16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Άννα Παϊτατζή

Fe-Memorance: Άννα Παϊτατζή


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Άννα Παϊτατζή ήταν γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η καριέρα της ξεπέρασε τα 50έτη και αγαπήθηκε ιδιαίτερα με την συμμετοχή της σε ποικίλες τηλεοπτικές σειρές.

Γεννημένη το 1923 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένα από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας Παϊταζόγλου. Μετακόμισαν στην Αθήνα, όταν ήταν ακόμη πολύ μικρή. Το 1946, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Θέατρο. Το 1948, μετέβη στο Παρίσι για να σπουδάσει στο διάσημο Κονσερβατουάρ. Βρέθηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη, ενώ το βιογραφικό της μετράει πια συνεργασίες με σημαντικούς θιάσους της εποχής, όπως του Εθνικού, του Θεάτρου Τέχνης, Λαμπέτη – Δημήτρη Χορν κ.α.

Η πρώτη της εμφάνιση στις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν με την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Θύελλα στον Φάρο», το 1950. Στην πορεία της καριέρας της συμμετείχε σε πληθώρα ταινιών, όπως ήταν η «Λύκαινα» το 1951, «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» και «Για ποιον χτυπά η Κουδούνα» το 1968 αμφότερες. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Νίκος Ρίζος και η Ζωή Λάσκαρη. Ο κόσμος, που την ήξερε, μιλάει για μία γυναίκα με ήθος, αξιοπρέπεια, γεμάτη με αγάπη για την υποκριτική.

Πηγή εικόνας: www.enimerotiko.gr

Παρά την μακρά πορεία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1972, με τον ρόλο της Μαντάμ Σουσού, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Μήτσου Λυγίζου, στην «ΥΕΝΕΔ». Το 1974, πρωταγωνίστησε με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στο μακρόβιο τηλεοπτικό σίριαλ «Λούνα Παρκ» της «ΕΙΡΤ» και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο ρόλος της Ουρανίας, συζύγου του γκρινιάρη κυρ Γιώργη, έμελλε να την συντροφεύσει στην πορεία της καριέρας της.

Σε μία από τις τελευταίες της δουλειές, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μπέζο, στο ριμέικ «Εκείνες κι Εγώ», όπου εκεί υποδυόταν την θεία του Ζάχου Δόγκανου, Ορτανσία Τριοβόλου. Ενώ το 2005, εμφανίστηκε στο επεισόδιο «Η Πολίτισσα πεθερά», της σειράς «Επτά Θανάσιμες Πεθερές».

Παντρεύτηκε τον δικηγόρο, Ηλία Ανδρίτσο και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Φοίβο και την Ευτυχία. Έχασε τον άνδρα της το 2006, και 3 χρόνια αργότερα, σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου 2009, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 86 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.