24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο μας επηρεάζει ο τουρισμός στην Ελλάδα;

Πόσο μας επηρεάζει ο τουρισμός στην Ελλάδα;


Tης Μαριτίνας Γκίνη,

Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε να προγραμματίζουμε τις διακοπές μας και να κάνουμε συζητήσεις για το μέρος που θα επιλέξουμε. Η χώρα μας για πολλούς λόγους αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές και τουρισμό. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα επωφελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και αυτό διακρίνεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Ο τουρισμός είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική πηγή οικονομικών εσόδων για την Ελλάδα, αφού εκτός από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται αμιγώς με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τις υπηρεσίες μεταφορών, επωφελούνται σημαντικά και οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Τα καταστήματα των κατοίκων μιας περιοχής που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες ζουν και στηρίζουν τις οικογένειες τους από αυτό. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Άλλωστε, η χώρα μας έχει δώσει μεγάλο βάρος στον τομέα του τουρισμού και κάνει συνεχώς επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσει κι άλλο τις υποδομές της, ώστε να αφήνει τους τουρίστες της με μια ξεχωριστή εμπειρία αναψυχής.

Πηγή εικόνας: money-tourism.gr

Η επαφή μας με ανθρώπους άλλων χωρών, που επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους, μας έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε κι άλλους πολιτισμούς και συνήθειες. Από την άλλη, οι επισκέπτες γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και την φιλοξενία των Ελλήνων, διαδίδοντας, έτσι, την καλή φήμη μας σε όλο τον κόσμο. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής, οι ομορφιές της Ελλάδας και οι άνθρωποί της γίνονται γνωστοί παντού. Οι Έλληνες που συναναστρέφονται με τους τουρίστες μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα για άλλες χώρες, να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους νέες συνήθειες και εν τέλει, να υιοθετήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της χώρας μας, τα αξιοθαύμαστα μνημεία και ο πολιτισμός της γίνονται γνωστά μέσα από διηγήσεις και φωτογραφίες επισκεπτών. Ο τόπος αυτός γέννησε τόσο σημαντικές προσωπικότητες που άσκησαν επιρροή στο παγκόσμιο πνεύμα και διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό ιστορικών μνημείων. Επομένως, δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι βρίσκεται αναμφίβολα στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών. Η χώρα μας «ταξιδεύει» μέσα από τους ανθρώπους που την επισκέπτονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να την επιλέγουν για να περάσουν όμορφες και ξεκούραστες μέρες.

Πηγή εικόνας: pentapostagma.gr

Ο τουρισμός έχει βοηθήσει σημαντικά και στην ανάδειξη της ομορφιάς του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια εγκρίνονται όλο και περισσότερα οικονομικά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμιστούν περιοχές που έως τώρα ήταν παραγκωνισμένες και ανεκμετάλλευτες. Η φροντίδα του περιβάλλοντος έχει γίνει πλέον πολύ σημαντική, καθώς οι περιοχές που δέχονται πολλούς τουρίστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναδείξουν την φυσική τους ομορφιά, ενώ δεν είναι λίγα τα προγράμματα αγροτουρισμού, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, εκτός από την ιστορία της, η Ελλάδα μας να γίνεται γνωστή και για τα όμορφα τοπία της.

Ο τουρισμός αποτελεί μια αρκετά επικερδή δραστηριότητα για τη χώρα μας και απαιτεί την άριστη λειτουργία όλων των υποδομών που διαθέτουμε. Αποτελεί μια συνάντηση ανθρώπων και πολιτισμών, η οποία λειτουργεί αμφίδρομα για την γνωριμία και την αλληλεπίδρασή τους.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.