18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καίτη Πάνου

Fe-Memorance: Καίτη Πάνου


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Καίτη Πάνου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και έγινε γνωστή ως η κομψή ψιλόλιγνη ντάμα του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1927 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Ξεχώρισε για τις υποκριτικές της επιδόσεις, παίρνοντας μέρος σε παιδικές παραστάσεις και χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα της υποκριτικής. Σπούδασε μπαλέτο και υποκριτική στην «Σχολή Ηθοποιών Κινηματογράφου» του Γιώργου Θεοδοσιάδη και το 1943, σε ηλικία 16 ετών, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Χορν, στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς», που ήταν η πρώτη παραγωγή του Φιλοποίμενα Φίνου και η δεύτερη ταινία την περίοδο της κατοχής.

Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

Είχε στο ενεργητικό της αρκετές ταινίες, μέχρι που παντρεύτηκε το 1954 και απουσίασε για 6 χρόνια. Επέστρεψε, όμως, δυναμικά το 1960 στην ταινία «Δον Ζουάν για κλάματα», που βρήκε τον βασικό της κινηματογραφικό παρτενέρ, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η Πάνου, τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, έπαιξε σε 30 ταινίες και υποδυόταν κυρίως ρόλους αστής συζύγου και μάνας. Ήταν η μητέρα της Αλίκης στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και της Κατερίνας Γώγου στην ταινία «Ο τρελός τα ‘χει 400».

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου, όπως την αποκαλούσαν, στη νέα της αυτή καριέρα έκανε το ντεμπούτο της και στο θεατρικό σανίδι. Πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις και επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τους θιάσους Αναλυτή-Ρηγόπουλου, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και Γιούλη-Πάντζα. Η τελευταία της παράσταση, που ολοκλήρωσε την πορεία των 35 χρόνων στο θέατρο, ήταν «Το κλουβί με τις τρελές», που ανέβασε ο Σωτήρης Μουστάκας, την σεζόν 1997-1998.

Στη μικρή οθόνη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1971, στη δημοφιλή σειρά του Θύμιου Καρακατσάνη, «Γραφείο Συνοικεσίων», που προβλήθηκε από την ΕΙΡΤ και η καριέρα της στην τηλεόραση συνεχίστηκε για 25 χρόνια. Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1998 στην σειρά του Mega, «Για σένα».

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, στις 17 Μαΐου 2008, από ανακοπή καρδιάς, που υπέστη στο διαμέρισμά της, στην Αθήνα.

____________________________________________________________________________________________

 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.