20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ νέος αγώνας για το διάστημα

Ο νέος αγώνας για το διάστημα


Του Λευτέρη Καντίνου,

Για πολλά χρόνια η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελούσε προνόμιο των πλούσιων και τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών. Ο διαστημικός αγώνας ανάμεσα στις Η.Π.Α και τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960, είχε τις ρίζες του στις ανησυχίες των 2 χωρών για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και στην προσπάθεια ανάδειξης του δικού τους οικονομικού και πολιτικού μοντέλου ως το κυρίαρχο. Στον 21ο αιώνα παρατηρούμε πέρα των παραδοσιακών παικτών Η.Π.Α και Ρωσία, χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και άλλες, να δημιουργούν τις δικές τους διαστημικές υπηρεσίες. Πέρα, όμως, των φιλοδοξιών των παραπάνω κρατών για την κατάκτηση του διαστήματος, ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να μετατρέπεται σε έναν πανίσχυρο ανταγωνιστή.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και ο Richard Branson, έχουν ιδρύσει εταιρείες με σκοπό την εύρεση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, έξω από τα στενά όρια της Γης.

Πρωτοπόρος στον τομέα, υπήρξε ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon, ο οποίος το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Blue Origins. H εταιρεία μέσω του επαναχρησιμοποιημένου της πυραυλικού συστήματος New Shepard έχει συμμετάσχει σε 14 επιτυχημένες αποστολές, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και άλλα επιτυχημένα προϊόντα όπως το New Glenn και το Blue Moon.

Η Virgin Galactic του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Richard Branson, θέλει να είναι η πρώτη εταιρεία που θα διοργανώνει διαστημικά ταξίδια αναψυχής για το ευρύ κοινό. Παρά διάφορες δυσκολίες που αντιμετώπισε με την αποτυχημένη αποστολή του VSS Enterprise, η Virgin Galactic κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επιτυχημένη είσοδο τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Εκπληκτική πρόοδο παρουσιάζει επίσης και η SpaceX του Elon Musk, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 2002. Σύμφωνα με τον Musk «Θες να ξυπνάς το πρωί και να σκέφτεσαι ότι το μέλλον θα είναι υπέροχο-και αυτό σημαίνει να είσαι ένας διαστημικός πολιτισμός. Έχει σχέση με το να πιστεύεις ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο από το παρελθόν. Και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο συναρπαστικό από τα να πας εκεί έξω και να βρίσκεσαι ανάμεσα στα αστέρια». Η SpaceX υπήρξε η πρώτη εταιρεία η οποία κατάφερε να στείλει στο διάστημα επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο. Παράλληλα, δημιούργησε το διαστημόπλοιο Dragon το οποίο στις 31 Μαΐου του 2020 κατάφερε να στείλει ανθρώπους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ στις 24 Ιανουάριου του 2021 έστειλε 143 δορυφόρους στο διάστημα μόνο σε μία αποστολή, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.

Πηγή: pixabay.com

Οι παραπάνω προσπάθειες αν και από πολλούς εξηγούνται ως εγωιστικές προσπάθειες των παραπάνω δισεκατομμυριούχων για αυτοπροβολή, στην πραγματικότητα αποτελούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν ριζικά παραδοσιακούς κλάδους όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, και την εξόρυξη πολύτιμων λίθων.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η SpaceX, μέσω του προγράμματος Starlink, έχει ως στόχο να προσφέρει internet υψηλής ταχύτητας σε όλον τον κόσμο. Στην παρούσα χρονική περίοδο το πρόγραμμα βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο, προσφέροντας στους χρήστες του ταχύτητες ύψους 50-150 Mb/s. Οι ταχύτητες αυτές θα αυξηθούν, όταν η εταιρεία στείλει ακόμα περισσότερους δορυφόρους στο διάστημα. Αν το σχέδιο του Musk πετύχει τότε αυτό θα προκαλέσει επανάσταση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας κάλυψη internet σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές μέσω δορυφόρων, μετατρέποντας τον ως ηγέτη σε αυτόν τον τόσο κερδοφόρο τομέα υπηρεσιών.

Αλλαγές αναμένονται και στον τομέα του τουρισμού. Η εταιρεία Virgin Galactic, η οποία ειδικεύεται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, έχει ως στόχο να γίνει η πρώτη εταιρεία, που θα προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο 2018, το διαστημόπλοιο VSS Unity ταξίδεψε έξω από την ατμόσφαιρα της γης, φέρνοντας τον διαστημικό τουρισμό ένα βήμα πιο κοντά στο ευρύ κοινό, αν και προς το παρόν τα εισιτήρια πωλούνται στην αρκετά υψηλή τιμή των 200.000 δολαρίων. Παρόμοια προσπάθεια γίνεται και από την Blue Origin, η οποία μέσω του διαστημόπλοιου της New Shepard, θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Blue Origin.

Μια σημαντική διάσταση του αγώνα για το διάστημα αποτελεί η προσπάθεια εύρεσης και εξόρυξης φυσικών πόρων. Εδώ και δεκαετίες, διάφορες διαστημικές υπηρεσίες ερευνούν τη δυνατότητα εξόρυξης μετάλλων από αστεροειδής με εκπληκτικά αποτελέσματα. H αξία του αστεροειδή ‘Bennu’ υπολογίζεται στα 670 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αστεροειδής ‘2011 UW158’ στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν αυτοί οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί τότε τα λόγια του αστροφυσικού Neil Degrasse Tyson ότι «Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη αστεροειδών» θα αποτελούν πραγματικότητα.


Αναφορές


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λευτέρης Καντίνος
Λευτέρης Καντίνος
Γεννήθηκε στην πόλη της Ρόδου το 1999. Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα οικονομικά ζητήματα των αναπτυσσόμενων χωρών και την τεχνολογία. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την ιστορία και τον αθλητισμό.