18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ προσωπική ικανοποίηση μέσω της εργασίας

Η προσωπική ικανοποίηση μέσω της εργασίας


Της Αρετής Μούστου,

Το ερώτημα για το αν η επιλογή της καριέρας μας είναι η σωστή, ανακύπτει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας ζωής. Ωστόσο, τι ορίζεται ως «σωστή» επιλογή; Ο προσδιορισμός του εάν κάποιος/α αντλεί ικανοποίηση από τη δουλειά του, εάν είναι η σωστή και ο λόγος που αυτή είναι σημαντική, συχνά περιλαμβάνει μία δόση προσωπικής διαίσθησης και περιστάσεων. Για μερικούς ανθρώπους, η σωστή δουλειά μπορεί να συνεπάγεται την απόκτηση συγκεκριμένου μισθού. Για άλλους, η σωστή δουλειά μπορεί να περιλαμβάνει την ύπαρξη μιας αποτελεσματικής και υποστηρικτικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, η άντληση ικανοποίησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιρροής του κινήτρου στον εργασιακό χώρο.

Πρωτίστως, η επικοινωνία μπορεί να διατελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ικανοποίησης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ένα καλό επικοινωνιακό πλαίσιο συμβάλλει στο να επιτρέπει στους υπαλλήλους να είναι ανοιχτοί και συνεργάσιμοι, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις και τις παρεξηγήσεις στον εργασιακό χώρο, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: insperity.com

Ακόμη, ο σεβασμός είναι ομοίως καίριας σημασίας. Η αναγνώριση ότι όλοι οι εργαζόμενοι, από τον πρώτο έως τον τελευταίο, έχουν δικαιώματα, απόψεις, επιθυμίες, εμπειρία και ικανότητες, καθώς και το γεγονός ότι κάνουν λάθη, έχουν ανασφάλειες, αλλά ταυτόχρονα μοιράζονται κοινούς στόχους, αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά μίας καλής συνεργασίας και συνεπώς μιας ικανοποιητικής εργασιακής συνθήκης. Παράλληλα, οι πληρωμές και η αναγνώριση της συνεισφοράς κάθε εργαζομένου είναι το ίδιο σημαντικές. Η ικανοποίηση από την εργασία για τους υπαλλήλους σημαίνει ότι οι πολιτικές προώθησης είναι σαφείς και συμβαδίζουν με τις προσδοκίες τους. Γενικά, είναι αντιληπτό πως εντός των κοινωνικών συνθηκών που βιώνουμε, η ικανοποίηση σε μια δουλειά συνδέεται ως ένα βαθμό με τις οικονομικές απολαβές, αλλά όχι όμως κατ’ αποκλειστικότητα. Η δικαιοσύνη και η αναγνώριση των επιτευγμάτων κάποιου στον εργασιακό χώρο είναι εξίσου σπουδαία. Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες ευκαιρίες οι οποίες δίνουν ένα διάλειμμα από την μονοτονία, η δυνατότητα και τα περιθώρια ανέλιξης, μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχοσύνθεση του εργαζομένου.

Βέβαια, η ικανοποίηση από την εργασία μπορεί να είναι αμφίδρομη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι και οι εταιρείες πρέπει να βοηθούν τους υπαλλήλους τους να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους. Εάν ενδιαφέρεστε να αυξήσετε την ικανοποίηση από την εργασία των υπαλλήλων σας, φροντίστε να κοιτάξετε πέρα από τα φαινομενικά πρακτικά οφέλη και πέρα από την παροχή επαρκών μισθών και ασφάλισης υγείας, αν και αυτά είναι το ίδιο σημαντικά. Το κίνητρο των εργαζομένων μπορεί να είναι επίσης σπουδαίο. Η ικανοποίηση από την εργασία συνδέεται με τα κίνητρα τα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διευρύνουν ακόμη περισσότερο, όταν αξιοποιούν πλήρως τις ικανότητές τους. Εκτός από την παροχή επαρκών μισθών και ασφάλισης υγείας, πολλά μπορούν να γίνουν από τις εταιρείες για να παρακινήσουν και να καθοδηγήσουν τους υπαλλήλους. Με τη σειρά τους, οι εταιρείες θα αποκομίσουν τα οφέλη της πίστης και των κοινών στόχων.

Πηγή εικόνας: studyonline.rmit.edu.au

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ικανοποίηση είναι κάτι αρκετά υποκειμενικό και ευρύ, καθώς το ικανοποιητικό και το ουσιώδες για ένα άτομο μπορεί να διαφέρει δραματικά από τα δεδομένα ενός άλλου. Ο ρόλος μιας εταιρείας στην προκειμένη περίπτωση, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης, είναι να δημιουργεί διαρκώς ένα περιβάλλον που μπορεί να αναπτυχθεί ο διάλογος και η εποικοδομητική συζήτηση. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ικανοποίηση από την εργασία μπορεί να αυξηθεί, εάν ένας χώρος εργασίας είναι ένα συνεργατικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ένα μέρος με σεβασμό σε διαφορετικές ιδέες και απόψεις, ειλικρινή και εποικοδομητική ανατροφοδότηση, ευκαιρίες καθοδήγησης και κυρίως, ένα μέρος απαλλαγμένο από εξουσιαστικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αρετή Μούστου
Αρετή Μούστου
Γεννήθηκε το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Μένει στον Πειραιά, διανύει το 4ο των σπουδών της στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πα.Πει. και μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Της αρέσει να είναι παρούσα εκεί όπου χρειάζεται και γι' αυτό το λόγο αγαπά και κυνηγά τις εθελοντικές δράσεις. Λατρεύει ιδιαίτερα τα ταξίδια και τις τέχνες, ξεχωρίζοντας με άνεση τη ζωγραφική καθώς ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία.