16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟΠΑ Run 2021: Ένας αγώνας δρόμου που δεν πρέπει να χάσετε

ΟΠΑ Run 2021: Ένας αγώνας δρόμου που δεν πρέπει να χάσετε


Του Οδυσσέα Βλαχονικολού,

Στις 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 3ο ΟΠΑ Run, ένας αγώνας δρόμου 5 χλμ και ένας περίπατος 2 χλμ στο Πεδίο του Άρεως, που διοργανώνεται από εθελοντές φοιτητές με στόχο να αναδειχθεί το πάρκο, στο οποίο θα γίνει ο αγώνας. Πώς και πότε ξεκίνησε, όμως, ως ιδέα;

Το ΟΠΑ Run γεννήθηκε ως ιδέα το 2017 από φοιτήτριες και φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποσκοπώντας αφενός στην ανάσχεση της υποβάθμισης της περιοχής, στην ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως σε χώρο φιλικό προς την οικογένεια, τους νέους, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες και αφετέρου στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με έμφαση στον αθλητισμό.

Πηγή εικόνας: aueb.gr

Έτσι, τον Μάιο του 2018 διοργανώνεται το 1ο ΟΠΑ Run, αριθμώντας 1300 συμμετέχοντες και 44 εθελοντές. Αντίστοιχη επιτυχία είχε και το 2ο ΟΠΑRun, που πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, μετρώντας πάνω από 2500 ώρες εθελοντισμού για την εκπλήρωση του αγώνα.

Φέτος, ιδιαίτερη προτεραιότητα του 3ου ΟΠΑ Run αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα, της ανακύκλωσης. Για αυτό τον σκοπό, πριν τον αγώνα θα συλλεχθούν παλιά αθλητικά ρούχα, πλαστικά καπάκια και μπαταρίες, τα οποία θα δοθούν προς ανακύκλωση, ενώ η προώθηση του αγώνα θα γίνει με ψηφιακά μέσα, μειώνοντας κατά 90% τη χρήση των προωθητικών αφισών και φυλλαδίων. Τέλος, η διαδικασία αγοράς εισιτηρίου και παραλαβής του πακέτου συμμετοχής δεν απαιτεί την εκτύπωση του εισιτηρίου. Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί online και για την παραλαβή του πακέτου συμμετοχής χρειάζεται μόνο η επίδειξη του σχετικού barcode στο e-ticket.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρξουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης για τις φλούδες από τις μπανάνες που θα δοθούν, καθώς και για τα πλαστικά μπουκάλια νερού. Επιπλέον, οι σάκοι των δρομέων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τα ψώνια και το γυμναστήριο, μειώνοντας έτσι την χρήση πλαστικών ή χάρτινων συσκευασιών, ενώ τα μπλουζάκια των δρομέων, των περιπατητών και των εθελοντών θα διατεθούν χωρίς τη χρήση ατομικών πλαστικών θηκών. Τέλος, τα αναμνηστικά μετάλλια του 3ου ΟΠΑ Run θα είναι στρογγυλά, από ξύλο και θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως σουβέρ.

Το ΟΠΑ Run αποτελεί τη μαζικότερη κοινωνική δράση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εντάσσεται στην στρατηγική Κοινωνικής Προσφοράς του ως δράση του Προγράμματος Εθελοντισμού “AUEB Volunteers”. Με άλλα λόγια, συμμετέχοντας στη δράση αυτή συμβάλλεις και εσύ στην αναβάθμιση της περιοχής, την ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως, αλλά και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή εικόνας: aueb.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού, αναμφισβήτητα, αποξένωσε τους ανθρώπους μεταξύ τους. Με εργαλείο τους εμβολιασμούς υπάρχει ελπίδα για την επαναφορά στην κανονικότητα, ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φέρνουμε τους ανθρώπους πιο κοντά αναδεικνύοντας το εμείς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΟΠΑ Run 2021, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, aueb.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Βλαχονικολός
Οδυσσέας Βλαχονικολός
Είναι γεννημένος το 2001 και φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Αγαπάει τα ταξίδια, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Γεωγραφία. Η ενασχόληση του με την αρθρογραφία ξεκινάει από το OffLine Post.