17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έμιλι Χάουελ Γουόρνερ

Fe-Memorance: Έμιλι Χάουελ Γουόρνερ


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Έμιλι Χάουελ Γουόρνερ (Emily Howell Warner) ήταν Αμερικανίδα πιλότος και η πρώτη γυναικά καπετάνιος αεροπορικής εταιρείας των Η.Π.Α.

Η Έμιλι Χάουελ Γουόρνερ γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1939, στο Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Emily Joyce Hanrahan, ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία με τα δύο επίθετα των δύο συζύγων της. Αποφοιτώντας από το γυμνάσιο Holy Family και με το ενδιαφέρον της για την αεροπορία να έχει ήδη εκδηλωθεί, αποφάσισε να γίνει αεροσυνοδός.

Στα δεκαεπτά της χρόνια, στην διάρκεια του πρώτου ταξιδιού της με αεροπλάνο, της δόθηκε η δυνατότητα να καθίσει στο πιλοτήριο και να δει από κοντά την διαδικασία ανύψωσης και προσγείωσης ενός αεροπλάνου. Ύστερα από παρότρυνση του πιλότου αλλά και την έγκριση των γονέων της, η Έμιλι ξεκίνησε πιλοτικά μαθήματα.

Λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων, ήταν πολλές φορές αναγκασμένη να εργάζεται 14 ώρες την ημέρα, έχοντας παράλληλα πρωινή και βραδινή πτήση. Η Έμιλι κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να λάβει ιδιωτική άδεια χειριστή, αλλά και εργασία ως δημοσιογράφος ιπτάμενης κυκλοφορίας.

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτά, συνέχισε να συλλέγει πιστοποιητικά ως εμπορικός πιλότος και εκπαιδευτής πτήσης, εμπλουτίζοντας έτσι το βιογραφικό της. Αργότερα συμμετείχε και σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών με την Clinton Aviation, στο οποίο η Έμιλι κατείχε τον ρόλο του εκπαιδευτή πτήσεων για το πρόγραμμα. Με το πέρας των χρόνων έγινε και διευθύντρια σχολής πτήσεων αλλά και επικεφαλής πιλότος.

Πηγή εικόνας: https://airandspace.si.edu/multimedia-gallery/nasm-si-92-16871jpg-0

Το 1968 υπέβαλε αιτήσεις για τη θέση το Frontier Airlines, το Continental Airlines, καθώς και το United Airlines. Έτσι, στις 29 Ιανουαρίου του 1973 η Έμιλι προσλήφθηκε στην εταιρεία Frontier Airlines, γεγονός αρκετά πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν άλλες γυναίκες πιλότοι, οι οποίες να εργάζονται σε μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Η αποφασιστικότητα και η δυναμική της άνοιξαν τον δρόμο για την συνολική συμμετοχή των γυναικών στην αεροπορία.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1973, η ίδια υπηρέτησε ως δεύτερη αξιωματικός του Boeing 737 της Frontier Airlinesκαι μέσα σε έξι μήνες έγινε πρώτη αξιωματικός. Το 1974 έγινε η πρώτη γυναίκα η οποία συμμετείχε στο ALPA (Air Line Pilots Association), ενώ το 1976 η πρώτη γυναίκα καπετάνιος των αεροπορικών εταιριών των Η.Π.Α.

Η καριέρα της Χάουελ κράτησε σχεδόν 4 δεκαετίες, μέχρι τον θάνατο της, στις 3 Ιουλίου του 2020. Η Έμιλι Χάουελ Γουόρνερ τα τελευταία χρόνια έπασχε από Alzheimer, ωστόσο ο θάνατος της προκλήθηκε λόγω επιπλοκών της ασθένειας της αλλά και μιας πτώσης που είχε η ίδια. Η Έμιλι είχε παντρευτεί τον Στάνλεϋ Χάουελ, με τον οποίο πήρε διαζύγιο αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν έναν γιο. Ωστόσο ξανά παντρεύτηκε τον Τζούλιο Γουόρνερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.