21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρί Ντρέσλερ

Fe-Memorance: Μαρί Ντρέσλερ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Mαρί Ντρέσλερ ήταν αμερικανοκαναδή ηθοποιός, η οποία διέπρεψε στο θεατρικό σανίδι και στις κινηματογραφικές οθόνες και διακρίθηκε για τις ερμηνείες και το ταλέντο της, κατακτώντας το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.

Είχε γεννηθεί στο Κόμπουργκ του Οντάριο ως Λέιλα Μαρί Κέρμπερ από γονείς καλλιτέχνες. Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο σε ηλικία 14 ετών, οπότε και άρχισε να χρησιμοποιεί το επώνυμο της θείας της ως καλλιτεχνικό της. Το 1892 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ και τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δημοφιλής σταρ του Βοντβίλ. To 1914 έπαιξε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στο πλευρό του πασίγνωστου Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία Το Τρύπιο Ρομάντζο του Τσάρλι, την πρώτη κωμωδία μεγάλου μήκους. Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία και είχε τρεις συνέχειες. Ύστερα από μερικές ακόμα ταινίες, η Ντρέσλερ επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και το θέατρο. Τα επόμενα χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς δεν της προσφέρονταν ρόλοι, επειδή ως συνδικαλίστρια είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση μιας απεργίας τεχνικών του θεάτρου.

Η Μαρί Ντρέσλερ και ο Λάιονελ Μπάριμορ κατά την απονομή των Όσκαρ τους (1931) / Πηγή εικόνας: Encyclopædia Britannica, Inc.

Μετά από οικονομικές δυσκολίες λόγω του αποκλεισμού της, αναχώρησε για το Χόλυγουντ και για ένα καλύτερο μέλλον. Με τη βοήθεια φίλων κατάφερε και υπέγραψε συμβόλαιο με την MGM. Έκανε αρκετούς ρόλους και μαζί με την Πόλυ Μοράν υπήρξαν ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό δίδυμο. Η καριέρα της εκτοξεύτηκε με την ταινία Άννα Κρίστι, στο ρόλο μιας γερασμένης, πικραμένης πόρνης. Την ίδια χρονιά έπαιξε στο Μιν και Μπιλ. Η ταινία ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς και μεταμόρφωσε τη Ντρέσλερ σε σταρ του κινηματογράφου, παρότι είχε περάσει ήδη τα εξήντα. Ο ρόλος αυτός της χάρισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου και μερικές ακόμα επιτυχημένες παραγωγές που ακολούθησαν.

To 1934 η αγαπημένη Μαρί διαγνώστηκε με καρκίνο και, λίγους μήνες μετά, τα δυσάρεστα νέα ότι απεβίωσε, έφθασαν. Το ημερολόγιο έγραφε: 28 Ιουλίου 1934.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.