14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Περηφάνια και προκατάληψη»: Ταινία vs Βιβλίο

«Περηφάνια και προκατάληψη»: Ταινία vs Βιβλίο


Της Θεώνης-Μαρίας Σιμιτζή,

Το βιβλίο Περηφάνια και προκατάληψη της συγγραφέως Τζέιν Όστεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου του 1813 και αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα της μετά το Λογική και Ευαισθησία.

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Μπένετ, μια οικογένεια με πέντε κόρες, οι οποίες πρέπει να παντρευτούν για να αποκατασταθούν οικονομικά, καθώς το σπίτι τους δεν τους ανήκει. Η πρωταγωνίστρια, Ελίζαμπεθ, μία από τις μεγαλύτερες κόρες, είναι μια αντισυμβατική νέα, κόντρα στα πρότυπα που όριζε η εποχή, που δεν επιθυμεί να παντρευτεί και να γίνει μία απλή νοικοκυρά. Η πλοκή στρέφεται γύρω από την ερωτική ιστορία της ίδιας της Ελίζαμπεθ και της αδερφής της Τζέιν με τους ευγενείς που εγκαθίστανται στην περιοχή τους, κύριο Ντάρσυ και κύριο Μπίνγκλι. Η οικογένεια έχει ακόμα τρεις αδελφές, τις οποίες η μητέρα τους, κυρία Μπένετ παλεύει, επίσης, να αποκαταστήσει, ενώ ο πατέρας τους αν και έχει επωμιστεί την κύρια ευθύνη γύρω από τα οικονομικά τους, διατηρεί μια πιο αποστασιοποιημένη στάση ως προς το ζήτημα. Μάλιστα, κύρια έγνοια του είναι να δει τις κόρες του ευτυχισμένες και όχι να επωφεληθεί από τους ευκατάστατους γαμπρούς του. Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων και δολοπλοκιών οι ζωές της οικογένειας Μπένετ και Ντάρσυ ενώνονται τελικά μοιραία.

Πηγή Εικόνας: shopify.com

Το βιβλίο αποδομεί την υψηλή κοινωνία της Αγγλίας του 19ου αιώνα και αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές της. Τα στερεότυπα της εποχής ελέγχουν τις επιλογές των ανθρώπων, κι αυτό εξάλλου είναι φανερό από τον τίτλο. Εντός, όμως, των ορίων που έχει επιβάλλει η κοινωνία, υπάρχουν χαρακτήρες που έχουν το θάρρος να ξεφύγουν από αυτά. Κι εκεί ακριβώς στις εξαιρέσεις εστιάζει και η συγγραφέας. Ακόμη, το μυθιστόρημα είναι πραγματικά ένα περιγραφικότατο κομψοτέχνημα κλασικής λογοτεχνίας. Η Τζέιν Όστεν, άλλωστε, είναι γνωστή για τα περιγραφικά και εξαιρετικά αφηγηματικά της μυθιστορήματα.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη για πρώτη φορά το 1995 με πρωταγωνιστές την Τζένιφερ Ελ, τον Κόλιν Φερθ, την Σουζάνα Χάρκερ κ.ά., όμως η μίνι σειρά δεν έκανε μεγάλη επιτυχία. Όταν, ωστόσο, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005, με πρωταγωνιστές την Κίρα Νάιτλι, τον Ντόναλντ Σάδερλαντ, την Μπρέντα Μπλέθιν και την Τζούντι Ντένις μαζί με πολλούς άλλους ηθοποιούς, επανέφερε το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από το πολύ γνωστό και κλασικό πλέον μυθιστόρημα.  Στην  ταινία, ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αισθητική μιας εποχής, της εποχής της βρετανικής αντιβασιλείας του 19ου αιώνα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι εντυπωσιακά και σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία του Τζο Ράιτ συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η ταινία έγινε επιτυχία και αποτελεί πλέον κλασική επιλογή.

Πηγή Εικόνας: focusfeatures.com

Σαφώς, η προσωπική μου πρόταση είναι να διαβάσει κάποιος το βιβλίο και στη συνέχεια να δει την ταινία, καθώς το βιβλίο δίνει λεπτομέρειες και περιγραφές που καλύπτουν τα κενά της ιστορίας στην κινηματογραφική της αποτύπωση. Σίγουρα αξίζει κανείς όχι μόνο να διαβάσει το βιβλίο, αλλά να παρακολουθήσει επίσης και την ταινία για να έχει μια ολοκληρωμένη αίσθηση της εποχής στην οποία αναφέρεται, μέσα από το πλεονέκτημα που δίνει η εικόνα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Περηφάνια και Προκατάληψη, athinorama.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών. Ασχολείται από τα σχολικά χρόνια με την ανάγνωση βιβλίων, τον εθελοντισμό και συμμετέχει σε δημιουργικά προγράμματα.