14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντάστι Σπρίνγκφιλντ

Fe-Memorance: Ντάστι Σπρίνγκφιλντ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien, γνωστή ως Dusty Springfield, γεννημένη στο Λονδίνο, στις 16 Απριλίου 1939, ήταν μια Αγγλίδα ποπ τραγουδίστρια, της οποίας η καριέρα τοποθετείται από το 1950 έως το 1990.  Οι διεθνείς δημοσκοπήσεις την έχουν ορίσει μεταξύ των καλύτερων γυναικών καλλιτεχνών ροκ όλων των εποχών. Η εικόνα της, υποστηριζόμενη από ένα ξανθό χτένισμα, τα βραδινά φορέματα και το βαρύ μακιγιάζ, καθώς και τις επιβλητικές παραστάσεις της, την έκαναν ένα είδωλο των Swinging Sixties.

Κόρη ενός φορολογικού συμβούλου, μεγάλωσε στο Βόρειο Λονδίνο. Η αγάπη της για τη μουσική φάνηκε νωρίς. Σε νεαρή ηλικία, τραγουδούσε με τον μεγαλύτερο αδερφό της, Dion, στο γκαράζ των γονιών τους. Ηχογράφησαν τη συνεργασία τους και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να παίζουν μαζί σε ζωντανό κοινό. Το 1958 έγινε το τρίτο μέλος της ομάδας κοριτσιών “Lana Sisters”. Επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό της ως Dusty Springfield, προσχώρησε, στη συνέχεια, στο βρετανικό τρίο μουσικής “Springfields” του αδερφού της.

Πηγή εικόνας: https://www.biography.com/musician/dusty-springfield

Στα τέλη του 1963, οι Springfields διαλύθηκαν, επιτρέποντάς της να ξεκινήσει μια επιτυχημένη σόλο καριέρα. Η επιτυχία ξεκίνησε λίγους μήνες μετά, με το “I Only Want To Be With You” (1964), που έφτασε στο Νο. 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 12 στις Η.Π.Α. Η τραγουδίστρια είχε αρκετές επιτυχίες, όπως το “Some of Your Lovin”, “Little by Little” και το εξαιρετικά επιτυχημένο “You Don’t Have To Say You Love Me”.

Το 1965, παρουσίαζε μια τηλεοπτική εκπομπή, που προωθούσε καλλιτέχνες της δισκογραφικής “Motown” στο βρετανικό κοινό, και συχνά εκτελούσε αμερικανικά τραγούδια μπλουζ σε άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Υπέγραψε με την Atlantic Records το 1968 και έβγαλε το άλμπουμ “Dusty in Memphis” (1969) με τον φημισμένο παραγωγό Jerry Wexler. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα της καριέρας της, καθώς το άλμπουμ τής χάρισε μια διεθνή επιτυχία, το “Son of a Preacher Man”.

Η Springfield συνέχισε να ηχογραφεί στη δεκαετία του 1970, αλλά η καριέρα της εκτροχιάστηκε από δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, εργαζόταν ως τραγουδίστρια στο Λος Άντζελες, ενώ, αργότερα, συνεργάστηκε με τους Pet Shop Boys, στο single “What Have I Done to Deserve This?” (1987). Αφού έγινε επιτυχία, το ντουέτο παρήγαγε κι άλλα τραγούδια γι’ αυτήν, που συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ της “Reputation” (1990).

Λίγο μετά την πολυπόθητη επιστροφή της στην Αγγλία, διεγνώσθη με καρκίνο. Η Dusty Springfield πέθανε τελικά στις 2 Μαρτίου 1999, ενώ, έναν χρόνο πριν, έλαβε το OBE (Officer of the Order of the British Empire). Η εισαγωγή της στο Rock and Roll Hall of Fame πραγματοποιήθηκε, με τη βοήθεια του φίλου της Έλτον Τζον, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.