18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έλεν Τόμας

Fe-Memorance: Έλεν Τόμας


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Έλεν Τόμας αποτέλεσε την πρώτη διαπιστευμένη γυναίκα δημοσιογράφο του Λευκού Οίκου. Ήταν παρούσα στην αλλαγή 10 προέδρων της Αμερικής, από τον Κένεντι μέχρι τον Ομπάμα.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1920, στο Κεντάκι, από Λιβανέζους μετανάστες γονείς, και ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά της οικογένειας. Μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, όπου οι γονείς της είχαν παντοπωλείο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο “Wayne” της γενέτειράς της, το 1942, και μετακόμισε στην Ουάσιγκτον για να βρει εργασία στον χώρο της δημοσιογραφίας που τόσο πολύ αγαπούσε.

Το 1943, εργάστηκε στην “United Press International” στο τμήμα του ραδιοφώνου και επιδόθηκε σε κάλυψη κοινωνικών ζητημάτων, εστιάζοντας στα γυναικεία θέματα. Το 1955, της ανατέθηκε να καλύψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αργότερα της ανατέθηκαν και άλλες υπηρεσίες. Το 1961, άρχισε το πολιτικό ρεπορτάζ, καλύπτοντας τον τότε εκλεγμένο Τζον Κένεντι και έκτοτε δεν σταμάτησε να καλύπτει τις ζωές και τα έργα των Αμερικανών προέδρων. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τους συναδέλφους της ήταν πάντα μαχητική και αντικειμενική δημοσιογράφος, καθώς δεν δίσταζε να κάνει δύσκολες ερωτήσεις που έφερναν σε αμηχανία τόσο τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, όσο και τους Προέδρους, ανεξάρτητα αν την προεδρία κατείχαν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι. Αποτέλεσε τη μοναδική δημοσιογράφο που είχε δική της θέση στην πρώτη σειρά, στην αίθουσα τύπου, που έγραφε το όνομά της, αντί του μέσου ενημέρωσης.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Helen_Thomas.jpg

Το 1971, παντρεύτηκε τον ανταποκριτή της “AP”, Ντάγκλας Κόρνελλ,  γιόρτασε τα 60ά της γενέθλια με τον Τζίμι Κάρτερ, το δώρο των 75ων γενεθλίων από τον Μπιλ Κλίντον ήταν μια δεκαπεντάλεπτη συνέντευξη μαζί του, και στις 4 Αυγούστου του 2009, όταν έγινε 89 ετών, ο Μπαράκ Ομπάμα της τραγούδησε το «Ηappy Βirthday».

Την αποκαλούσαν πρύτανη των δημοσιογράφων και όχι άδικα. Επί σειρά ετών, ρωτούσε τον Τζορτζ Μπους «Γιατί σκοτώνουμε γυναικόπαιδα στο Ιράν;» και ας μην έπαιρνε απάντηση. Το 2010, αποσύρθηκε από τον Λευκό Οίκο, εξαιτίας ενός βίντεο στο YouTube, το οποίο την έδειχνε να παραθέτει αμφιλεγόμενα σχόλια σχετικά με τον Εβραϊκό λαό, με αφορμή την επίθεση στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Αν και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τις παρατηρήσεις της, ανήγγειλε την αποχώρησή της μία βδομάδα αργότερα.

Αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και είχε νοσηλευτεί σε διάφορα θεραπευτήρια. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις 20 Ιουλίου 2013.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.