20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Tζόαν Κρόφορντ

Fe-Memorance: Tζόαν Κρόφορντ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Τζόαν Κρόφορντ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και θρυλικότερες Αμερικανίδες σταρ του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1904 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και το πραγματικό της όνομα ήταν Lucille Fay LeSueur.

Τα παιδικά της χρόνια ήταν τραυματικά, με τους γονείς της να χωρίζουν, όταν η Τζόαν ήταν ακόμα μωρό, και ζώντας με διαφορετικούς πατριούς σε διαστήματα λίγων χρόνων. Η μητέρα της τα έβγαζε δύσκολα πέρα, με την Τζόαν να αλλάζει διάφορες δουλειές από μικρή ηλικία, για να ζήσει. Ξεκίνησε ως χορεύτρια και showgirl, για να βγάζει τα προς το ζην σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α., ώσπου, μετά από λίγα χρόνια, αναχώρησε για το Χόλιγουντ με το όνειρο της μεγάλης καριέρας.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/wiki/Τζόαν_Κρόφορντ

Η Κρόφορντ υπέγραψε το 1925 συμβόλαιο με την εταιρεία MetroGoldwynMayer και η επιτυχία έφτασε το 1928, με τη συμμετοχή της στο Our dancing daughters. Ρόλοι που αφορούσαν σκληρά εργαζόμενες γυναίκες και γυναίκες που βρίσκουν την επιτυχία και τον έρωτα έφεραν την Κρόφορντ στην κορυφή, κατατάσσοντάς την στις πιο περιζήτητες και ακριβοπληρωμένες σταρ της εποχής της. Ωστόσο, όταν η ΜGM άρχισε να αναζητά νέα πρόσωπα για τις παραγωγές της, η Κρόφορντ εγκατέλειψε την εταιρεία και υπέγραψε με τη Warner Bros. Εκεί, ανέλαβε τον ρόλο της ζωής της στην ταινία Mildred Pierce το 1945, που κέρδισε και το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Ακολούθησαν αμέτρητες επιτυχίες, όπως Τα Λύτρα του πόνου και Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν, που συμπρωταγωνίστησε με τη μεγάλη αντίπαλό της, Μπέτι Ντέιβις.

Η προσωπικότητα και η ταραχώδης ζωή της Κρόφορντ απασχόλησαν πολύ τα μέσα εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε πολλές φορές για απρεπή και σκληρή συμπεριφορά, χρεώθηκε πολλές εφήμερες σχέσεις, ενώ προκαλούσε πολύ το ενδιαφέρον με το μίσος και τη μεγάλη κόντρα που είχε με την Μπέτι Ντέιβις.

Η Κρόφορντ πέθανε στις 10 Μαΐου 1977 από καρδιακή προσβολή, ενώ είχε διαγνωσθεί και με καρκίνο του παγκρέατος. Η όμορφη και ταλαντούχα γυναικά αποτέλεσε μία από τις θρυλικότερες σταρ του κινηματογράφου, αφήνοντας το στίγμα της μέχρι και σήμερα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.