16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λένα Χορν

Fe-Memorance: Λένα Χορν


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Λένα Χορν ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, καθώς και πολιτική ακτιβίστρια, η οποία σφυρηλάτησε μια λαμπρή καριέρα για πάνω από έξι δεκαετίες.

Η Λένα Μέρι Καλχούν Χορν (Lena Mary Calhoun Horne) γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1917 στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Μεγάλωσε κυρίως με την μητέρα της, Cora Calhoun Horne, και τους παππούδες της, καθώς ο πατέρας της, Τέντι Χορν, λόγω του εθισμού του με τον τζόγο τους, είχε εγκαταλείψει σε μικρή ηλικία.

Όταν ήταν μόλις 14 χρόνων, η Λένα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Ξεκίνησε, λοιπόν, να εργάζεται ως χορεύτρια στο Cotton Club και γρήγορα βρέθηκε υπό την προστασία του Cab Calloway και του Duke Ellington.

Στα πρώτα βήματα της καριέρας της, τραγουδούσε σε ορχήστρες και έπαιζε μουσική σε διάσημα κλαμπ. Σύντομα έφτασε να εμφανίζεται σε ταινίες και να παίζει στο Χόλυγουντ μικρούς και δεύτερους ρόλους, στους οποίους συμμετείχε άλλοτε ως τραγουδίστρια και άλλοτε ως χορεύτρια.

Το 1938 συμμετείχε στην πρώτη της ταινία, The Duke is Tops, όταν ήταν μόλις 21 ετών, ενώ παράλληλα είχε υπογράψει στο Χόλυγουντ και σύμβαση με το στούντιο MGM. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν το τραγούδι που ερμήνευσε στη ταινία Stormy Weather, μία παραγωγή του 1943.

Ωστόσο, οι ένδοξες μέρες του Χόλυγουντ σταμάτησαν απότομα, όταν στοχοποιήθηκε και μπήκε στη μαύρη λίστα του Γερουσιαστή Μακάρθι, εξαιτίας των ρηξικέλευθων ιδεών που έφερε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, στα νάιτκλαμπ.

Πηγή εικόνας: patch.com

Η Λένα Χορν, πέρα από τις τεράστιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, από μικρή ηλικία φαινόταν να την ενδιαφέρουν τα ζητήματα που έγκεινται στις ανθρώπινες ελευθερίες. Έτσι, αναμίχθηκε στο κίνημα των Αφροαμερικανών σχετικά με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δράσεις, είχε συμμετάσχει και σε μια τεράστια αντιρατσιστική πορεία που είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι του 1963 από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το 1980 αποσύρθηκε από τον χώρο της σόουμπιζ και ξεκίνησε να κάνει σποραδικές περιοδείες, ωστόσο λόγω του ρατσισμού που δεχόταν ως έγχρωμη γυναίκα περιόρισε τις περιοδείες της μόνο σε μαύρα στρατόπεδα, στα οποία φημολογείται πως ήταν η αγαπημένη των Αφροαμερικανών στρατιωτών.

Η Λένα Χορν πέθανε στις 9 Μαΐου 2010, σε ηλικία 93 ετών, έχοντας παντρευτεί δύο φορές και έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά. Μέσα στην τεράστιά της καριέρα, κατάφερε να κερδίσει 4 βραβεία Γκράμι, καθώς και πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Η απαράμιλλη ομορφιά της και η αισθησιακή της φωνή αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν, ενώ παράλληλα θεωρήθηκε σύμβολο χειραφέτησης για κάθε Αφροαμερικανίδα γυναίκα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και άλλων έγχρωμων γυναικών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.