18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λίντα Άλμα

Fe-Memorance: Λίντα Άλμα


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Λίντα Άλμα ήταν γνωστή χορεύτρια του θεάτρου, του κινηματογράφου και των κέντρων διασκέδασης.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη Μαλιούφα και γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1926. Έχασε τον πατέρα της, όταν ήταν ενός έτους και μεγάλωσε με τη μητέρα της και με την κατά δύο έτη μεγαλύτερη αδερφή της, Ιώ. Σε πολύ μικρή ηλικία, η μητέρα της την έγραψε στην σχολή κλασσικού χορού «Μαριάνοβ», ενώ όνειρό της ήταν να γίνει μπαλαρίνα, τελικά την κέρδισε το μουσικό θέατρο.

Η Ιώ ασχολήθηκε με την υποκριτική και έκανε τα πρώτα της βήματα ως παιδί – θαύμα στη «Μάντρα» του Αττίκ, ο οποίος της έδωσε το ψευδώνυμο, Κίττυ Άλμα. Οι δύο αδερφές εμφανίζονταν μαζί στην σκηνή ως οι αδερφές Άλμα και κάπως έτσι, η Ελένη Μαλιούφα έγινε η Λίντα Άλμα.

Η καριέρα της άνθισε, όταν γνώρισε τον χορογράφο, Γιάννη Φλερύ, ο οποίος την πήρε από τα βαριετέ και την πήγε στα μεγάλα θέατρα. Συνεργάστηκαν για περίπου 30 έτη, χόρεψαν μαζί σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ, παράλληλα, αποτέλεσαν αγαπημένο χορευτικό δίδυμο του κοινού στα κέντρα διασκέδασης. Το ταλέντο και η χημεία τους ήταν αδιαμφισβήτητα, ώσπου το 1946, η Εντίθ Πιάφ, όταν είδε την παράσταση τους στο κέντρο «Μαϊάμι», τους πρότεινε να την ακολουθήσουν στην περιοδεία της σε Ευρώπη και Αμερική. Πράγματι, το ίδιο έτος, το χορευτικό ζευγάρι έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο «Ετουάλ» του Παρισιού, κοντά στην Πιάφ.

Πηγή εικόνας: https://www.thelook.gr/life/retromania/linta-alma-i-choreftria-pou-se-magevi/

Ακολούθησαν 4 χρόνια συνεργασίας και περιοδειών σε αρκετά μέρη του κόσμου και παράλληλα, η Άλμα συνέχισε τις σπουδές της στον κλασσικό χορό στο Παρίσι και στις ΗΠΑ. Αν και συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως ο Σαλ Αζναβούε, ο Ζακ Μπρελ και ο Εντ Σάλιβαν, επέστρεψε με τον Φλερύ στην Ελλάδα και συνέχισαν τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα και στην επαρχία.

Το 1955, γνώρισε τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη και παντρεύτηκαν το 1979, για νομικούς και τυπικούς κυρίως λόγους, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η ίδια. Αντιμετώπισαν μαζί τα ιδεολογικά προβλήματα του ηθοποιού κατά την διάρκεια της Επταετίας, αλλά και τα προβλήματα της υγείας του και έμειναν μαζί για 30 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Κατράκη, το 1984.

Η Άλμα έφυγε από την ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, μία μέρα σαν και αυτή, στις 2 Αυγούστου 1999, σε ηλικία 73 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.