18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Στέφανι Ταμπς Τζόουνς

Fe-Memorance: Στέφανι Ταμπς Τζόουνς


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Στέφανι Ταμπς Τζόουνς ήταν Αμερικανίδα πολιτικός και νομικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα και, δη, έγχρωμη που υπηρέτησε ως εισαγγελέας στο Οχάιο και μία από τους έντεκα Δημοκρατικούς στην Βουλή, που καταψήφισε, το 2002, την πρόταση του Προέδρου Μπους, για τη χρήση στρατιωτικής βίας στο Ιράκ.

Η Στέφανι Τζόουνς γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1949, στο Κλίβελαντ του Οχάιο και ήταν μια από τις τρεις κόρες της οικογένειας. Φοίτησε στο δημόσιο σχολείο Collinwood της περιοχής και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Case Wester Reserve, όπου ίδρυσε την Ένωση Αφροαμερικανών Φοιτητών. Το 1971, έλαβε πτυχίο στην κοινωνική εργασία και το 1974, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή.

Η Τζόουνς, από το 1976 έως το 1979, εργάστηκε ως βοηθός εισαγγελέα στην κομητεία Καγιαχόγκα του Οχάιο και το 1981, εξελέγη δικαστής για το δημοτικό δικαστήριο του Κλίβελαντ. Το 1976, παντρεύτηκε τον Μέρβιν Λίροϊ Τζόουνς και το 1983, απέκτησαν έναν υιό. Το 1983, ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που διορίστηκε στα κοινά δικαστήρια του Οχάιο, όπου υπηρέτησε για οκτώ έτη, προτού διοριστεί, τελικά, εισαγγελέας στην κομητεία Καγιαχόγκα, το 1991, μέχρι την παραίτησή της, το 1999.

Πηγή εικόνας: www.wtol.com

Το 1999, αντικατέστησε τον Λούις Στόουκς και έγινε μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων των Η.Π.Α., στην 11η περιφέρεια του Οχάιο. Υπηρέτησε το Κογκρέσο, εκπροσωπώντας του Δημοκρατικούς, μέχρι το θάνατό της, το 2008, καθώς επανεξελέγη τέσσερις φορές, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό. Καθ’ όλη την παραμονή της στο Κογκρέσο, εστίασε ιδιαίτερα στη μέριμνα για τα παιδιά, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, όπως με τη συγγραφή του νόμου για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης του 1999.

Μετά τις εκλογές του 2006, τις οποίες κέρδισε με ποσοστό 83,44% έναντι της Ρεπουμπλικανής, Λίντσεϊ Στριγκ, έγινε πρόεδρος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ήταν ενεργό μέλος του Black Kausus του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στους Αφροαμερικανούς και σε άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Η Αμερικανίδα πολιτικός πέθανε ξαφνικά από ανεύρυσμα εγκεφάλου, στις 20 Αυγούστου 2008, σε ηλικία 58 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.