15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ τυποποίηση στο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες

Η τυποποίηση στο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες


Της Κατερίνας Σφακιανάκη,

Oatmeal? Avocado toast? Protein pancakes? Σίγουρα έχουμε συναντήσει αυτές τις προτάσεις στα γνωστά πλέον “What I eat in a day” βίντεο. Πράγματι, αποτελούν θρεπτικές επιλογές για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, ωστόσο είναι ιδιαίτερα τυποποιημένες. Παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα για την αγάπη και την αποδοχή κάθε τύπου σώματος. Προωθείται ένας περισσότερο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τόσο την σωματική άσκηση όσο και την διατροφή.

Παρ’ όλα αυτά, οι διατροφικές διαταραχές, η ανασφάλεια για το σώμα και η επιρροή των προτύπων ομορφιάς δεν παύουν να υφίστανται. Η ρίζα του προβλήματος δεν περιορίζεται στην προβολή ενός θεωρητικά υγιούς σωματικού βάρους, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο απεικόνισής του. Ακόμα και εάν στην πλειοψηφία των σύγχρονων προφίλ εμφανίζονται υγιείς γυναίκες με καμπύλες ή όχι, η αποτύπωση των εικόνων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Όπως είναι φυσικό, το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει ελαφρώς μορφή, ανάλογα με τα γεύματα και τις λειτουργείες του. Σε μία φωτογραφία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η στάση σώματος, η επεξεργασία που ενδεχομένως έχει πραγματοποιηθεί και οι τροφές που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή καταναλώσει. Επομένως, είναι άδικο να συγκρίνουμε τη ρεαλιστική εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη μας με την ουτοπική που παρουσιάζεται στα Instagram accounts.

Κατά τον Ρόμπιν Σάρμα, η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Μας φέρνει συνεχώς σε μειονεκτική θέση και μας εμποδίζει από το να αναγνωρίσουμε την προσπάθειά μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και πρέπει να επιδιώκει την καλύτερη εκδοχή του δικού του εαυτού. Διαφορετικά, θα αισθάνεται συνεχώς αδικημένος και ανικανοποίητος με το πώς μοιάζει. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ένα φαινομενικά υγιές σώμα δεν συνεπάγεται και ένα πραγματικά υγιές.

Το ουσιαστικό στοίχημα με τον εαυτό μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε υγιεινές συνήθειες που να μπορέσουμε να διατηρήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πέρα από τις τυποποιημένες υγιεινές επιλογές μπορούμε να εστιάζουμε στα θρεπτικά στοιχεία των άφθονων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων που μας παρέχει ο τόπος μας. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε τροφές που δεν ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής μας, προκειμένου να πετύχουμε τους προσωπικούς διατροφικούς μας στόχους. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλοι οι καταρτισμένοι διατροφολόγοι προτείνουν εξατομίκευση με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως η εικόνα ενός σώματος σπανίως είναι αψεγάδιαστη. Έχουμε ξεχάσει πως είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται ραγάδες, σημάδια, ατέλειες και χρωματισμοί στην επιφάνεια του δέρματος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε την καθημερινή πραγματικότητα και όχι την ψηφιακή. Κάθε σώμα είναι όμορφο, μοναδικό και κρύβει τη δική του ιστορία. Είναι πόσο δε μάλλον ανέφικτο να δημιουργήσουμε τυποποίηση και ομοιογένεια στα ανθρώπινα σώματα, καθώς ο κάθε οργανισμός διαμορφώνεται με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Σφακιανάκη
Κατερίνα Σφακιανάκη
Γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στο Πολύδροσο Αμαρουσίου. Διανύει το 2ο έτος σπουδών στο τμήμα Μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπά ιδιαίτερα τις ξένες γλώσσες καθώς ασχολείται με γερμανικά και αγγλικά και δε χάνει ευκαιρία να τις εξασκεί μέσω των ταξιδιών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την αυτοβελτίωση, τη διατροφή και τη γυμναστική.