16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Νυχτερινό Τρένο», της Κατερίνας Θεοδώρου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Νυχτερινό Τρένο», της Κατερίνας Θεοδώρου


Της Κατερίνας Στόικου, 

Το «Νυχτερινό Τρένο» αποτελεί το νέο βιβλίο της Κατερίνας Θεοδώρου, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μου επαφές με τη λογοτεχνία τρόμου και μπορώ να πω ότι οι εντυπώσεις μου από τη γνωριμία αυτή μόνο θετικές χαρακτηρίζονται.

Η συγγραφέας του βιβλίου, η Κατερίνα Θεοδώρου, είναι δασκάλα. Ζει στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τρία μυθιστορήματα: Ο δρόμος για την Κόλαση (2016), Εκείνη (2018) και Νυχτερινό Τρένο (2021). Η Κατερίνα Θεοδώρου είναι, επίσης, συγγραφέας διηγημάτων, τα οποία έχουν λάβει διάφορες διακρίσεις σε διαγωνισμούς και έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές.

Η συγγραφέας του «Νυχτερινού Τρένου», Κατερίνα Θεοδώρου. Πηγή Εικόνας: Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Μια νεαρή γυναίκα, η Αγγελική Μαρτίνου, ξυπνά σε μια έρημη και άγνωστη για την ίδια τοποθεσία. Το κρύο, το σκοτάδι, ο πόνος και ο φόβος κυριαρχούν. Αδυνατεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί, αλλά ακόμη δε θυμάται ποια είναι. Ένα σακίδιο που βρίσκει λίγο παραπέρα της λύνει απορίες, αλλά και της δημιουργεί καινούριες. Στο σακίδιο, μεταξύ άλλων, βρίσκεται η ταυτότητά της και ένας ματωμένος σουγιάς, παράλληλα συνειδητοποιεί ότι και τα ρούχα της έχουν ξεραμένο αίμα. Καθώς προσπαθεί να επεξεργαστεί την ιδιότυπη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ακούει ουρλιαχτά λύκων. Λίγο πριν τα ζώα τη πλησιάσουν, ένα τρένο εμφανίζεται, και μια από τις πόρτες του ανοίγει, προσκαλώντας την μέσα. Εκεί συνειδητοποιεί ότι δεν είναι μόνη της, αλλά βρίσκονται, επίσης, τρεις άνδρες (Άγης, Χρήστος, Ορέστης) και μια ακόμη γυναίκα (Σωτηρία). Όλοι τους εξίσου μπερδεμένοι για το πώς βρέθηκαν εκεί μέσα.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, η συγγραφέας κατορθώνει να κερδίσει τον αναγνώστη. Οι περιγραφές αποδίδουν πλήρως την πνιγηρή και υποβλητική ατμόσφαιρα. Μεταφερόμαστε και εμείς σε εκείνο το σκοτεινό, κρύο και άγνωστο μέρος. Παρακολουθούμε τις σκέψεις της ηρωίδας, τον φόβο, τον σωματικό πόνο που βιώνει, και τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται. Η ύπαρξη του σουγιά μάς ταράζει όσο ταράζει και την Αγγελική και ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης για την ίδια λιγοστεύουν, το νυχτερινό τρένο εμφανίζεται ως από μηχανής θεός. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα το νυχτερινό τρένο; Η συγγραφέας φροντίζει καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης να μας δίνει στοιχεία, κρυμμένα με πολύ έξυπνο τρόπο, που θα δυσκόλευαν και τους πιο υποψιασμένους αναγνώστες.

Κανένας από τους ήρωες δεν είναι αυτό που φαίνεται, από τον αδίστακτο Άγη μέχρι τη φοβισμένη και αδύναμη Σωτηρία, όλοι τους έχουν από ένα αιματοβαμμένο μυστικό, εξαιτίας του οποίου οδηγήθηκαν στο νυχτερινό τρένο. Επιπλέον, η συνύπαρξη των πέντε αγνώστων μέσα στο βαγόνι μόνο τυχαία δεν είναι, όλοι με κάποιον τρόπο συνδέονται. Βλέπουμε τους ήρωες να οδηγούνται στην εξαθλίωση λόγω της πείνας, της δίψας και του φόβου. Παρακολουθούμε σε πόσο ακραίες συμπεριφορές είναι δυνατό να φτάσει κανείς, όταν ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου.

Πηγή Εικόνας: IStockphoto.com

Η Κατερίνα Θεοδώρου μέσα από το βιβλίο της θέτει ηθικά ζητήματα, μας δείχνει πως δεν είναι και τόσο απίθανο ένας «μέσος» άνθρωπος, που «ποτέ δε θα έκανε κάτι τέτοιο», να είναι ικανός να προξενήσει μεγαλύτερο κακό από ό,τι μπορεί να φανταστεί. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το «Νυχτερινό Τρένο» έχει κάποια αλληγορικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα τρένο τιμωρίας και λύτρωσης. Οι ήρωες υφίστανται δοκιμασίες, συγκλονίζονται όταν ανακτούν τις αναμνήσεις για την πρότερη ζωή τους, ωστόσο αφού μετανοήσουν, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη ζωή.

Η μικρή έκταση του βιβλίου, σε συνδυασμό με το στοιχείο της περιέργειας, το οποίο ενεργοποιείται από τις πρώτες κιόλας σελίδες, το καθιστούν ένα ακαταμάχητο ανάγνωσμα. Οι πιο βίαιες σκηνές είναι σχετικά περιορισμένες κι έτσι, καθίσταται προσιτό και για νέους αναγνώστες του είδους. Σας συνιστώ, λοιπόν, να επιβιβαστείτε και εσείς στο Νυχτερινό Τρένο και να το αφήσετε να σας ταξιδέψει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Στόικου
Κατερίνα Στόικου
Γεννήθηκε το 2000 και κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Διανύει το 3ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση των Μεσαιωνικών και Νεότερων Σπουδών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Αγαπά τη λογοτεχνία, το θέατρο και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ενδιαφέρεται για την ενδυνάμωση νέων γυναικών και για φεμινιστικά ζητήματα.