15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Υβέτ Γουίλιαμς

Fe-Memorance: Υβέτ Γουίλιαμς


Του Χάρη Πάσχαλη, 

Η Υβέτ Γουίλιαμς ήταν Νεοζηλανδή αθλήτρια στίβου, η οποία αποτέλεσε την πρώτη αθλήτρια που κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες για λογαριασμό της Νέας Ζηλανδίας.

Η Υβέτ Γουίνφρεντ Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1929 στο Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, όπου και μεγάλωσε. Κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, ασχολήθηκε με αρκετά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του νέτμπολ και του μπάσκετ. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο του Οτάγκο και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τον στίβο. Παρόλο που έμεινε γνωστή για τις επιδόσεις της στο άλμα εις μήκος, ο πρώτος της τίτλος κατακτήθηκε στη σφαιροβολία το 1947, με έναν ακόμα τίτλο στο άλμα εις μήκος να ακολουθεί το 1948. Έπειτα από μερικές ακόμα διακρίσεις, απευθύνθηκε στον προπονητή Τζιμ Μπέλγουντ, προκειμένου να εξελίξει τις ικανότητές της. Αφού είχε κερδίσει την πρωτιά στο άλμα εις μήκος και είχε έρθει δεύτερη στο ακόντιο στους Αγώνες της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας (Commonwealth Games) στο Ώκλαντ το 1950, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πλέον μονόδρομος για την Υβέτ.

Πηγή εικόνας: https://www.olympic.org.nz/assets/Museum/corlett-yve-object-1.jpg

Έτσι, η Υβέτ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952. Εκεί αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο και θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ άλματος στα 6,24 μέτρα. Επιπλέον, έγινε η πρώτη Νεοζηλανδή που έγινε κάτοχος χρυσού μεταλλίου! Το ρεκόρ της το κατέρριψε η ίδια στις 20 Φεβρουαρίου 1954, θέτοντάς το στα 6,29 μέτρα. Ακολούθησαν περαιτέρω συμμετοχές στους επόμενους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Η Υβέτ Γουίλιαμς παντρεύτηκε τον Νεοζηλανδό μπασκετμπολίστα Μπάντυ Κόρλετ το 1954 και έγινε μητέρα τεσσάρων παιδιών. Το 1956, αποσύρθηκε από τον αγωνιστικό τομέα και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην προπόνηση και την προετοιμασία νέων αθλητών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, τιμήθηκε δεόντως από τη χώρα της για τις αθλητικές της επιδόσεις και μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις κορυφαίες αθλήτριες της Νέας Ζηλανδίας. Στις 13 Απριλίου 2019, άφησε την τελευταία της πνοή στο Ώκλαντ, σε ηλικία 89 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.