20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ασπασία Μάνου

Fe-Memorance: Ασπασία Μάνου


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

Η Ασπασία Μάνου ήταν η γυναίκα του Αλεξάνδρου Α΄, του βασιλιά της Ελλάδος, και αποτέλεσε μία εμβληματική γυναικεία φιγούρα, που πήγε κόντρα στα κατεστημένα και τα πρωτόκολλα.

Η Ασπασία ήταν κόρη του συνταγματάρχη Πέτρου Μάνου και από πολύ μικρή ηλικία, ήταν στο στενό περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας εξαιτίας της στενής φιλίας, τόσο των γονιών της με το βασιλικό ζευγάρι όσο και της ίδιας με την πριγκίπισσα Ελένη, αδελφή του Αλεξάνδρου. Η Ασπασία είχε δύο αδελφές, τη Ρωξάνη και τη χορογράφο Ραλλού Μάνου από το δεύτερο γάμο του πατέρα της.

Η Ασπασία ήταν μία κοπέλα γοητευτική, μορφωμένη με σπουδές στο εξωτερικό και ομορφιά που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη. Από πολύ νωρίς, ο Αλέξανδρος έδειξε τις προθέσεις του στην Ασπασία, η οποία τον απέφευγε παρά τα αισθήματά της για εκείνον. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πρίγκιπα να την προσεγγίσει, τελικά ζήτησε τη βοήθεια της αδελφής του, Ελένης, ώστε να καταφέρει να έρθει πιο κοντά μαζί της. Το 1916, ο Αλέξανδρος κατάφερε να εκφράσει τα συναισθήματά του στην Ασπασία, σε μία περίοδο που ανέλαβε τον τίτλο του βασιλιά. Τα πράγματα για το ζευγάρι δυσκόλεψαν, καθώς μια κοινή θνητή δεν ήταν δυνατόν να είναι στο πλάι ενός γαλαζοαίματου, σύμφωνα με την κοινή γνώμη.

Πηγή εικόνας: https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/aspasia-manoy-prigkipissa-zoi

Όλοι ήταν αντίθετοι με τον γάμο αυτό εξαιτίας κοινωνικών στερεοτύπων, αλλά και πολιτικών σκοπών. Ωστόσο, ο βασιλιάς Αλέξανδρος διεκδίκησε τον έρωτα της ζωής του και τελικά, ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1919, με την παρουσία της μητέρας και της αδερφής της Ασπασίας και των δυο φίλων του Αλεξάνδρου. Έζησαν όμορφα οικογενειακά χρόνια με την κόρη τους, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ώσπου ήρθε ο τραγικός θάνατος του βασιλιά από σηψαιμία, εξαιτίας ενός δαγκώματος από πίθηκο. Απαρηγόρητη και καθόλου ευπρόσδεκτη στο παλάτι, η Ασπασία κατάφερε, μετά από δέκα χρόνια, να στεφθεί με τον τίτλο της βασίλισσας και να αναγνωριστεί ο γάμος της, μετά από το διάταγμα του Βασιλιά Γεωργίου Β΄, το 1922.

Την υπόλοιπη ζωή της, η όμορφη Ασπασία έζησε τα περισσότερα της χρόνια στην Ισπανία και στην Αγγλία, απομονωμένη και ήρεμη μαζί με την κόρη της. Τελικά, κατέληξε την 7η Αυγούστου 1972 και τα οστά της ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι από τον εγγονό της, Πρίγκιπα Αλέξανδρο Β΄.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.