18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο νέο νομοσχέδιο που θα καταργήσει τους γάμους ανήλικων με ενήλικους στη...

Το νέο νομοσχέδιο που θα καταργήσει τους γάμους ανήλικων με ενήλικους στη North Carolina


Της Μυρτούς Πιπεράκη,

Τα τελευταία χρόνια, η North Carolina είχε γίνει γνωστή, πέρα από τις ακτές και τα βουνά της, και ως η πολιτεία που αποτελεί προορισμό για ενήλικες που θέλουν να παντρευτούν παιδιά. Η πολιτεία αυτή αποτελεί προορισμό για πολλούς ενήλικες και ανήλικες νύφες από κοντινές πολιτείες, όπως τη Georgia, το Kentucky, τη South Carolina και το Tennessee, πολιτείες που έχουν αυξήσει ήδη το ελάχιστο όριο ηλικίας γάμου τα τελευταία χρόνια. Τα δύο τρίτα των αιτήσεων γάμου στην κομητεία Buncombe πέρυσι, που αφορούσαν γάμο ανάμεσα σε ενήλικο και άτομο κάτω των 18 ετών, προέρχονταν από άτομα που ζούσαν εκτός της North Carolina, είπε ο Reisinger, ληξίαρχος στην πολιτεία Buncombe, σημειώνοντας ότι ένας άνδρας 49 ετών και ένα 17χρονο κορίτσι πρόσφατα ήρθαν από το Kentucky, προκειμένου να εκδόσουν άδεια γάμου. Ωστόσο, οι νομοθέτες πλησιάζουν στη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα τέλεσης γάμου ανάμεσα σε ενήλικα και ανήλικο, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας στα 18 έτη για τη δυνατότητα γάμου, περιορίζοντας έτσι όλους αυτούς τους γάμους με ανήλικα παιδιά.

Η πολιτεία αυτή τη στιγμή είναι μία από τις 13 στις Η.Π.Α. που επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 16 ετών να παντρευτούν, σύμφωνα με το Unchained at Last, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τον τερματισμό των αναγκαστικών γάμων ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικους στις Η.Π.Α. Εννέα από αυτές τις πολιτείες δεν έχουν καν καθορισμένο ελάχιστο όριο ηλικίας, αναφέρει η Μ.Κ.Ο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο της North Carolina, παιδιά ηλικίας έως 14 ετών μπορούν να παντρευτούν, εάν μείνουν έγκυες και αν ο δικαστής το επιτρέψει. Διαφορετικά, τα παιδιά μπορούν να παντρευτούν από 16 ετών και άνω με γονική άδεια. Η Αλάσκα είναι η μόνη άλλη πολιτεία της οποίας ο νόμος επιτρέπει γάμους ανάμεσα σε ενήλικους και παιδιά ηλικίας μόλις 14 ετών.

Πηγή: Buzzfeed News

Μια μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τις Γυναίκες, ερευνητικού ινστιτούτου και ομάδας δικαιωμάτων για γυναίκες και παιδιά, εκτιμά ότι σχεδόν 8.800 ανήλικοι είχαν εκδόσει άδειες γάμου στη North Carolina το διάστημα 2000 έως 2015, τοποθετώντας έτσι την πολιτεία μεταξύ των 5 πρώτων πολιτειών που έχουν γίνει γάμοι με ανήλικα παιδιά. Το ινστιτούτο, επίσης, ανέφερε ότι στο διάστημα 2000 έως 2019, έχει παρατηρηθεί ότι το 93% των αιτήσεων γάμου αφορούν σε γάμο μεταξύ ανήλικου και ενήλικα.

Ωστόσο, η αλλαγή είναι αργή στη North Carolina, όπου ορισμένοι νομοθέτες εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι ορισμένοι γάμοι που αφορούν σε παιδιά, είναι ακόμα αποδεκτοί. Οι απόψεις αυτές ίσως οφείλονται στο χάσμα γενεών, καθώς οι μεγαλύτεροι, έχοντας προσωπικά βιώματα και ιστορίες, θεωρούν ότι μερικοί από αυτούς τους γάμους δεν γίνονται αναγκαστικά και δεν καταστρέφεται η ζωή αυτών των παιδιών. Υπάρχουν αρκετοί γερουσιαστές που υποστηρίζουν τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα ανέβαζε την ηλικία στα 18 έτη. Ωστόσο, η άποψη που κέρδισε ομόφωνη υποστήριξη από τη Γερουσία τον Μάιο και το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, τοποθετεί το ελάχιστο όριο ηλικίας γάμου στα 16 έτη, χωρίς εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης. Σημειώνεται ότι ακόμα και αν πρόκειται για παιδί 16 ή 17 ετών, θα χρειάζεται γονική άδεια ή απόφαση δικαστή ότι ο γάμος «θα εξυπηρετούσε το συμφέρον ενός ανήλικου μέρους».

Το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση στο ανώτατο όριο ηλικίας κατά τέσσερα έτη, μιμείται εν μέρει τους νόμους περί βιασμού που καθιστούν σοβαρό κακούργημα για έναν ανήλικο να έχει σεξουαλική επαφή με κάποιον πολύ μεγαλύτερο. Η νομοθεσία χρειάζεται ακόμη μία ψήφο στη Γερουσία πριν πάει στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη Roy Couper, κάτι που θα γίνει το πιθανότερο αυτή την εβδομάδα, όπου και θα υπογραφτεί.

Οι Unchained at Last και το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τις Γυναίκες είναι μεταξύ των ομάδων που πιέζουν τα κράτη να αυξήσουν την επιτρεπτή ηλικία του γάμου στα 18, χωρίς καμία εξαίρεση. Έξι πολιτείες έχουν φτάσει σε αυτό το πρότυπο, με πιο πρόσφατη τη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Πηγή: HRW

Οι ομάδες αυτές ζήτησαν βοήθεια από πρώην παιδιά νύφες, συμπεριλαμβανομένης της Judy Wiegand από το Kentucky, η οποία εμφανίστηκε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής της North Carolina τον Ιούνιο, για να ενθαρρύνει τους νομοθέτες να αλλάξουν τον νόμο. «Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να προστατεύσει όλα τα παιδιά», είπε η Wiegand στους νομοθέτες. Η Wiegand ήταν 13 ετών όταν εκείνη και ένα μεγαλύτερο έφηβο αγόρι, ο πατέρας του μωρού της, παντρεύτηκαν τη δεκαετία του 1970. Τόνισε ακόμη ότι μέχρι να ενηλικιωθεί, ο νόμος την άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτη από έναν κακοποιητικό σύζυγο. Οι ομάδες που υποστηρίζουν την αλλαγή του νόμου και εργάζονται για αυτό λένε ότι οι γυναίκες που παντρευτήκαν όσο ήταν ακόμη πολύ μικρές,  παραμένουν πολύ τραυματισμένες από τις εμπειρίες τους για να μιλήσουν δημόσια στους νομοθέτες.

Παρατηρούμε, επομένως, ότι οι γάμοι ανάμεσα σε παιδιά και ενηλίκους έχουν σπάνια καλή κατάληξη για τη γυναίκα που παντρεύτηκε σε τόσο μικρή ηλικία. Τα παιδιά αυτά στερούνται τη παιδική και εφηβική ηλικία, και πολλές φόρες βιώνουν κακοποίηση είτε σωματική είτε ψυχολογική και είναι απροστάτευτα, αφού ο νόμος δεν τα κατοχυρώνει. Όλο και περισσότερες πολιτείες τείνουν να καταργήσουν αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας επιτρεπτό τον γάμο σε άτομα ηλικίας από 16 ή 18 ετών και άνω. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού στη North Carolina, θα βάλει ένα επιτρεπτό κατώτατο όριο ηλικίας —το πιθανότερο στα 16 έτη— για τη τέλεση γάμου, αποτρέποντας έτσι τους γάμους ανάμεσα σε ενήλικους και κορίτσια μικρής ηλικίας, βοηθώντας τα έτσι να γλυτώσουν από έναν αναγκαστικό γάμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Bill aims to change North Carolina’s reputation as the place for adults to marry kids, NPR, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρτώ Πιπεράκη
Μυρτώ Πιπεράκη
Γεννήθηκε το 1996 και μεγάλωσε στα Χανιά Κρήτης. Στα δεκαοχτώ της έτη πέρασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα διεθνών ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στα Χανιά όπου και διαμένει πλέον εκεί μόνιμα. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τη γυμναστική, βλέπει ταινίες και διαβάζει βιβλία. Ακόμα αγαπάει να σερφάρει στο διαδίκτυο και να βρίσκει παράξενες ειδήσεις και να ενημερώνεται για νέες εξελίξεις.