17.4 C
Athens
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Σοφία Περόφσκαγια

Fe-Memorance: Σοφία Περόφσκαγια


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Σοφία Περόφσκαγια ήταν Ρωσίδα επαναστάτρια, σοσιαλίστρια και μέλος της διαβόητης οργάνωσης του 19ου αιώνα Ναρόνταγια Βόλια, που είχε επιτύχει να δολοφονήσει τον Τσάρο Αλέξανδρο Β΄ της Ρωσίας. Στην ίδια οργάνωση συμμετείχε και ο αδερφός του Λένιν.

Η Σοφία γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 18 Σεπτεμβρίου 1853 και αμέσως εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ανέπτυξε έντονη αντικαθεστωτική και επαναστατική δράση στην ένοπλη τρομοκρατία. Από μικρή αμέλησε τη βασική εκπαίδευση του σχολείου, ήρθε σε ρήξη με τους γονείς της και σπούδασε σε σχολείο θηλέων. Κάποιοι από την οικογένειά της ήταν κρατικοί αξιωματούχοι του Τσάρου. Στο σχολείο θηλέων ήρθε σε επαφή με παρέες κοριτσιών που είχαν έντονες ανησυχίες γύρω από τα επαναστατικά κινήματα της εποχής και πολύ γρήγορα συνδέθηκε με τον κύκλο του Τσαϊκόφσκι και έγινε επιφανές μέλος του. Ο ίδιος ο Πίετρ Κροπότκιν έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για εκείνη.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Το 1873, η Περόφσκαγια είχε ενεργή δράση και φυσικά διατηρούσε πάρα πολλά επαναστατικά κρησφύγετα στην Αγία Πετρούπολη για τις πολλές μυστικές αντι-τσαρικές προπαγανδιστικές συναντήσεις, που τότε θεωρούνταν παράνομες από τις Τσαρικές αρχές. Συνελήφθη το 1874 και κρατήθηκε στη φυλακή. Μέχρι το 1879, η Περόφσκαγια είχε καταφέρει να γίνει ένα σημαντικό μέλος της επαναστατικής οργάνωσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Πραγματοποίησε αξιοζήλευτη προπαγάνδα σε πλήθος κόσμου, όπως σε φοιτητές και εργάτες και αναδείχθηκε σε μεγάλη αγκιτάτορα. Το ίδιο έτος είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ανατινάξει το Τσαρικό τρένο, δίχως όμως αποτέλεσμα. Η Σοφία Περόφσκαγια έλαβε μέρος στη μεγάλη προετοιμασία των αποπειρών δολοφονίας του Αλέξανδρου Β΄ της Ρωσίας κοντά στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 1879 και στην Οδησσό την άνοιξη του 1880, αλλά και στην Αγία Πετρούπολη, στην απόπειρα που ήταν κι η μοιραία για αυτόν, την 1η Μαρτίου 1881. Η Περόφσκαγια συνελήφθη στις 10 Μαρτίου 1881. Καταδικάστηκε αμέσως σε θάνατο.

Η ποινή εκτελέστηκε σαν σήμερα στις 15 Απριλίου 1881 (με το νέο ημερολόγιο) και η Σοφία Περόφσκαγια έγινε η πρώτη καταδικασθείσα γυναίκα για τρομοκρατία η οποία εκτελέσθηκε.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος Netanyahu από την ηγεσία του Ισραήλ (?)

Του Νικόλαου Τσελέντη, Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ισραήλ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η ηγετική φυσιογνωμία του Benjamin Netanyahu διχάζει τον λαό, καθώς ο ίδιος...

Η προστασία του διοικούμενου

Της Δήμητρας Κουφωλιά, Αν ανατρέξει κάποιος σε ένα βιβλίο διοικητικού δικαίου, σίγουρα θα διαβάσει σε κάποιο σημείο του πως «η Διοίκηση μονομερώς μπορεί να θεσπίζει...

Nukes, Sanctions and Other Stories: Iran Nuclear Deal 2.0?

By Katya Mavrelli, In a region that has marginalized and isolated it, Iran is called to stand up for itself once more, being represented by...

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο χαλύβδινος στυλοβάτης του Αγώνα

Της Νάντιας - Ελπίδος Δουρίδα Ατρόμητος, εξαιρετικά ικανός, ευφυής και δυναμικός είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς για τους οποίους έμεινε στην ιστορία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.