19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μπρέντα Χάουαρντ

Fe-Memorance: Μπρέντα Χάουαρντ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Μπρέντα Χάουαρντ, γεννημένη στο Μπρονξ το 1946, ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια, αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και φεμινίστρια. Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή και το έργο της στο κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Από πολύ νωρίς, η Χάουαρντ ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα. Το 1960, ήταν ενεργό μέλος στο κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Όπως πολλές ακτιβίστριες της εποχής, επικρίθηκε από το κοινωνικό σύνολο για τις αντιλήψεις και τις δράσεις της, ενώ αργότερα συμμετείχε στο φεμινιστικό κίνημα.

Η Μπρέντα, όμως, έγινε γνωστή για τη δράση της υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η ίδια ήταν μία ριζοσπαστική ακτιβίστρια, που δήλωνε ανοιχτά την αμφιφυλοφιλία της και ξεκίνησε, ύστερα από τις ταραχές στο Stonewall, τον αγώνα της για την κοινότητα των ΛΟΑΤ, που κράτησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ήταν μία γυναίκα με θάρρος, που πολέμησε για τα δικαιώματα όλων. Σημαντική στιγμή της πορείας της ήταν η συμμετοχή της στην επιτροπή, που σχεδίασε την Εβδομάδα Gay Pride και την Παρέλαση της Ημέρας Απελευθέρωσης. «Η Μητέρα της Υπερηφάνειας», όπως τη χαρακτήριζαν, σχεδίασε πρώτη φορά την εβδομάδα και την παρέλαση των Pride, που γνωρίζει σήμερα όλος ο κόσμος.

Πηγή εικόνας: https://www.advocate.com/bisexuality/2014/06/17/remembering-brenda-ode-‘mother-pride’

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, δεν σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται τα πιστεύω της. Ήταν ενεργό μέλος σε πολλές κοινότητες, ενώ, το 1987, βοήθησε στην ίδρυση του Αμφιφυλοφιλικού Δικτύου της Νέας Υόρκης για τον συντονισμό των υπηρεσιών στην αναπτυσσόμενη αμφιφυλόφιλη κοινότητα της περιοχής. Επίσης, εργάστηκε για τα άτομα που κακοποιούνται, ώστε να βρεθούν σε επαφή με άλλα άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών, συνελήφθη πολλές φορές, ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει το έργο της.

Η Μπρέντα απεβίωσε 28 Ιουνίου 2005 από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ακόμα κι αν το όνομά της δεν ήταν τόσο γνωστό, χάρη στην Μπρέντα, πολλά άτομα στον κόσμο γιορτάζουν περήφανα της ατομικότητά τους, επειδή η Χάουαρντ άνοιξε τον δρόμο για το επίτευγμα αυτό.


 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.