17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζόαν Ρόμπινσον

Fe-Memorance: Τζόαν Ρόμπινσον


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Τζόαν Ρόμπινσον ήταν μία σπουδαία οικονομολόγος του 20ου αιώνα. Θεωρείται εκπρόσωπος της μετα-κεϋνσιανής σχολής και η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία της οικονομικής σκέψης, καθώς συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη της κεϋνσιανής οικονομικής θεωρίας.

Η Ρόμπινσον γεννήθηκε στην κωμόπολη Κάμπερλι της Αγγλίας, στις 31 Οκτωβρίου 1903. Ήταν κόρη του Ταγματάρχη, Φρέντερικ Μωρίς και της Έλεν Μαρς, κόρη καθηγητή χειρουργικής. Πήγε σχολείο στο St Paul’s Girls School στο Λονδίνο και τον Οκτώβριο του 1922, εισήχθη στο Κολλέγιο Γκίρτον του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για να σπουδάσει οικονομικά, από το οποίο αποφοίτησε το 1925.

Ένα χρόνο μετά, παντρεύτηκε τον καθηγητή Όστιν Ρόμπινσον και μαζί απέκτησαν δύο κόρες. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ομιλίες και συμμετέχοντας σε σεμινάρια και δημόσιες διαλέξεις. Ήθελε να μαθαίνει τα ήθη και τα έθιμα των λαών που επισκεπτόταν, καθώς και τις τοπικές συνθήκες ζωής. Για εκείνη ξεχώρισε η Κίνα, την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές και θέλησε να μεταφέρει την ιδιαίτερη οικονομία και δύναμή της στα βιβλία που της «αφιέρωσε», όπως το “The cultural revolution in China” (1969).

Το 1937, έγινε λέκτορας οικονομικών στο Κέιμπριτζ, ενώ εξελέγη καθηγήτρια στην έδρα, από την οποία είχε συνταξιοδοτηθεί ο άντρας της, το 1965. Εντάχθηκε στην Βρετανική Ακαδημία το 1958 και υπήρξε συνεργάτιδα των κολλεγίων Γκίρτον και Νιούνχαμ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στο Κολέγιο Κινγκς έπαψε να ισχύει η παραδοσιακή αναχρονιστική απαγόρευση των γυναικών και έγινε συνεκπαιδευτικό. Έτσι, μετά από ομόφωνη πρόταση όλων των οικονομολόγων του Κολεγίου, έγινε η πρώτη γυναίκα επίτιμη συνεργάτης του Κολεγίου.

Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Robinson

Η Ρόμπινσον έγραψε πολλά βιβλία και τεράστιο αριθμό άρθρων. Το πιο γνωστό από τα έργα της είναι ακόμα το πρώτο “The Economics of Imperfect Competition” (1933). Ήταν το βιβλίο που την έβαλε αμέσως στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της οικονομικής θεωρίας. Το όνομά της εμφανιζόταν ξανά και ξανά στις σελίδες των πρωτοποριακών οικονομικών περιοδικών της εποχής και υπήρξε μία από τους πρώτους οικονομολόγους που αντιμετώπισε τον Καρλ Μαρξ ως οικονομολόγο και όχι ως πολιτικό στοχαστή. Το 1975, προτάθηκε για το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών και ενώ, όλοι περίμεναν ότι θα το κέρδιζε, δεν της απονεμήθηκε ποτέ, ενώ κάποιοι υποστήριξαν πως έχασε το βραβείο εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων.

Η Τζόαν Ρόμπινσον υπέστη εγκεφαλικό στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1983, από το οποίο δεν συνήλθε και πέθανε έξι μήνες αργότερα, στις 5 Αυγούστου 1983.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.