμένουν από εμάς; Τι εξάγουμε;». Η απάντηση είναι προφανής τώρα, αλλά δεν υπήρξε τόσο ξεκάθαρη στο παρελθόν: ένα από τα χαμηλότερα ατομικά χρέη στην Ευρώπη. Αυτό έδωσε την καταπληκτική ευκαιρία στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να δώσουν δάνεια σε Έλληνες και να τους πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα μόλις πάρουν τα χρήματά τους πίσω με τόκο και στο ίδιο νόμισμα και όχι σε δραχμή, η οποία συνεχώς υποτιμόνταν.

Περιγράφοντας αυτό, πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αλλά ένα παιχνίδι win/win, στο οποίο κάθε πλευρά επωφελείται από την υπερβολική προσφορά και ζήτηση χρημάτων στις αγορές. Δίνοντας σημασία στα ευρω-κριτήρια που συνέβαλαν στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, οι ελληνικές στατιστικές, σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat, υπέβαλαν ψευδή οικονομικά στοιχεία προκειμένου να εκπληρώσουν αυτά τα πολυπόθητα κριτήρια. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs και η ελληνική κυβέρνηση είχαν καταφέρει να κρύψουν το ήδη μη βιώσιμο εθνικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο δεν αντιστοιχούσε στους κανονισμούς της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με μαθηματική ακρίβεια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικά τεράστια προβλήματα, εάν το συνεχώς μη βιώσιμο εθνικό χρέος αυξανόταν ή εάν το μεμονωμένο χρέος εμφανιζόταν μη εξυπηρετούμενο ή, ακόμη χειρότερα, εάν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης μειωνόταν και οι τράπεζες κατά κάποιο τρόπο κατέρρεαν.

efsyn.gr

Αυτό συνέβη το 2008. Μέχρι τότε, η οικονομική ανάπτυξη έδινε σε όλους μας την ειρωνικά λανθασμένη εντύπωση ότι τίποτα δεν μπορούσε να βλάψει τις οικονομίες μας, αφού συνεχίζαμε να τυπώνουμε χρήματα και να παράγουμε αρκετούς μηχανισμούς και προμήθειες χρήματος για να αντιμετωπίσουμε κάθε διαφαινόμενη δυσκολία. Κανείς τραπεζίτης δεν μπορούσε να περιμένει ή να πιστέψει αυτό που συνέβη τότε. Στην πραγματικότητα, ο καπιταλισμός νίκησε. Στις Η.Π.Α., σχεδίαζαν ένα μοτίβο επιτυχίας τυποποιώντας τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου και, τελικά, δημιούργησαν μια στεγαστική φούσκα που έσκασε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει υιοθετηθεί και από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί ή τα οικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση. Και τι συμβαίνει όταν οι αμερικανικές τράπεζες σταματούν να δανείζουν άλλες και συνειδητοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των δανείων τους είναι «σκουπίδια»; Έχουμε τεράστια κρίση του τραπεζικού συστήματος, ενώ τα χρηματιστήρια μειώνονται καθημερινά. Ποιος, όμως, το πληρώνει; Φυσικά ο κόσμος σώζει τις τράπεζες —αλλά και τους τραπεζίτες— ανακεφαλαιοποιώντάς τις αντί να τις οδηγήσει στη χρεοκοπία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, με μια μικρή αλλά απολύτως σημαντική διαφορά. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να τυπώνει χρήματα αυθαίρετα για να σώσει τα κράτη της, όπως κάνει η FED για τις Η.Π.Α., και έτσι η Μέρκελ-Σαρκοζί συγκεντρώνουν χρήματα από τους ανθρώπους τους για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Ωστόσο, οι εναπομείναντες τραπεζικές τρύπες δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Τότε φάνηκε μια μεγάλη ευκαιρία για αυτούς.

Η ισχύς και δυναμική του χρηματοοικονομικού χτυπήματος του 2008, σε σύγκριση με τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, ταξίδεψαν στον Ατλαντικό Ωκεανό και επηρέασαν ολόκληρη την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία, η οποία ήταν η πιο προβληματική στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η κρίση ξεκίνησε από τον άνευ προηγουμένου πόνο των subprime στις Η.Π.Α. που προκάλεσε την απόλυτη πτώση της Wall Street. Αυτό μετατράπηκε σε μια τεράστια αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θεωρούνταν ότι έχει δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο (σύμφωνα με τον Ben Bernanke, κεντρικό τραπεζίτη της FED στις αρχές της δεκαετίας του 2000). Αυτή η δήλωση έχει βασικά τη σημασία της για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως αντανακλά την ιδέα ότι χρησιμοποίησαν με συνέπεια πολιτικούς και τραπεζίτες για να ηρεμήσουν τον λαό τους, ενώ η πραγματική καταιγίδα έδειξε τα πρώτα της σήματα και τελικά εμφανίστηκε με τη μεγάλη κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ένα έτος αργότερα, το 2009, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός παρουσίαζε έλλειμμα 15,4%, το οποίο σήμαινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Λόγω της οικονομικής κρίσης, καμία τράπεζα δεν θα προχωρούσε στη χρηματοδότηση των ελληνικών, καθώς, αν το έκαναν, τα επιτόκια που θα είχαν επιβάλει, θα άγγιζαν το όριο του ουρανού. Η Ελλάδα κατέληξε σε μια ιστορική απόφαση που καθόρισε την ελληνική επιβίωση και την πολιτική διαδρομή της Ευρώπης. Εδώ έρχονται οι Μέρκελ-Σαρκοζί, δίνοντας τη λύση με το μεγαλύτερο δάνειο χώρας στην οικονομική ιστορία του κόσμου στην πιο χρεοκοπημένη χώρα. Αυτού του είδους η βοήθεια εμφανίστηκε ως αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ενώ ο λόγος του προγράμματος ήταν ο έλεγχος της καταστροφής του ευρωτραπεζικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η σανίδα σωτηρίας ήταν ζωτικής σημασίας για τις συστημικές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες (Deutsche Bank, Finanz Bank, Societe General, BNP Paribas) που κάλυψαν τις τρύπες των ισολογισμών τους, τις οποίες είχε δημιουργήσει η δική τους αμέλεια και ο οπορτουνισμός. Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ, το 2009, έδωσε 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις γερμανικές τράπεζες προσπαθώντας να τις κρατήσει ζωντανές, ενώ η συντριβή ήταν τόσο μεγάλη, που αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν. Μπροστά στον απόλυτο εφιάλτη της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και όντας η κυβέρνησή της σε τόσο δύσκολη θέση για να περάσει ξανά στην έγκριση της Bundesbank ένα ακόμη σωσίβιο χρήματος. Ως αποτέλεσμα, η μόνη εναλλακτική λύση ήταν το πιο αδύναμο οικοδόμημα της Ευρωζώνης.

thebalance.com

Ωστόσο, το πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε στις 3 Μαΐου 2010 από την ελληνική κυβέρνηση υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αφενός και αφετέρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Από το σύνολο των 107,3 ​​δις ευρώ της χρηματοδοτικής βοήθειας, τα 72,8 δις ευρώ εκταμιεύθηκαν έως την 1η Μαρτίου 2012, όταν το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο περιελάμβανε τα μη εκταμιευθέντα ποσά του πρώτου προγράμματος και επιπλέον 130 δις ευρώ για τα έτη 2012-14. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα έγινε η πρώτη προηγμένη χώρα που είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ, αφού συσσώρευσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πληρωμές. Στη συνέχεια, λόγω πολιτικής πίεσης και έλλειψης χρόνου διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο που συννήφθη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, με αντάλλαγμα μια διάσωση ύψους 86 δι; ευρώ. Και κάπως έτσι, η Ελλάδα έγινε το πιο δυστοπικό εργαστήριο λιτότητας· ολυμπιονίκες σε αυτό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • How Goldman Sachs helped mask Greece’s debt, BBC. Διαθέσιμο εδώ.
  • Greece’s Debt, Council on Foreign Relations. Διαθέσιμο εδώ.
  • Lessons from Financial Assistance to Greece, Independent Evaluation Report. Διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Νότης
Σπύρος Νότης
Είναι 20 ετών και προπτυχιακός φοιτητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνώστης αγγλικών και γερμανικών με έφεση στις ξένες γλώσσες. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού, των ταξιδιών αλλά και του διαβάσματος κυρίως σε ζητήματα εγχώριας και διεθνούς οικονομίας. Στόχος είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό στον κλάδο της τραπεζικής ή της ναυτιλίας.