20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Nτόριαν Λι

Fe-Memorance: Nτόριαν Λι


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

H Ντόριαν Λι ήταν ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα παγκοσμίως που άλλαξαν ριζικά τη βιομηχανία της μόδας, αφήνοντας το στίγμα της έως και σήμερα.

Η Ντόριαν μεγάλωσε σε μία αρκετά ευκατάστατη οικογένεια στο Τέξας μεγαλώνοντας με αγάπη και ηρεμία. Ήταν μία έξοχη μαθήτρια, με κλίση στις τέχνες και στις επιστήμες. Σπούδασε στο κολλέγιο της Βιρτζίνια και παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο σε πολύ μικρή ηλικία, όπου απέκτησε και τα δύο πρώτα της παιδιά. Εργάστηκε σκληρά, περνώντας από διάφορες δουλειές, ενώ για μεγάλο διάστημα εργάστηκε ως μηχανικός.

Η καριέρα της στη μόδα ξεκίνησε σε ηλικία 27 ετών -αρκετά μεγάλη και διαφορετική για τα δεδομένα της εποχής. Το προσωπικό της στυλ και η αυτοπεποίθησή της, της χάρισαν ένα χρυσό συμβόλαιο με το πρακτορείο Harry Conover Agency. Από και έπειτα, ξεκίνησε η τεράστια καριέρα με φωτογραφίες σε μεγάλα περιοδικά, όπως το McCall’s και το Harper’s Bazaar, ενώ συνεργάστηκε με φωτογράφους-θρύλους της εποχής, όπως ο Louise Dahl-Wolfe και ο Irving Penn. Μέχρι το 1950, είχε φωτογραφηθεί για περίπου πενήντα εξώφυλλα, εκ των οποίων τα επτά ήταν για την Vogue.

Πηγή εικόνας: wikimedia.org

H Λι ήταν από τα πρώτα μοντέλα που υπέγραψαν με το διάσημο πρακτορείο Ford, ενώ αποτέλεσε από τα καλύτερα μοντέλα των εποχών. Αργότερα, η αδελφή της, Σούζαν, με τη βοήθεια της Ντόριαν, εισήχθη στον χώρο της μόδας με μεγάλη επιτυχία, ακολουθώντας τα βήματα της αδελφής της.

Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε με την καμπάνια της Revlon cosmetics, τo 1946. H Λι ήταν το κεντρικό πρόσωπο για το “Fire and Ice” και “Cherries in the Snow” κραγιόν και βερνίκια νυχιών με φωτογράφο τον διάσημο Richard Avedon. Το σαγηνευτικό βλέμμα με τα μισάνοιχτα χείλη καθήλωσαν το κοινό, αφήνοντας αυτές τις εικόνες χαραγμένες στην ιστορία της μόδας. Ύστερα από αμέτρητες δουλείες και επιτυχίες, η Ντόριαν αποσύρθηκε τη δεκαετία το εξήντα από το μόντελινγκ.

Μετά την απόσυρσή της, άνοιξε το δικό της πρακτορείο μοντέλων στο Παρίσι και αργότερα δημιούργησε και το δικό της εστιατόριο στη Νότια Γαλλία.

Η Ντόριαν ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που της άρεσε η διασκέδαση και η έντονη ζωή. Η δυναμική της προσωπικότητα και η αποφασιστικότητά της, την έφτασαν στην κορυφή της βιομηχανίας της μόδας, αποτελώντας έναν θρύλο του μόντελινγκ. Η Ντόριαν απεβίωσε 7 Ιουλίου το 2008.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.