22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντόρα Σιμοπούλου

Fe-Memorance: Ντόρα Σιμοπούλου


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Ντόρα Σιμοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, καθώς και σεναριογράφος.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1941, σπούδασε στην δραματική σχολή του Πέτρου Κατσέλη, από την οποία και αποφοίτησε το 1960. Δεν ξεκίνησε αμέσως την πορεία της στο θέατρο, καθώς, όπως είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της, ήταν αρκετά ντροπαλή και χαμηλών τόνων. Αργότερα στην καριέρα της, την χαρακτήρισαν χρυσή ηθοποιό των μικρών ρόλων, αλλά εκείνη δεν είχε φιλοδοξίες για την πρώτη γραμμή.

Το 1962, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη στο έργο του Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη». Το 1976, συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο του Ξενόπουλου «Ο πειρασμός» και το 1987, με τον Κώστα Βουτσά, στο έργο «Ο κύριος της κυρίας υπουργού». Συνολικά, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ήταν η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Δημήτρης Χορν, ο Σταύρος Παράβας και η Μαίρη Χρονοπούλου.

Πηγή εικόνας: www.timesnews.gr

Το 1959, έκανε το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη με την ταινία «Ο Γιάννος κι η Παγώνα». Ακολούθησαν ταινίες, όπως «Η φόνισσα», το 1974 και «Το τελευταίο στοίχημα», το 1989. Έκλεισε τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφο το 2010, με την ταινία του Λάκη Παπασταθή «Ταξίδι στη Μυτιλήνη». Επιπλέον, πρωταγωνίστησε σε πολλές βιντεοταινίες της εποχής, όπως ήταν «Η συμμορία των πέντε», το 1976 και «Η φεμινίστρια», το 1989.

Γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία μέσα από τις συμμετοχές της στην τηλεόραση. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην σειρά «Γυφτοπούλα», το 1974, στην ΥΕΝΕΔ και ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχίες στην κρατική και αργότερα, στην ιδιωτική τηλεόραση. Ωστόσο, η συμμετοχή της ως μητέρα του Σπύρου Μπιμπίλα στο επεισόδιο «Βεντέτα», της σειράς του ΑΝΤ1, «Κωνσταντίνου και Ελένης», γράφτηκε ανεξίτηλα στην μνήμη του κοινού, που την αγάπησε και την συνδύασε με τον ρόλο αυτό. Την δεκαετία του 1990, ξεκίνησε να γράφει σενάρια μαζί με την ηθοποιό Άννα Μακράκη για σειρές, όπως ήταν η «Νέμεσις», το 1992 και η «Χαραυγή», το 1994.

Η αγαπημένη ηθοποιός έφυγε από την ζωή στις 8 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 75 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.