18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καθλίν Ολερενσάου

Fe-Memorance: Καθλίν Ολερενσάου


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

Η Kαθλίν Ολερενσάου ήταν σημαντική βρετανίδα μαθηματικός και επιστήμονας, η οποία είχε διακριθεί για την επιστημονική της δράση, αλλά και για την πολιτική της δραστηριότητα.

Η Καθλίν, γεννημένη στο Μάντσεστερ, μεγάλωσε σε μία ευκατάστατη και ήρεμη οικογένεια. Όταν ήταν παιδί, αρρώστησε σοβαρά και τελικά, έμεινε χωρίς ακοή. Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είχε ένα τμήμα, που εκπαίδευε τους μαθητές να γίνουν δάσκαλοι μερικώς κωφών παιδιών και εκεί η μικρή  Καθλίν διδάχθηκε πώς να διαβάζει τα χείλη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, έλαβε το πρώτο της ακουστικό βαρηκοΐας. Από τα σχολικά της χρόνια, εμφάνιζε εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά και έλαβε υποτροφία από Sommerville college της Οξφόρδης, όπου εκτός των μαθηματικών διέπρεψε και στο χόκεϊ γυναικών.

Ενώ ήταν προπτυχιακή, γνώρισε τον Robert Ollerenshaw, ο οποίος ήταν διακεκριμένος στρατιωτικός χειρουργός. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1939 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κάρολο και τη Φλωρεντία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ζευγάρι μετακόμισε στο Μάντσεστερ, όπου η Καθλίν εργάστηκε ως λέκτορας στο τμήμα μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ μεγάλωσε τα παιδιά της και συνέχισε τη δουλειά της σε πιο περιορισμένο βαθμό. Πάνω από 20 χρόνια ασχολήθηκε με την εκπαίδευση.

Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Kathleen_Ollerenshaw#/media/File:Dame_Kathleen_Ollerenshaw_signing_book.jpg

Τα βιβλία της σχετίζονταν πολύ με την εκπαίδευση των κοριτσιών και την επιστροφή στη διδασκαλία. Στη δεκαετία του 1980, κλήθηκε να γίνει σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης στην κυβέρνηση της Margaret Thatcher. Ωστόσο, παρά τον λαμπρό μαθηματικό της ταλέντο, η Καθλίν ήταν και άρχοντας δημάρχου του Μάντσεστερ. Έζησε όλη της τη ζωή στην πόλη και προάσπισε τα δικαιώματά της.

Το 2000, υπέστη σοβαρή απώλεια όρασης. Αδυνατούσε να παρακολουθήσει τηλεόραση και να εργαστεί, αλλά κατάφερε να συμβαδίσει με τα γεγονότα και την εξέλιξη, χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη συσκευή ανάγνωσης με φώτα και έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό. Τελικά, η μεγάλη αυτή επιστήμονας κατέληξε στις 10 Αυγούστου του 2014, σε ηλικία 101 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.