21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τατιάνα Ζασλαβσκάγια

Fe-Memorance: Τατιάνα Ζασλαβσκάγια


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Τατιάνα Ζασλαβσκάγια ήταν Ρωσίδα οικονομική κοινωνιολόγος και συγγραφέας της έκθεσης «Νοβοσιμπίρσκ», γνωστή ως «Περεστρόικα».

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1927, στο Κίεβο. Λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σπούδασε φυσική και στη συνέχεια, οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 1956, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, όπου ασχολήθηκε εις βάθος με την οικονομική επιστήμη. Το 1963, έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά και το 1968, έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

Την εποχή, όπου η κοινωνιολογική επιστήμη υπέστη λογοκρισία από το κομμουνιστικό κόμμα, η ίδια αντιμετώπιζε με συστημική κρίση την οικονομία της ΕΣΣΔ, μέσω της ανάλυσης της γεωργίας, ιδιαίτερα στην περιοχή Αλτάι της Σιβηρίας. Στην έκθεσή της, που παρουσιάστηκε σε κλειστό συνέδριο στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, τον Απρίλιο του 1983, υποστήριξε ότι το σοβιετικό οικονομικό σύστημα δεν είχε αλλάξει εδώ και περίπου 50 χρόνια και δεν ήταν πια χρήσιμο. Συνέχισε λέγοντας πως το σοβιετικό σύστημα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό και προχώρησε στην αποτύπωση κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αργότερα αποτέλεσαν τις βάσεις για την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ.

Πηγή εικόνας: www.wikipedia.org

Αν και η έκθεση τυπώθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό αντιγράφων, διέρρευσε στην Αμερική από την “Washington Post”, καθώς και στη Γερμανία. Το καθεστώς έστειλε πράκτορες της KGB στο Ινστιτούτο της Ζασλαβσκάγια, θέλοντας να την τιμωρήσει για τη φαινομενική αντικομματική δραστηριότητά της. Επέστρεψε στη Μόσχα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια της θητείας του Γκορμπατσόφ, για να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα κέντρα κοινής γνώμης της χώρας (VTsIOM). Η επαγγελματική της σταδιοδρομία διευρύνθηκε, εξελέγη πρόεδρος της Σοβιετικής Κοινωνιολογικής Ένωσης και διευθύντρια του VTsIOM, με αποτέλεσμα να καθιερώσει την κοινωνιολογική επιστήμη στη Ρωσία, με συνεχείς και πρωτοποριακές έρευνες μεγάλης κλίμακας. Υπηρέτησε και ως βουλευτής, αλλά άφησε το αξίωμα τη δεκαετία του 1990, για να συγγράψει και να διδάξει.

Η Τατιάνα Ζασλαβσκάγια πέθανε στις 23 Αυγούστου 2013, σε ηλικία 85 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.