19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ζωή Φυτούση

Fe-Memorance: Ζωή Φυτούση


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Ζωή Φυτούση ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης, η οποία γνώρισε τεράστια δόξα για πολλές δεκαετίες.

Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1933 στην Αθήνα, ωστόσο η καταγωγή της ήταν από την Χίο. Η ίδια γνώριζε εξαρχής πως ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο του θεάτρου και για αυτό σπούδασε στη δραματική σχολή του ελληνικού ωδείου και αργότερα του Μιχάλη Κουνελάκη.

Το ντεμπούτο της στο θέατρο το έκανε το 1953, μέσα από το έργο «Η Μαρκησία της φτωχογειτονιάς», ενώ ένα χρόνο αργότερα πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο με την ταινία «Ζαΐρα» του Φίλιππα Φυλακτού.

Πηγή εικόνας: https://m.naftemporiki.gr/story/1261073

Η κυρία Φυτούση ασχολήθηκε με όλα τα είδη και έπαιξε από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση, ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της όχι μόνο στο θέατρο και στον κινηματογράφο αλλά και στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση. Μάλιστα, είχε συμμετάσχει σε πάνω από 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ίδια, λόγω της ξεχωριστής της φωνής, δραστηριοποιήθηκε το 1961 και στον χώρο του τραγουδιού, ερμηνεύοντας τραγούδια σπουδαίων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζηδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιώργου Κατσαρού και πολλών άλλων.

Παράλληλα με αυτές της τις δράσεις, ασχολήθηκε και με την συρραφή βιβλίων, δημοσιεύσεων σε περιοδικά αλλά και ποιήματα. Για το ποίημα της μάλιστα «Κανείς μα κανείς» τιμήθηκε με βραβείο το 1996.

Η Ζωή Φυτούση πέθανε στις 24 Ιουλίου του 2017 σε ηλικία 83 ετών στην Αθήνα, έχοντας χτίσει μια λαμπρή καριέρα και δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στον χώρο του θεάματος. Εκτός των άλλων, η ίδια αγωνίστηκε για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των ηθοποιών στον χώρο και τιμήθηκε για αυτή της την προσφορά από τον Ερυθρό Σταυρό και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.