17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σάρα Κιρς

Fe-Memorance: Σάρα Κιρς


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Σάρα Κιρς υπήρξε μία από τις κορυφαίες ποιήτριες της μεταπολεμικής γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Εξέχουσα εκπρόσωπος της γενιάς αυτής, κατάφερε να αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως το βραβείο “Peter-Huchel” το 1993 και το βραβείο “Georg Büchner” το 1996.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ίνγκριντ Μπερνστάιν. Η Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1935, στο “Limlingerode” της Πρωσικής Σαξονίας και ήταν κόρη μηχανικού των πρώην ανατολικογερμανικών επικοινωνιών. Το 1958, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βιολογία στο “Halle” και γνώρισε τον ποιητή Ράινερ Κιρς, τον οποίο παντρεύτηκε το 1960. Ξεκίνησε να δημοσιεύει λυρικά κείμενα σε περιοδικά με το όνομα Σάρα, καθώς αποφάσισε να αλλάξει το μικρό της όνομα, προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και ως αντίδραση στον αντισημιτισμό του πατέρα της. Από το 1963 έως το 1965 σπούδασε με τον σύζυγό της λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας “Johannes R. Becher”, στη Λειψία. Το 1967, δημοσίευσε την πρώτη της συλλογή ποιημάτων, με τίτλο “Landaufenthalt”.

Πηγή εικόνα: https://www.dw.com/el/η-σάρα-κιρς/a-2968271

Μετά το διαζύγιό τους, το 1968, μετακόμισε στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου το 1969 γέννησε τον γιο της, Μορίτζ, παιδί που απέκτησε από την σχέση της με τον συγγραφέα Καρλ Μίκελ. Εκεί εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μεταφράστρια. Ήταν σοσιαλίστρια και μέλος του “SED”, αλλά το 1976 ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα, όταν προσυπέγραψε την κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για την αφαίρεση της ιθαγένειας και την εξορία του πολιτικού στιχουργού και τραγουδοποιού Βολφ Μπίρμαν. Το γεγονός αυτό επέφερε τη διαγραφή της από το κόμμα και από την εταιρεία συγγραφέων της ΛΔΓ και το 1977 εγκαταστάθηκε με τον γιο της στο Δυτικό Βερολίνο.

Η Κιρς έγινε γνωστή με τη λογοτεχνική της γραφή, που περιλαμβάνει την ποίηση, τη μικρή πρόζα, το προσωπικό ημερολόγιο και το χρονογράφημα, ενώ συχνά τα εξώφυλλα στα βιβλία της ήταν δικές της ακουαρέλες. Στα έργα της υπάρχουν ελάχιστα σημεία στίξης, αλλεπάλληλοι διασκελισμοί και υπερισχύει ο αυθορμητισμός. Αναγνώριζε τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη δύναμη του πολιτικού αγώνα και της αγάπης, στοιχεία που συναντάμε στα έργα της. Έμεινε πιστή στις πεποιθήσεις της και τη γραφή της, την οποία τροφοδοτούσε με τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη, εντάσσοντας τον πολιτικό σχολιασμό και προβληματισμό της. Η Σάρα Κιρς πέθανε στις 5 Μαΐου 2013 στο “Heide” της Γερμανίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.