17.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΠαρά το ανοδικό σερί, οι απώλειες συνεχίστηκαν

Παρά το ανοδικό σερί, οι απώλειες συνεχίστηκαν


Του Χρήστου Πουλιδάκη, 

Ξεκίνησε το έντονο ξεπούλημα από τους επενδυτές υπό τον φόβο των lockdowns, λόγω της εξάπλωσης του ιού. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, στο επίκεντρο βρέθηκε σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημείωσε απώλειες της τάξεως του 7%. Επιπλέον, το sell off δεν έμεινε μονάχα εκεί, αλλά προχώρησε και στα blue chips του ελληνικού χρηματιστήριου, όπως ΟΠΑΠ και Coca-Cola. Σε εγχώριο επίπεδο, την σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι αναμενόμενο, επηρέασε η αξιολόγηση πιστοληπτική ικανότητας της Παρασκευής 16/7, από τον οίκο Fitch. Δυστυχώς, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά παρέμεινε στο BB με σταθερό το outlook. Αυτό το γεγονός θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο, αφού οι παράγοντες που καθορίσαν αυτό το αποτέλεσμα, ήταν η αδύναμη αναπτυξιακή της δυναμική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα NPLs στον τραπεζικό τομέα, και το υψηλό χρέος. Σε διεθνές επίπεδο, ανησυχίες των επενδυτών μέρα με την μέρα, αφού με ανάλογες πτώσεις κινήθηκαν οι DAX, FTSE MIB και Dow Jones.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88% στις 833,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 830,07 μονάδων (4,24%) και 864,78 μονάδων (-0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 85,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,10%, στις 1.995,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,53% στις 503,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες 7,40% και 7,37% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να υποχωρεί κατά 6,85%, και τις Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με -5,99% και -5,97% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, και Μυτιληναίος. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% σε Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες σε Titan, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, με τον Σαράντη να κλείνει τελικά στο -0,23%.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η χρηματιστηριακή αγορά αποφάσισε να ισορροπήσει την κατάσταση με μια ήπια ανοδική τεχνική αντίδραση. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, η πλειονότητα των τραπεζικών και μη τραπεζικών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης καταφέραν να μειώσουν ελαφρώς τις χθεσινές απώλειες. Σε γενικές γραμμές, η αγορά δεν έχει καταφέρει να πείσει τους επενδυτές σε μακροχρόνιο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, κάτι το οποίο γεννά πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον.

Πηγή εικόνας: tornosnews.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 838,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 834,51 μονάδων (+0,16%) και 842,80 μονάδων (+1,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62%, στις 2.008,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 506,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Jumbo σημείωσε απώλειες 2,96%, καθώς ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο -1,60%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegan, Eurobank, και ΕΛΧΑ, ενώ Ελλάκτωρ και Πειραιώς έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 3,12%, με την Εθνική και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν στο +2,62% και +2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca-Cola, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Titan, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil, Βιοχάλκο, και ΟΛΠ.

Η αγορά αποφάσισε να διατηρήσει την ανοδική τάση ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών και να κλείσει ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στην ζώνη των 850 μονάδων. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, οι στηρίξεις δεν ήρθαν τόσο από τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος παρεμπιπτόντως έκλεισε με μικρά κέρδη, αλλά από επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Βιοχάλκο. Ωστόσο, ο υποτονικός ρυθμός των συναλλαγών καλά κρατεί, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών δεν έχει εντοπίσει ακόμη τους καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά σε ουσιαστική ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,83% στις 854,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 840,82 μονάδων (+0,24%) και 854,43 μονάδων (+1,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,85%, στις 2.045,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 513,80 μονάδες.

Στο ταμπλό, Βιοχάλκο, Titan και ΕΛΧΑ ήταν οι «μπροστάρηδες» της ανόδου με κέρδη άνω του 4%, με την Jumbo να ανακάμπτει σήμερα με το +3,97% που κατέγραψε. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, και ΔΕΗ. Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, και ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, και ΟΤΕ. Ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 0,35%.

Σε ήπιους ρυθμούς και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, στις πρώτες ώρες των διαπραγματεύσεων οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν έντονη μεταβλητότητα, όμως στο τέλος, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο. Επιπλέον, αυτή την εξέλιξη στήριξαν για άλλη μια φορά τίτλοι του FTSE 25, όπως η Coca-Cola κι ο ΟΤΕ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 858,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,67 μονάδων (+0,05%) και 862,18 μονάδων (+0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 2.053,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 513,32 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Aegean έκλεισε με κέρδη 2%, με τις ΕΧΑΕ, Coca-Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, και Λάμδα. Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Εθνική σημείωσαν απώλειες 1,72% και 1,35% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Titan, Ελλάκτωρ, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, και Alpha Bank να κλείνουν με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς.

Το ανοδικό σερί συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι απώλειες της εβδομάδας, ωστόσο αυτό δεν επιτεύχθη εξ ολοκλήρου. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, στο επίκεντρο βρέθηκε η Eurobank, μετά τις ανακοινώσεις ότι ενισχύεται η παρουσία της Eurobank και στη Ρουμανία. Επίσης, οι επενδυτές είναι εις αναμομή της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Τα αρνητικά είναι ότι εξάπλωση του ιού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κάτι το οποίο ενισχύει τις πιθανότητες επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Πηγή εικόνας: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ μέσω naftemporiki.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 864,44 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 859,59 μονάδων (+0,17%) και 864,82 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 31,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 2.069,09 μονάδες, ενώ, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 522,21 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Eurobank, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ ξεχώρισαν σήμερα καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του +1% κινήθηκαν οι Σαράντης, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Alpha Bank, Coca-Cola, Εθνική, και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Aegean, και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 1%.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,58%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,98%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.