17.3 C
Athens
Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Μάγια Πλισέτσκαγια

Fe-Memorance: Μάγια Πλισέτσκαγια


Της Ραφαέλας-Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Μάγια Πλισέτσκαγια υπήρξε το σύμβολο των μπαλέτων Μπολσόι, καθώς της είχε απονεμηθεί ο τίτλος της «Απόλυτης Πρώτης Χορεύτριας». Επιδιώκοντας την τελειότητα, αγαπούσε να περνά χρόνο παρατηρώντας κύκνους στο πάρκο, με σκοπό να «πεθάνει» ως αληθινός κύκνος πάνω στην σκηνή. Η έντονη προσωπικότητά της, η πειθαρχία, η θεατρικότητα και το ταλέντο της ακτινοβολούσαν σε κάθε ερμηνεία. Έγινε μούσα πολλών συνθετών και χορογράφων, μεταξύ των οποίων ο Αλμπέρτο Αλόνσο, ο Ρολάν Πετί και ο Μορίς Μπεζάρ.

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1925 στη Μόσχα. Σε ηλικία περίπου 11 ετών, η οικογένειά της χαρακτηρίστηκε ως «εχθρός του λαού» από το σταλινικό καθεστώς. Ο πατέρας της συνελήφθη και εκτελέστηκε, ενώ η μητέρα της εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Καζακστάν. Την αναδοχή της ανέλαβε η θεία της, Σουλαμίφ Μέσσερερ, μπαλαρίνα των Μπολσόι, η οποία ήδη την είχε μυήσει στην τέχνη του κλασικού χορού.

Πηγή εικόνας: news.gr

Αποφοίτησε από τη χορογραφική σχολή της Μόσχας το 1943 και έγινε μέλος των φημισμένων μπαλέτων Μπολσόι. Σε ηλικία 22 ετών, χόρεψε για πρώτη φορά τον διπλό ρόλο της Οντέτ και Οντίλ στο αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» και γνώρισε την αποθέωση. Θριάμβευσε σε έργα σταθμούς, όπως ο Δον Κιχώτης, Ρομέος και Ιουλιέττα, Κάρμεν, Σπάρτακος κ.α. και κατάφερε να αποσπάσει αναρίθμητα βραβεία.

Λόγω του οικογενειακού της παρελθόντος, οι σοβιετικές αρχές τής είχαν απαγορεύσει να ταξιδέψει και να πάρει μέρος σε παραστάσεις στο εξωτερικό, μέχρι το 1959, όταν ο Νικίτα Χρουστσόφ ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση. Η απόλυτη μπαλαρίνα ανέβηκε σε σκηνή της Δύσης, στις Η.Π.Α. και τον Καναδά και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Ενώ όλοι περίμεναν να αυτομολήσει, εκείνη επέστρεψε από φόβο στην πατρίδα της και το καθεστώς του Χρουτσόφ την αντάμειψε αδρά.

Το 1983, έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια στο Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης και το 1988 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας. Χόρεψε για τουλάχιστον μισό αιώνα στα Μπολσόι και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1991, χορογραφώντας και διδάσκοντας. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το “Ave Maia”, που της αφιέρωσε ο Μορίς Μπεζάρ.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 2015, σε ηλικία 89 ετών, στη Γερμανία, όταν η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σιγκαπούρη: Το καλύτερο μέρος να ζει κανείς εν καιρώ πανδημίας

Της Ελπίδας Καλαμαράκη, Μετά από 5 μήνες κυριαρχίας της Νέας Ζηλανδίας, η Σιγκαπούρη κατάφερε να την εκθρονίσει, καθιστώντας τον εαυτό της ως τη καλύτερη χώρα...

Η έννοια της «κατάπεισης σε αυτοκτονία» του άρθρου 301 ΠΚ

Της Καίτης Καππάτου, Με αφετηρία τον μη αξιόποινο και ποινικά αδιάφορο χαρακτήρα της αυτοκτονίας και της απόπειρας αυτής, το έγκλημα του άρθρου 301 ΠΚ παρουσιάζει...

An anthem to flowers by Makoto Azuma!

By Panagiota Katsaveli, Spring and summer are two seasons associated with bright colors, warm weather and of course lots of flowers! During spring the Earth...

Η ναυμαχία της Ιτέας: Η αψιμαχία-πρόδρομος για την καταστροφή του τουρκικού στόλου στο Ναβαρίνο

Του Κωνσταντίνου Δήμου, Λίγο πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα της ναυμαχίας του Ναβαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827, περίπου ένα μήνα πριν είχε προηγηθεί μια ναυτική συμπλοκή...
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.