15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρία Τερέζα Λιοτκόφσκι

Fe-Memorance: Μαρία Τερέζα Λιοτκόφσκι


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Μαρία Τερέζα Λιοτκόφσκι ήταν Ρωμαιοκαθολική αδελφή και ιεραπόστολός, η οποία ίδρυσε την αδελφότητα του Αγίου Πέτρου Claver, όπου αφοσιωνόταν κυρίως στις Αφρικανικές Αποστολές και στην απελευθέρωση των Σκλάβων.

Η Μαρία Τερέζα Λιοτκόφσκι (Mary Theresa Ledochowska) γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1863, στη Κάτω Αυστρία και συγκεκριμένα στο Loosdorf. Η Μαρία είχε την τύχη να γεννηθεί σε μία βαθιά θρησκευόμενη αριστοκρατική οικογένεια,  πολωνικής καταγωγής. Ο πατέρας της ήταν ο Antoni Ledochwski και η μητέρα της Josefine Salis-Zizers. Οι γονείς της απέκτησαν 7 παιδία, το μεγαλύτερο εκ των οποίων ήταν η Μαρία Τερέζα.

Από μικρή ηλικία φαινόταν να έχει μια κλίση προς τις καλές τέχνες, ενώ παράλληλα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καθολική πίστη. Στην ηλικία των 10 εκείνη και η οικογένεια της μετακόμισαν λίγο πιο κοντά στην Βιέννη, όπου και η Μαρία συνέχισε την εκπαίδευση της. Εκπαιδεύτηκε δίπλα στις αδερφές του Loreto, οι οποίες και την επηρέασαν αισθητά σε ποικίλα επίπεδα της ζωής της.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Maria_Teresia_Ledóchowska_4.jpg

Πέρα από τις αδερφές του Loreto αλλά και την ίδια της την οικογένεια, η Μαρία Τερέζα επηρεάστηκε αισθητά και από τον θείο της, τον Καρδινάλιο Μιτσέζλα Λιοτκόφσκι, ωθώντας την να μάθει πολωνικά.

Δυστυχώς, εκείνη την εποχή η Μαρία Τερέζα προσβλήθηκε από τύφο, αφήνοντάς της σοβαρά προβλήματα. Από την ασθένεια αυτή προσβλήθηκε και ο πατέρας της, αλλά και η αδερφή της, οι οποίοι και απεβίωσαν εξαιτίας αυτής της νόσου.

Εκτός των άλλων, η Μαρία Τερέζα είχε εκφράσει και το ενδιαφέρον της για τις ιεραποστολές και γενικότερα για την οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων στρωμάτων. Μία από τις πρώτες της αποστολές ήταν η εκστρατεία κατά της δουλείας του Cardinal Lavigenie, όπου ιερείς από την Αφρική κάλεσαν γυναίκες της Ευρώπης για να υποστηρίξουν το κίνημα. Ένθερμος υποστηρικτής ήταν και η Τερέζα.

Η ενασχόληση της με τις ιεραποστολές άρχισε να μεγαλώνει και η Μαρία ξεκίνησε μια σελίδα με τέτοιου είδους αποστολές σε ένα καθολικό περιοδικό, που ονομάστηκε Echo From Africa και το οποίο κυρίως ασχολήθηκε με την αλληλογραφία με Αφρικανούς ιεραπόστολους. Το περιοδικό αυτό γινόταν όλο και πιο αναγνωρισμένο και έμπιστο προς το ευρύ κοινό, κάνοντας ακόμα πιο γνωστό και το έργο υποστήριξης και προώθησης των αναγκών των ιεραποστόλων στην Αφρική.

Σε ηλικία 31 ετών, με την αρωγή του θείου της ίδρυσε την αδελφότητα Αγίου Πέτρου Claver για τις Αφρικανικές Αποστολές. Στην προσπάθεια της αυτή βοήθησε αργότερα και η Melania von Ernst, η οποία έγινε συνδρομητής και μαζί με την Μαρία Τερέζα συνέχισαν το ιεραποστολικό τους έργο.

Η Αδελφότητά τους (Sodality) ασχολήθηκε με τις ιεραποστολικές εργασίες, με την εξυπηρέτηση της Εκκλησίας, τους απόρους αλλά και γενικότερα τις μειονότητες που ζούσαν σε 23 χώρες, ενώ δραστηριοποιούνταν σε 78 χώρες.

Η Μαρία Τερέζα Λιοτκόφσκι πέθανε από φυματίωση στις 6 Ιουλίου του 1922 στο Γενικό Μητρικό Σπίτι στη Ρώμη. Μέχρι και τον θάνατο της δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αποστολών και της εκκλησίας. Έχει μείνει στην ιστορία ως «Μητέρα των Αφρικανών», ούσα μια γυναίκα, η οποία σε όλη την διάρκεια της ζωής της αφοσιώθηκε στις ιεραποστολές και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των πόρων στις Αφρικανικές χώρες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.