24.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚάθε Σεπτέμβρης, ένα νέο ξεκίνημα  

Κάθε Σεπτέμβρης, ένα νέο ξεκίνημα  


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Πριν από λίγες μέρες, αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι και υποδεχτήκαμε με χαρά -ίσως όχι όλοι- το φθινόπωρο. Κάθε φορά που τελειώνει το καλοκαίρι είναι σαν να κλείνει ένας κύκλος, σαν να φτάνει στο τέλος της η χρονιά και οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να αποτελούν το εφαλτήριο για να θέσουμε νέους στόχους.

Από τη μία, θα έλεγε κανείς ότι η πρωτοχρονιά είναι σε λάθος μήνα, μιας και το Σεπτέμβριο γίνεται μία εκκίνηση για όλες τις δραστηριότητες. Στο σχολείο χτυπά το πρώτο κουδούνι, στα πανεπιστήμια ξεκινούν οι εγγραφές των νέων φοιτητών, οι αθλητικές δραστηριότητες υποδέχονται παλιά και νέα μέλη, ενώ οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην δουλειά και την ρουτίνα τους μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Πηγή εικόνας: focussedfish.com

Όλοι μας στη διάρκεια του καλοκαιριού θέτουμε νέους στόχους τους οποίους πρόκειται να υλοποιήσουμε «από Σεπτέμβρη». Οι αλλαγές που υποσχόμαστε στον εαυτό μας μπορεί να είναι τόσο ακραίες, ώστε να αλλάξουν την ζωή μας ή απλά να θέσουν μία μικρή διαφοροποίηση στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο, συνήθως δεν τις πραγματοποιούμε, αν τις σκεφτούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά περιμένουμε να υποδεχτούμε τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες. Έχει, άραγε, αναρωτηθεί κανείς μας γιατί συμβαίνει αυτό;

Ίσως να φταίει το γεγονός ότι, από την παιδική μας ηλικία, όλες οι ασχολίες και οι υποχρεώσεις μας ξεκινούσαν μετά το καλοκαίρι. Άλλωστε, αν ανατρέξουμε πολλά χρόνια -αιώνες καλύτερα- πίσω, θα ανακαλύψουμε πως και κατά την βυζαντινή εποχή η «πρωτοχρονιά» ήταν 1η Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που μέχρι σήμερα έχει υιοθετηθεί η συνήθεια όλες οι ενάρξεις να συμβαίνουν τότε. Από τις καλλιέργειες και την εποχή του τρύγου έως την επανέναρξη των δικαστικών υπηρεσιών, από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι την έναρξη των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Κατά τη γνώμη μου, οι ξέγνοιαστες μέρες του καλοκαιριού γίνονται η αφορμή για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να του θέσουμε νέους επερχόμενους σκοπούς, ώστε να μην χάσει το κίνητρό του για ζωή. Ψάχνουμε διακαώς για ασχολίες που θα μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μας βρει πιο ανανεωμένους και με περισσότερη όρεξη για ζωή.

Πηγή εικόνας: medium.com

Συνάμα, η ζωή μας θα ήταν βαρετή αν δεν θέταμε νέους στόχους, αν δεν ψάχναμε τρόπους να αλλάζουμε την καθημερινότητα μας. Η φύση μας απαιτεί να εξελισσόμαστε, άλλωστε, αν ο άνθρωπος δεν προσπαθούσε διαρκώς να κυνηγάει στόχους και να κάνει νέα ξεκινήματα, δεν θα προόδευε. Ακόμα και αν αποτύχουμε, έχουμε πάντα την δυνατότητα και την ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από την αρχή όποτε θέλουμε, χωρίς να έχουν σημασία οι συνθήκες, οι εποχές, οι μήνες – κι ας ξεκινάνε όλα τον Σεπτέμβρη. Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε πότε και αν θα αλλάξουμε τη ζωή μας. Δεν έχουν σημασία το πότε, σημασία έχει σε κάθε νέο ξεκίνημα να νιώθουμε εμείς καλά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.